Marcin_gps Opublikowano 28 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2010 Jakie macie doświadczenia w temacie "redukowania" backlight bleeding? Zauważyłem, że z czasem nieco zmniejszyło intensywność, ale nadal nie jest to jakość, jakiej oczekiwałem od monitora za 6 klocków. W dzień jest super, ale w nocy przy zgaszonych światłach już zgoła inaczej, mnie to irytuje, nie wiem, może mam za duże wymagania. Znacie jakieś sprawdzone techniki masażu? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2010 Z prześwitami światła nic nie zrobisz. Z czasem trochę maleje, tak jak sam zauważyłeś, ale metod na "naprawienie" nie ma. Można spróbować dać mu 100% biała plansza i niech sobie poświeci kilka godzin. BTW, to jest zwykły sprzęt średniej półki, więc niestety cudów nie można się spodziewać, a te 6K płacisz za wielkość i rozdzielczość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 Zgadza się, ale z opadem szczęki patrzę na postępy w telewizorach. Kiedy doczekam się 30-calowego monitora z taką czernią? Wskazówka: po prawej stronie, oprócz świecącej diody, "świeci" też Philips. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2010 Hmm, jeżeli jest to LED'owy tv z local dimming, to on nie świeci, ma wygaszone wszystkie strefy. Dlatego ma czerń "absolutną". :) Ludzie często to mylą. Wystarczy na takim tv zapodać biało czarną szachownicę a faktyczny kontrast nie będzie odbiegał od średniej krajowej. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 HP ZR30W News Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 HP ZR30W News HP znowu zrobiło wtopę. 160 nitów minimalna jasność i brak osd. Recenzja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 2 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2010 HP znowu zrobiło wtopę. 160 nitów minimalna jasność i brak osd. Recenzja. Ciekawe, że recenzent nie zgadza się z Twoją opinią. W kwestii jasności pisze: "We recommend running monitors at around 200 nits of luminous intensity, just because this is often where some of the best color tracking sits, and it’s enough of a balance to not result in eye stress from looking around the room and having your pupil adjust. I mentioned earlier that the controls on the ZR30w give you between 150 nits and just over 400. It’s obvious that HP wants you to run this thing on the brighter side, and I tend to agree." W sprawie oceny końcowej: "The ZR30w is definitely a serious contender among 30” displays. It’s an attractive package that wows with above average color tracking, an impressive gamut, and a competitive price, but lacks some of the extra “accessory” inputs that consumers are starting to demand. That said, it looks like the ZR30w is a solid option if you’re looking for a 30” display with an unbeatable color gamut." P.S. Na wszelki wypadek powiem, że osobiście nie kupiłbym monitora bez OSD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2010 Ale w jakiej kwestii się nie zgadza? Ja pisałem o minimalnej jasności na jaką monitor potrafi zejść i jest to 160 nitów. Wiesz ile to jest? Tyle, że wypali Ci mózg przez gałki oczne pracując w pomieszczeniach gdzie jest ciemniej niż na Saharze w południe. A tutaj "recenzent" zaleca pracę na jeszcze większej jasności, a mianowicie 200 nitów. A to wypali mózg już w każdych warunkach. A dlaczego zaleca pracę na takiej jasności? Ano dlatego, że błędy przy tej luminacji są mniejsze niż na 150, co świadczy tylko i wyłącznie o tym, że jest to kiepski monitor. Im lcd jest lepsze, to potrafi pracować z minimalnymi jasnościami z małymi błędami. Np. taki Nec 241PA identycznie się zachowuje przy 160 jak i przy 80 nitach, poziom błędów jest na bardzo zbliżonym poziomie. Jakby to HP "cudo" techniki potrafiło zejść niżej, to bankowo by było tragicznie nawet po kalibracji. Dlatego wszystkie masówki kończą zakres w okolicach 120-150, jedynie co poniektóre kończą zakresem koło 100 ( co i tak trochę daje przy słabym oświetleniu w pomieszczeniu ). Co do podsumowania to całkowicie się nie zgodzę. Model ten nie wnosi nic, co stawiałoby go powyżej już obecnych HP LP3065, LG3000W, Dell 3007/HC. To nie jest rok 2000 gdzie można było się tłumaczyć brakiem OSD z przyczyn technicznych. Od dobrych 3 lat ( ? ) jest Dell 3008, Nec 3090, SX/CG301 które to mają ten "bajer" i nawet działa. :wink: Całkowita wtopa z tym modelem, taki sam sprzęt do zabawy jak ww HP, LG, Dell. Profesjonalista nawet nie spojrzy na to badziewie, bo zakres jasności do niczego, żadnych regulacji, brak kal. sprzęt. a amator musiałby pożyczyć kalibrator, żeby chociaż jakoś po ludzku ustawić. Już lepszy Dell 3008WFP, pełno wejść, osd, jasność około 110 nitów. Oczywiście to jest moje zdanie, nikt nie musi się zgadzać. Także jak kolega @ Virtus nie kupię już monitora bez osd ( a były u mnie HP 3065 i LG 3000 i poszły ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Virtus Opublikowano 29 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2010 W kwestii jasności miałem ten sam pogląd co Ty. Zdziwiła mnie jednak opinia recenzenta - z założenia eksperta - więc chciałem ją skonfrontować z mądrością Forum :+) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Recenzja ZR30W. Niestety seria ZR to krok w tył w porównaniu ze starą LP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 (edytowane) Recenzja ZR30W. Niestety seria ZR to krok w tył w porównaniu ze starą LP. Minimalna jasność 140 cd - :plom: - czy ci producenci nie wiedzą że produkują wadliwy sprzęt? Edytowane 2 Września 2010 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 Też nie jestem w stanie pojąć tego fenomenu. Ja wiem, że to nie jest sprzęt dla grafików, ani nawet dla wymagających amatorów, ale dlaczego od razu robić monitor praktycznie bezużyteczny. No nic, czekamy dalej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FanEk Opublikowano 2 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2010 a ja tak zapytam tylko posiadaczy monitorów 30", ile siedziecie od monitora? dla mnie 24" to już jest duży, po przesiadce z 22". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Jak miałem 30" to siedziałem tak samo jak przed 24" czyli jakieś 85 cm. Oczywiście, w pierwszym momencie jest szok spowodowany wielkością, ale to mija, jak wszystko. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Ja Wam powiem że lepiej by przyszłe wyświetlacze były lekko wklęsłe ... i tu nawet nie przez to że char. kątowa matryc nie jest idealna. Coś na wzór IMAX (filmy wyświetlane na wewnętrznym wycinku sfery - to jest lepsze niż "okularowe 3D" ... patrzy się przyjemniej i nie męczy, a wrażenie jest piorunujące). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2010 Hmm, faktycznie mogłoby to być ciekawe rozwiązanie. Przy 30" jakiej matrycy by się nie wzięło, to zawsze kąty będą problemem, nawet przy IPS ( świecące rogi na czarnym tle ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2010 Recenzja Dell U3011. Całkiem nieźle wypada, chyba jedna z lepszych 30" na rynek konsumencki. Gdyby tylko popracowali nad minimalną jasności i bardziej równym ekranem byłoby na prawdę wyśmienicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 OMG, piszę sam do siebie. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 :D Jak sprawuje się kompensacja nierównomierności w tym nec? Jest >równy< ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Na 0 jest ok, choć idzie dopatrzeć się co nieco. Na 5 idealnie. Od 100 cd ( z menu ) zaczyna ucinać jasność matrycą, przez co punkt czerni jest dosyć wysoki i ciężko z czernią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...