kaczan Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Kolega prosi mnie o złożenie zestawu do 2k bez monitora. Ma być na platformie Intel. Monitor ma 17' więc nie potrzebuje kosmicznej kraty aby grać na 1680x1050 bo i tak tyle nie wyciśnie :P Nie będzie podkręcał. Wstępnie składam w esc: ->E8400 510 zł (czy duża będzie różnica pomiędzy 7300 2,6Ghz z L3?) -> A-Data EE 2x1GB120zł (albo 2x2 te same jeszcze nie jest zdecydowany co do ilości) -> Gigabyte EP31-DS3L 200zł (tutaj zaoszczędziłem. Jak już mówiłem, jego tak na prawdę g**wno obchodzi czy płyta ma dobre rozmieszczenie elementów, gdzie ma wtyke 24pin i czy fajny jest bios do niego, więc nie wyjeżdżajcie z P5Q :P). Ale czy nie będzie problemów jeśli trafi mu się rewizja E0? Trzeba będzie aktualizować bios tak jak w przypadku niektórych płyt? Z resztą w esc chyba będą wiedzieć co składają :) Prosiłbym o odpowiedź. -> Asus GeForce 9600GT TOP 512MB 720/2000 440 zł(esc przepełniony 9600, a gdzie 8800? :|) Wybór dobry? On woli nVidie. Chłodzenie wygląda na nie bogate... do max na 17' powinno wystarczyć na nowe gierki (?). Nie znam się na 9600 za bardzo, może jakiś inny? -> W. Digital 250GB AAKS 140zł -> Cooler Master Centurion 200zł -> Pentagram 460W Silent Force PSF-460-P12S 140 zł (mocniejszy nie zaszkodzi, przyda się na przyszłość:))) razem: 1750 zł Proszę o jakieś komentarze, ew. zmiany z uzasadnieniem. Dziękuje! Edytowane 17 Października 2008 przez kaczan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Ja bym wymienil dysk na samsunga f1 320gb (HD322HJ) - dosc cichy i bardzo szybki dysk, tylko kilka zl roznicy ale jest te 70gb wiecej ;) o ile w ecs jest Jesli nie bedzie podkrecal to nie ma co szalec z plyta ale i tak bym tej nie bral Grafa do 17" monitora powinna byc ok ale cos droga mi sie wydaje (chociaz moze tylko wydaje;P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Może zamiast 9600GT zapodać 9600GSO 768MB od Palita? Jej wydajność jest podobna (tzn nieraz lepiej, nieraz gorzej od GT) ale zaletę mamy taką że chodzi już poniżej 300zł więc urywamy z miejsca niemal 150zł. Jest to IMHO opcja do rozważenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczan Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Właśnie tego samsunga nie ma. Jest tylko HD252HJ 250GB. AAKS też są dobre z tego co wiem. Z tego co czytam, płyta jest dobra, goście składają to razem z E8400 i wszystko śmiga... @saleen, jeśli jest podobna, to biorę GSO. Za te zaoszczędzone można do czegoś innego dołożyć :) Dzięki, poczytam testy tych kart. Edytowane 17 Października 2008 przez kaczan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 e8400 na e0 (agito chyba ma e0, sprawdzić trzeba oznaczenia) gigabyte ep45-ds3l - czy p31 przy takiej konfiguracji to głupota? Palit Radeon HD4850 512MB DDR3 - bo inaczej nie mam mowy ! a-data 2x2gb 800mhz - bo 4gb to standard no chyba, że będzie używać Windows XP, wtedy 2x1gb starczy w 100% (jeżeli tak to kupujemy za zaoszczędzoną kasę kartę graficzną w wersji SONIC) Seagate 320GB Barracuda 7200.11 - bo nie ma samsungów 320gb f1 w esc.pl Cooler Master Elite 33X Corsair 450W [CMPSU-450VXEU] - ew. możesz zostawić tego pentagrama.. wychodzi 2038zł (można zejść z zasilacza i pamięci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczan Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Jednak zejdę z grafiki. Mu taka nie potrzebna, może jednak coś z tego 9600? (mam tego Palit Sonica 4850 i coś mi w nim nie pasuje do końca (piszczenie i zrywy w mniej wymagających gierkach - podczas gry najnowsze śmigają bez problemu... ale o tym może kiedyś napiszę temat, jeśli sobię nie poradze :)) Po co mu taka płyta za 400zł? Zapłaci tyle za PCI-E 2.0? To może już coś z P35, za ok. 300zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 No jeśli chcesz zejść z grafiki to 9600GSO 768MB jest chyba optimum, dobra jakość za atrakcyjną cene: http://www.allegro.pl/item454950627_geforc...axima_lodz.html Ale kurde no, kosztowała już 290zł jakiś czas temu a teraz trudno trafić poniżej 320zł... kurs dolara zaszalał i efekty są wszędzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Po co mu taka płyta za 400zł? Zapłaci tyle za PCI-E 2.0? To może już coś z P35, za ok. 300zł...ta, aha a p5q pro kosztuje 500zł, 320 to nie 400 zł, gigabyte ep45-ds3l to właśnie te twoje około 300 zł (dokładnie 320zł) ale jak chcesz / a raczej jak twój kolega chce.. to można ep35-ds3l, żaden problem piszczenie i zrywy w mniej wymagających gierkach - podczas gry najnowsze śmigają bez problemu... ale o tym może kiedyś napiszę temat, jeśli sobię nie poradzeNie słyszałem nigdy o takim "zachowaniu", trzeba by sprawdzić u większej liczby osób. ati i juz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczan Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Sorry pomyliłem się, myślałem że to ta za 400 zł (tylko jedna literka inna). W takim razie wybór to ep45-ds3l. Na innym forum czytałem że niektórym piszczy, niektórym nie. A co do ścinek to zależy oczywiście od gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Być może u Ciebie procek troszke dławi kartę i przez to te przycinki. Może też sam OS itd..przyczyn może być wiele... Co do tematu to jestem za zestawem halo?! ewentualnie płytke MSI P45 Neo3-FR. Edytowane 17 Października 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczan Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Też nad tym myślałem. Wydaję mi się że połączenie takiej budżetowej płytki (czytałem takie przypadki, że płytka była za słaba dla np. grafiki i ścinało) + ta grafa + taki procek to nie jest dobre rozwiązanie, podczas tych ścin w mniej wymagających gierkach MMO obciążenie procka dochodzi do 80% a tego nie powinno być wydaję mi się... no ale nowe gierki śmigają więc ja już nie wiem... kiedyś wymienię platformę i jak nie pomoże to została mi jeszcze gwarancja :) Ale ok, zastanowie się nad tym 4850, spytam się kolegi czy chce się pakować a ATI. Dzięki za komentarze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...