Skocz do zawartości
n30

Celeron Vs Athlon Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Celeron 420-430 będzie dużo szybszy w grach i aplikacjach od Athlon-a XP 2500+?

W szafie kurzy mi się Asrock 4core dual pod 775, a w drugim pc mam starego już Athlon-a Xp. Zastanawiam się czy nie kupić sobie jakiegoś Celerona i przywrócić do życia tą płytę.

Będzie odczuwalna różnica w grach i aplikacjach, czy lepiej rozglądać się za jakimś dwurdzeniowcem?

Za starych czasów gdy mój c2d (1.8 ghz) leżał w tej płycie wraz z 7600gs, to spokojnie przeszedłem całego crysis-a na minimalnych. W tej chwili crysis nie jest grywalny na Athlonie Xp.

Edytowane przez n30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie Celek 4xx będzie szybszy , w końcu to też C2D tyle że pocięty - 512 kb Cache L2 ma , tak jak by połówka Pentium E .

Wydajność ma na poziomie Athlona 64 .

Ale jak masz kasę to kupuj C2D ( pełnego - E7xxx/E8xxx lub Pentium E 21xx/E5200 ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Asrock ma granice na FSB 300, więc tak z 295-290 mógłbym dać spokojnie. Przy Celeronie 430 daje to 2610 MHz. Nie mam też opcji zmiany napięcia na CPU. Zrobi tyle pierwszy lepszy Celek?

Przy 2600 MHz będzie fajnie działał Windows, czy dalej gorzej niż na dwórdzeniówce niżej taktowanej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój Asrock ma granice na FSB 300, więc tak z 295-290 mógłbym dać spokojnie. Przy Celeronie 430 daje to 2610 MHz. Nie mam też opcji zmiany napięcia na CPU. Zrobi tyle pierwszy lepszy Celek?

Przy 2600 MHz będzie fajnie działał Windows, czy dalej gorzej niż na dwórdzeniówce niżej taktowanej?

Windows xp jak najbardziej. Wiśty nie próbowałem.

Jeżeli coś będzie trzymać system to raczej stary dysk niż procek - odczułem różnicę po przejściu z wd 80 ata na samsunga f1 sata II. Oba moje cielaczki chodzą na 3 ghz ( 333 i 300 fsb) przy def napięciu - 1,3. Ten procek jest wolniejszy od PD jakieś 600-700 Mhz - tyle trzeba dołożyć żeby sie zrównał w zadaniach na 1 jajko. Generalnie jest fajny i chłodny - tzn odczyty ma z kosmosu ale jest chłodny :P

Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi