Skocz do zawartości
Milo

Fast Writes i Windows XP

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem topic z tym problemem ale tam gośćiu miał go pod Windowsem ME a u mnie dzieje się to pod XP i włąśnie gdy chcem załączyc Fast Writes (Szybki Zapis) to uruchamia mi sie ponownie komputer wchodze w zakładke SMARTGART a tam pisze spowrotem ze wyłączone ciekawe dlaczego tak sie dzieje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewielki a w niektorych konfiguracjach spadek badz niestabilnosc - ogolnie przereklamowana funkcja.

A propos gdzie w biosie 8RDA wlacza sie Side Band Addressing (na Asusie A7V133 bylo to ukryte pod lakonicznie brzmiacymi ustawieniami USC,USWC) na Epoxie nie moge znalezc tej funkcji a Sandra twierdzi ze plytka i karta obsluguje te funkcje lecz jest ona nie wlaczona (dlatego podejrzewam plyte bo karta zawsze ustawiala SBA na ON)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Asusa A7V133 i coś mi sie przypoina ta funkcja USC,USWC ale niepamietam czy była włączona czy nie a co do Epoxa to nie wiem bo nie interesowała mnie ta fuckja mozesz wytłumaczyc co ona daje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, a jesteście pewni,że w BIOSie KARTY jest włączone SBA. Jak sięgnę pamięcią, GF3 też obsługiwały tę funkcję, tyle,że jedni producenci ją włączali, inni nie. Mało tego różne serie TEJ SAMEJ karty się różniły. Jak padł mi GF3 (Leadtek)który miał włączone SBA to egzemplarz który dostałem już nie. Radzę sprawdzić choćby RIVA TUNEREM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój Radek na płycie z chipem I845G (AGP4x) miał domyślnie włączone fast writes , natomiast teraz na SIS655 są wyłączone i nie ma możliwości włączenia ich. Jak pisaliście wcześniej nie przejmuje się tym bo zyski wydajności nie są zbyt duże , ale problem tkwi moim zdaniem w sterach do AGP. Wygląda na to , że nforce i SIS655 nie supportuje tej funkcji ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, a jesteście pewni,że w BIOSie KARTY jest włączone SBA. Jak sięgnę pamięcią, GF3 też obsługiwały tę funkcję, tyle,że jedni producenci ją włączali, inni nie. Mało tego różne serie TEJ SAMEJ karty się różniły. Jak padł mi GF3 (Leadtek)który miał włączone SBA to egzemplarz który dostałem już nie. Radzę sprawdzić choćby RIVA TUNEREM.

Na poprzedniej mobo po wlaczeniu SBA w biosie karta chodzila w trybie SBA - teraz 3DM2001 twierdzi ze SBA suported but disabled - ale sprawdze riva tunerem - thanx za sugestje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh u mnie tez jak wlacze w biosie to nie dziala :) Sprawdzalem na kilku kartach i dzieje sie tak samo z wyjatkiem jakiegos starego gf :) nie wiem od czego to ale napewno to nie przyspiesza i nic nie daje, poza niestabilnoscia jak tu juz ktos wspomnial :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam jeszcze zapytanie do tego SBA (Side Band Addressing) czy włączenie tego daje duzy wzrost wydajnosci czy wogule opłaca sie to ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span>c??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...