kaczan Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 Często widzę takie rozwiązanie, ale nie wiem w czym to pomaga. Szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem. Oświeci mnie ktoś? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Wczoraj przerzuciłem graty w swoim kompie z obudowy Tracer Inspire do Cooler Master RC690 która ma właśnie zasilacz umieszczony na dole. W poprzedniej obudowie miałem minimalnie za mało miejsca przy radiatorze (Karakorum) i zasilacz zaczął głośno chodzić (Chieftec 560W). W CM zasilacz wkręciłem tak że powietrze zasysa od spodu obudowy więc wentylator chodzi na dużo mniejszych obrotach, pozbywam się w ten sposób dodatkowego źródła ciepła w okolicy procesora. A że w większości obudów powietrze płynie od przodu do tyłu zasilacze które ciągną powietrze od spodu zawsze mają deczko utrudnione zadanie, w moim przypadku dodatkowo część wlotu powietrza zasłaniał radiator. W starej obudowie miałem zamontowane 2 wentylatory 120 i 2 x 80mm teraz mam 3 x 120 i 1 x 80, cisza jest bez porównania mniejsza i temperatury spadły też o kilka stopni. Edytowane 17 Października 2008 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczan Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 No ale w większych budach powinno się wszystko zmieścić nawet jak masz zasilacz u góry. Jakoś nie jestem przekonany, ale to nawet fajnie i oryginalnie wygląda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 @kaczan W porównaniu do umieszczenia na górze, PSU umieszczony na dole nie jest męczony wysokimi temperaturami z cpu, grafiki i chipsetu. Dzieki temu można zmienić wentyl na jakiś polecany i ustawić go na minimalne obroty a i tak zasilacz jest chłodny. I jeszcze kilka innych rzeczy jakie zauważyłem poniżej. @Qrchak Sprawdź jak się będzie zachowywał zasilacz wentylatorem do góry. Wg mnie nie ma sensu go tak odwracać z czterech powodów. Po pierwsze na dole i tak jest zawsze chłodne powietrze. Drugie jeśli wyciąga z poza obudowy to nie tworzy dodatkowego podciśnienia w obudowie przez co mniej powietrza jest zasysane do środka z zewn. Po trzecie z moich obserwacji wynika ze jesli wentylator jest umieszczony w poziomie i wieje do dołu to łożysko jest znacznie mniej obciążone bo wentylator unosi się na poduszce powietrznej co równoważy w pewnym stopniu grawitację. Dzięki temu łożysko (szczególnie ślizgowe) tak jakby pływa i ma mniejsze opory, jest cichsze i przypuszczam że mniej się zużywa. Co można sobie sprawdzić biorąc ślizgowy wentylator do reki i sprawdzając jak jest ciszej. I po ostatnie u mnie daje to niższe temperatury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 (edytowane) @ Razor1 Raczej nie będę już kombinował, z ułożeniem tego wszystkiego z dwóch powodów. - Kabelki układałem ze 3 godziny i nie będę tego robił jeszcze raz :wink: - Kartę dźwiękową mam włożoną w dolny slot PCI więc zasłoniła by praktycznie cały wiatrak PSU, i znów by zaczął głupieć. Mam jeszcze zamiar pozbyć się jednego napędu, a w jego miejsce wsadzić regulator obrotów Zalmana ZM-MFC1 PLUS i pod nim wiatrak 120mm (pewnie przeniosę ten który jest na froncie na dole) żeby dmuchał na HDD. No i po trochu powymieniam wiatraczki na jakieś lepsze, albo jakiegoś WC-ta zmontuję. Obudowa jest tak "podziurawiona" że z podciśnieniem nie ma problemów :wink: Edytowane 18 Października 2008 przez Qrchak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 @kaczan W porównaniu do umieszczenia na górze, PSU umieszczony na dole nie jest męczony wysokimi temperaturami z cpu, grafiki i chipsetu. Dzieki temu można zmienić wentyl na jakiś polecany i ustawić go na minimalne obroty a i tak zasilacz jest chłodny co nie znaczy zimny, a odwracajac kota do gory ogonem:D, to teraz grafa powinna byc dodatkowo przez zasilke podgrzewana? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 18 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2008 Gorący a chłodny to chyba różnica ? No właśnie nie jest podgrzewana bo ciepło to co powinno iść do góry wentylator wciąga z powrotem i wywiewa na zewn. Przetestowane na CM 590 i CM 690. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...