Skocz do zawartości
maxio1234

Pc Do Gier... +/-3500zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.. Mysle nad kupnem PC w podanych wyzej granicach cenowych (plus/minus 3,5k).. Planuje taka inwestycje jakis miesiac, czekalem glownie na premiere intelkow i7, ale slyszalem ze one w grach sie nie beda sprawdzaly.. Czy posiadam dobre informacje na ten temat?? Myslalem tez nad doczekaniem do premiery kart z dx11 ale to chyba mija sie z celem ;P No dobra, przejdzmy do konkretow.. Moje sugestie:

Karta: ATI HD4870x2

Proc: Hmm.. mam wielki dylemat :( czekac na i7 czy nie warto? podpowiedzcie :(

ram: Geil 4gb ddr2 1060hz

plyta glowna: P5Q-E?

Zasilacz: Nie mam pojecia

Obudowa: Mniej wazna, jaka sie spodoba :P

Naped: myslalem nad takim rozwiazaniem: Nagrywanie - Pioneer odczyt - samsung... Ma to jakis sens? ;P

HDD: No i tu problem.. Poleccie cos bo nie jestem obeznany ;) Myslalem cos ala 750 gb / 1tb

No i to chyba na tyle ;P Ew. prosze o rade w sprawie zakupu jakiegos monitora 22" full hd (nadaje sie taki kloc do gier wogole? ;P), ale to juz poza tym zakresem cenowym 3.5k.. Mam poprostu oddzielne pieniazki na monitor przygotowane ;) Przepraszam za moje chaotyczne pismo, jest puzno i mozg juz tak nie mysli xD

Prosze o porade, z gory dzieki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz E8400/E8600 , I7 i tak na początku będzie drogie - pewno w cenie P5Q + E8600 dostaniesz ( albo i nie ) CPU/MB z najniższego pułapu cenowego .

Ram tylko nie Geil , lepsze są już A-Data 800Mhz 2x2GB CL5 EE lub Mushin 2x2GB 800 Mhz CL4 EM .

Zasilacz to może Pentagram CAV-500-A12S lub Pentagram PSF-460-P12S .

HDD To albo WD 640 GB 16 mb cahce AAKS albo WD 1TB 32 Mb cache AAKS .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym zaproponował cos takiego

c2d e8400

asus p5q-E

ramki to A daty ee 2x 2Gb 1066mhz cl5

karta tak jak zaproponowales radek 4870x2

dysk samsunga f1 1tb

zasilacz BQ Dark power 550 W

lub corsaira 650W

buda wybierz jakiwegos anteca lub cooler mastera który ci sie podoba

i na proca wez sobie karakorum

to tyle pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie wszystko juz mam ;) ot taki zestawik:

1.karta: ATI HD4870x2

2.proc: Hmm.. no to chyba tu mam jedyny problem.. nwm czy wybrac core 2 duo (jak wyzej) czy tez quada q9400 (ew jakis inny model?) :( Jak sadzicie.. Co bedzie na dluzsza mete lepsze? Kompa planuje zlozyc na lata.. tzn nie chce go wymieniac za rok ani nawet za dwa.. dlatego chce wiecej zainwestowac i miec spokoj.. A czy nie sadzicie ze warto poczekac na core i7??... (tak jak pisze - glownie proc do gier)

3.ram: 2x2gb A Data ddr2 1066

4.Zasilacz: 650w tylko jakiej marki? ;P

4.dysk: Samsung F1 1TB

6.obudowa: Taqk jak kolega wyzej podpowiedzial.. Antec lub cooler master ;) (chyba ze jest cos lepszego za rozsadna cene)

Licze na opinie i podpowiedz ;)

Edytowane przez maxio1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bierz Q9400, bo to kastrat. O wiele lepszy jest Q9550 lub chociażby E8500.

Zasilacz - bq! Dark Power - cisza, stabilność, modularne okablowanie;

Enermax Modu 625 - podobnie,

Corsair - nieco niższa półka, ale też daje radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie wszystko juz mam ;) ot taki zestawik:

2.proc: Hmm.. no to chyba tu mam jedyny problem.. nwm czy wybrac core 2 duo (jak wyzej) czy tez quada q9400 (ew jakis inny model?) :( Jak sadzicie.. Co bedzie na dluzsza mete lepsze? Kompa planuje zlozyc na lata.. tzn nie chce go wymieniac za rok ani nawet za dwa.. dlatego chce wiecej zainwestowac i miec spokoj.. A czy nie sadzicie ze warto poczekac na core i7??... (tak jak pisze - glownie proc do gier)

Licze na opinie i podpowiedz ;)

Quada raczej nie wykorzystasz do gier (przynajmniej narazie)

Bierzesz Core 2 Duo dodajesz jakieś fajne chłodzenie i kręcisz;)

Do gier wystarczy na pewno na rok a nawet więcej i tutaj najlepiej byłoby wziąć E8400 ewentualnie jeśli chciałeś Q9400 to dokładasz do E8600 który kosztuje tyle samo co wspomniany Q9400

Jednak myślę że nie ma sensu wydawać 300zł więcej, lepiej wziąć E8400 podkręcić a te 300zł dołożyć do monitorka i będziesz miał bardzo fajny zestawik:)

Edytowane przez SabU91

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<br />Do 4870X2 dałbym zasilacz 650W.<br /><br />Mimo że bq! jest zacny, to żaden zasilacz nie lubi pracy przy 80% obciążenia.<br />

&

A ja proponuje CORSAIRA HX520W

Spokojnie starczy...

Edytowane przez KUBA TM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitorek niezly.. Tylko boli mnie jedna istotna sprawa - Brak FULL HD... Nwm. jak dla kogo ale dla mnie to wazne.. Myslalem tez o zakupie monitorka 24".. Tylko mam dylemat, poniewaz aktualnie posiadam 17" i nie wiem czy te 24 cale nie bedzie dla mnie za duzo.. (monitor bardziej do grania niz do filmow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitorek niezly.. Tylko boli mnie jedna istotna sprawa - Brak FULL HD... Nwm. jak dla kogo ale dla mnie to wazne.. Myslalem tez o zakupie monitorka 24".. Tylko mam dylemat, poniewaz aktualnie posiadam 17" i nie wiem czy te 24 cale nie bedzie dla mnie za duzo.. (monitor bardziej do grania niz do filmow)

Na każdy monitor da się przesiąść, kwestia przyzwyczajenia. Grunt żeby zachować rozsądną odległość od oczu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi