kroku Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) tak się zastanawiam która karte wybrać... co byście doradzili? hd3870 512MB/256b DDR3 albo hd4670 512MB/128b DDR3 btw czy wszystkie hd4670 są 128bit bo to mi sie nie podoba w tych kartach... myślałem nad 9600gt ale chyba jednak ten radek jest bardziej przyszłościową kartą, zwłaszcza po wyłączeniu AA czy może poczekać na hd4830... połowa października a nie widze ich w sklepach ani na allegro, a miały być :| i czy wiadomo coś w jakich mają być cenach? Edytowane 17 Października 2008 przez kroku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 3870 jest wydajniejsza ale i bardziej pradożerna. Jeżeli masz monitor panoramiczny to imo poczekaj kilka tyg. na 4830 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 monitor panoramicznyjeszcze nie, ale kto wie ;) zobacze chyba za ile bedą te nawe radki po premierze ale przy obecnym wzroście cen to czekać nie warto z kupowaniem :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 23latek Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 takie czekanie to czekanie w nieskończoność. Kupuje się to na co aktualnie nas stać a za 3 miechy, - czy najwyzej za pół roku wymienia się to na szybszy model. Ja tak robię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) takie czekanie to czekanie w nieskończoność. Kupuje się to na co aktualnie nas stać a za 3 miechy, - czy najwyzej za pół roku wymienia się to na szybszy model. Ja tak robię.nie mam czasu ani zamiaru bawić się w takie wymiamy co chwile natomiast wykombinowałem sobie, że skoro cenowo hd3870 stoi mniej więcej gdzieś pomiedzy hd4670 a hd4850, to hd4830 powinna też gdzieś tam wylądować gdzie jest hd3870, więc moge poczekać pare dni do premiery, a potem szybka piłka ;) zresztą myśle, że jeśli hd4830 bedzie droższa niż sobie wykalkulowałem, to nie bedzie sie dobrze sprzedawać, a przecież nie o to w tym biznesie chodzi ;) Edytowane 19 Października 2008 przez kroku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioking Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 jeszcze nie, ale kto wie ;) zobacze chyba za ile bedą te nawe radki po premierze ale przy obecnym wzroście cen to czekać nie warto z kupowaniem :/ Teraz to juz po jablkach, najwiekszy skok cen za nami. Ale jak nie masz panoramy to chyba jednak hd3870 lepsze, napewno jest wydajniejsza od HD4670 bo to raczej odpowiendk wydajnosciowy HD3850. Tylko ze HD46XX jest bardziej kompaktowy w rozmiarze i mniej pradu ciagnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 To jak chcesz bez wymiany to może 4850 dozbieraj a nie się opierdzielać będziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Właśnie mam ten sam dylemat. Ja zdecydowałem że poczekam ten 1-max 2 tygodnie. Jeżeli cena HD4830 będzie w okolicach ~350zł to biorę a jak nie to HD3870 od Powercolora lub Sapphire (pasywna wersja Ultimate) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 To jak chcesz bez wymiany to może 4850 dozbieraj a nie się opierdzielać będzieszi chyba nawet znalazłem okazje ;) ale po co zalecają do niego 450W zasilacz jak tu wychodzi mi, że komp z tą kartą będzie jadł 300W, a mam fortrona mdn-® 350W i nie uśmiecha mi sie zmieniać zasiłki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feluś Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 (edytowane) Te karty są tak podobne wydajnościowo , że wsio paradno co kupisz. Edytowane 19 Października 2008 przez feluś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Te karty są tak podobne wydajnościowo , że wsio paradno co kupisz.a o których dwóch kartach mówisz? w sumie zaczynam sie zastanawiac nad hd4850 palita, tylko czy zasilacz mi to uciągnie, bo nie mam zamiaru go zmieniać... a z drugiej strony hd3870 bierze chyba tylko troche mniej prądu niż hd4850... tylko czy warto dawać za nią 120zł (37%) wiecej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 A jaką masz w ogóle resztę sprzętu. Bo czasem może się okazać że do twojego zestawu nie opłaca się pchać 4850. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Wg mnie jest tak. 3870 ma wyższą wydajność szczególnie w wysokich rozdziałkach (256bit szyna). A 4670 za to może być cichszy (nie każdy) i zużywa znacznie mniej prądu a niewiele ustępuje w niższych rozdzielczościach czasem nawet bywa lepszy. Poza tym 4670 ma lepsze OC. W sumie wybrał bym nowszą kartę z uwagi na drożejącą energię. Jak rachunki zaczną przychodzić po 300zł to będzie wesoło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) e8400 msi p43 neo-f (jeszcze nie kupiona, ale nigdy nie narzekałem na msi czego nie moge powiedzieć o gb, no i ma fajna cene :D ) 2x2GB ram 2xSATA HDD (nie raid) dvd-rw 1xFDD (w sumie tylko do ładowania sterowników przy instalacji, poza tym mozna odpiąć) FSP350-60MDN ® krecic poki co nie zamierzam... a co do grafy to albo powercolor hd3870 zerotherm (kusi mnie to chłodzenie) albo palit hd4850 (boje sie ze bedzie halasowac) hd46xx wyeliminowały sie same za swoje 128bit ;) no i jak wspomniałem wg kalkulatora mocy to będzie potrzebować 300W więc nie rozumiem czemu zalecają 450W (no chyba, że chodzi o no-name) btw, 21.X i gdzie te hd4830? Edytowane 21 Października 2008 przez kroku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Bierz czlowieku 4850 i sie nie zastanawiaj. 4670/3870 to katy za slabe na dzisiejsze czasy i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msip Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 W czwartek powinny być 4830 to poczekaj... Chyba że uzbierasz na 4850... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kroku Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) no i wziąłem 4850... jeden 3870 jakiego miałem na oku nagle podrożał o 70zł, i zrobił sie niewiele tańszy od 4850, który jeszcze nie miał tego skoku cenowego (tam, gdzie go wziąłem), więc jakbym dalej czekał, to bym dał tyle samo, albo i więcej za 4830, albo nawet by stykło ledwo na 38x0 ;) w innym wątku jest, że cena za 4830 to 80Ł => 370zł... a ja dużo więcej nie dałem ;) ale teraz to juz ten fortron nie ma wyjscia musi wytrzymać jakiś czas :D jak tak dalej pójdzie to na koniec roku bedziemy mieli inflacje ponad 10% :( Edytowane 21 Października 2008 przez kroku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...