Skocz do zawartości
kroku

Hd3870 Vs Hd4670

Rekomendowane odpowiedzi

tak się zastanawiam która karte wybrać... co byście doradzili?

hd3870 512MB/256b DDR3 albo hd4670 512MB/128b DDR3

btw czy wszystkie hd4670 są 128bit bo to mi sie nie podoba w tych kartach...

myślałem nad 9600gt ale chyba jednak ten radek jest bardziej przyszłościową kartą, zwłaszcza po wyłączeniu AA

czy może poczekać na hd4830... połowa października a nie widze ich w sklepach ani na allegro, a miały być :|

i czy wiadomo coś w jakich mają być cenach?

Edytowane przez kroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takie czekanie to czekanie w nieskończoność. Kupuje się to na co aktualnie nas stać a za 3 miechy, - czy najwyzej za pół roku wymienia się to na szybszy model. Ja tak robię.

nie mam czasu ani zamiaru bawić się w takie wymiamy co chwile

natomiast wykombinowałem sobie, że skoro cenowo hd3870 stoi mniej więcej gdzieś pomiedzy hd4670 a hd4850, to hd4830 powinna też gdzieś tam wylądować gdzie jest hd3870, więc moge poczekać pare dni do premiery, a potem szybka piłka ;)

zresztą myśle, że jeśli hd4830 bedzie droższa niż sobie wykalkulowałem, to nie bedzie sie dobrze sprzedawać, a przecież nie o to w tym biznesie chodzi ;)

Edytowane przez kroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie, ale kto wie ;)

zobacze chyba za ile bedą te nawe radki po premierze

ale przy obecnym wzroście cen to czekać nie warto z kupowaniem :/

Teraz to juz po jablkach, najwiekszy skok cen za nami. Ale jak nie masz panoramy to chyba jednak hd3870 lepsze, napewno jest wydajniejsza od HD4670 bo to raczej odpowiendk wydajnosciowy HD3850. Tylko ze HD46XX jest bardziej kompaktowy w rozmiarze i mniej pradu ciagnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak chcesz bez wymiany to może 4850 dozbieraj a nie się opierdzielać będziesz

i chyba nawet znalazłem okazje ;)

ale po co zalecają do niego 450W zasilacz jak tu wychodzi mi, że komp z tą kartą będzie jadł 300W, a mam fortrona mdn-® 350W i nie uśmiecha mi sie zmieniać zasiłki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te karty są tak podobne wydajnościowo , że wsio paradno co kupisz.

a o których dwóch kartach mówisz?

w sumie zaczynam sie zastanawiac nad hd4850 palita, tylko czy zasilacz mi to uciągnie, bo nie mam zamiaru go zmieniać... a z drugiej strony hd3870 bierze chyba tylko troche mniej prądu niż hd4850... tylko czy warto dawać za nią 120zł (37%) wiecej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie jest tak.

3870 ma wyższą wydajność szczególnie w wysokich rozdziałkach (256bit szyna). A 4670 za to może być cichszy (nie każdy) i zużywa znacznie mniej prądu a niewiele ustępuje w niższych rozdzielczościach czasem nawet bywa lepszy. Poza tym 4670 ma lepsze OC.

W sumie wybrał bym nowszą kartę z uwagi na drożejącą energię. Jak rachunki zaczną przychodzić po 300zł to będzie wesoło ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e8400

msi p43 neo-f (jeszcze nie kupiona, ale nigdy nie narzekałem na msi czego nie moge powiedzieć o gb, no i ma fajna cene :D )

2x2GB ram

2xSATA HDD (nie raid)

dvd-rw

1xFDD (w sumie tylko do ładowania sterowników przy instalacji, poza tym mozna odpiąć)

FSP350-60MDN ®

krecic poki co nie zamierzam...

a co do grafy to albo powercolor hd3870 zerotherm (kusi mnie to chłodzenie)

albo palit hd4850 (boje sie ze bedzie halasowac)

hd46xx wyeliminowały sie same za swoje 128bit ;)

no i jak wspomniałem wg kalkulatora mocy to będzie potrzebować 300W więc nie rozumiem czemu zalecają 450W (no chyba, że chodzi o no-name)

btw, 21.X i gdzie te hd4830?

Edytowane przez kroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i wziąłem 4850... jeden 3870 jakiego miałem na oku nagle podrożał o 70zł, i zrobił sie niewiele tańszy od 4850, który jeszcze nie miał tego skoku cenowego (tam, gdzie go wziąłem), więc jakbym dalej czekał, to bym dał tyle samo, albo i więcej za 4830, albo nawet by stykło ledwo na 38x0 ;)

w innym wątku jest, że cena za 4830 to 80Ł => 370zł... a ja dużo więcej nie dałem ;)

ale teraz to juz ten fortron nie ma wyjscia musi wytrzymać jakiś czas :D

jak tak dalej pójdzie to na koniec roku bedziemy mieli inflacje ponad 10% :(

Edytowane przez kroku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi