Skocz do zawartości
Raptiles

Grafika Pod Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem na allegro 2 karty ktore sa identyczne lecz opisane technologie sa zupelnie inne. Niech ktos mi pwoie czy te 2 karty maja te same technologie tylko kazdy sprzedawca inne wypisal czy poprostu sa to te same nazy lecz technologie w nich sa inne. I ktora warto bardziej kupic.

http://allegro.pl/item462374470_leadtek_nv..._bit_tvout.html

http://allegro.pl/item455920255_nowa_grafi...dia_fx5500.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GF 5500 nie jest w stanie wykorzystać 256MB. W przypadku tej karty taka ilość pamięci to tylko chwyt marketingowy.

Ja bym szukał Radeona 9700pro / 9800pro/ 9800.

Ten Radeon z twojego linka jest znacznie lepszy od tego geforca 5500.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja radeon 9800 będzie dobry o niebo lepszy niż nieudane GF serii 5 :D Jedyny haczyk jest taki że on nie ma DVI :/ a nie wiadomo jaką jakość ma wyjście d-sub. Przeważnie na radkach z serii 9xxx wyjścia analogowe były dobre. Ale jak mówie to ma tylko znaczenie jeśli masz duże wymagania co do ostrości obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inni mowia ze ten GF 5500 jest dobry a niektorzy ze nie. Sam nie wiem co wybrac... do tego GF ma te 256 mb a Radeon 128 tylko. I tu tez zdania sa podzielone bo sa osoby co mowia ze te 256 mb jest prawidze i wykorzystywane.

Edytowane przez Raptiles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weźcie nie przesadzajcie z tym zasilaczem.

R9800 się prawie wcale nie grzeje, 6800GT trochę bardziej, ale to i tak jest mniej jak połowa tego co 8800GT.

Anyway, ja proponuje:

7600GS

http://www.allegro.pl/item459083901_galaxy...xtreme_bcm.html

7300GT na DDR3

http://www.allegro.pl/item459811193_galaxy...8_128_ddr3.html

6800

http://www.allegro.pl/item458167053_asus6800le_6800_bcm.html

6800

http://www.allegro.pl/item458398285_nvidia...0xt_okazja.html

Uwaga: Nie czytałam tych aukcji, a jedynie spojrzałam na cenę + nazwę karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie tylko po co kupować np 7600GS, jak ten athlon będzie go dławił????

Edit: Gdyby to był jakiś Barton, P4, czy A64 to wtedy można by się było pokusić o takie karty.

Co do zasilacza i r9800 pro (jako osoba która uzywała xpowera) mimo wszystko polecał bym coś mocniejszego.

Co do gefroce fx5500- ta karta to jest badziew... A osoby które mowią, że ona jest dobra to na ogół sprzedawcy B-) albo naiwniaki, które się na nią skusiły...

Radek 9800 pro to najlepsze wyjście do tego komputera.

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie patrz na pamięć, 256 MB przy tych kartacj to jak wyżej pisali chwyt marketingowy 128mb to max i nie ma co dopłacać za drugie 128 których i tak nie wykorzystasz!

Faktycznie bardzo dobrym wyborem jest radeon9800 co prawda jest pradożerny ale wydajny, nie wiem czy twój zasilacz sobie poradzi! Najlepiej jeżeli kupiłbyś z jakimś cichym chłodzenie bo oryginal to suszarka i napewno po zakupie bedziesz musial wymienić, nie ma bata, wiem bo sam miałem!

Niestety nie mam do sprzedania 9800 ale mam za to:

http://www.allegro.pl/item463086155_radeon...chlodzenie.html

:lol2: nie to żebym namawiał Cię do zakupu ale wolałbym już to niż tego GF z 256 ramu co chciałeś na początku kupić! Jeżeli masz troszkę kaski to bierz 9800 XT ze 128 mb ramu!

Pzdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FX5500 to syfiasta grafika tak jak już wyżej powiedziano. Szukaj 9800PRO, ale prawdziwego a nie Mediona XL czy też XXL. Ewentualnie jak się postarasz, wyrwiesz do 100zł jakiegoś X1650PRO na ddr2. Co do zasilacza, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że nie wyrobi... co prawda mam bardziej prądożerny proc niż Ty, ale u mnie 300W po zakupie 9550XT nie wystarczało w grach przy rozdzielczości 1024x768 (przy mniejszej było OK). Musiałem kupić firmowy zasilacz, żeby chodził poprawnie komputer na nowej grafice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej karty (9800) wystarczy Ci w miarę dobre 350 W. Ja swój Modecom Feel sprzedałem za 15zł :D

Seria nVidii 5xxx była zupełną pomyłką. I tylko sprzedawca lub osoba nie mająca pojęcia może Cię na nią namawiać. To już lepszy jest 9600, który bez OC powinien na twoim obecnym zasilaczu wytrzymać.

Zresztą zobacz sam:

Dołączona grafika

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem GF i pierwsza gre ktora wzialem do testowania to Battlefield 1942 ktory zamulal na minimalnych detalach. Wczoraj wlozylem nowa karte, zainstalowalem sterowniki odpalam... i ta gra nadal sie tnie przy najnizszych detalach. Ktos wie co moze byc powodem? Czy oprocz zainstalowania sterownikow do karty cos jeszcze potrzeba?

moj komp:

AMD Athlon XP 2000+

1280 MB RAM

GF 5500 256 MB

Gra powinna chodzic plynnie przy najwyzszych detalach :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jedna mysl mi przychodzi do głowy a jest nią:

:lol2:

a może to jest prowokacja :huh:

:lol2: :lol:

Sens czytanie ze zrozumieniem sie klania :wink: jemu chodzi o Battlefield 1942

Edytowane przez pavel54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd. Sorki ;)

Na myśli miałem 1942, a wszedłem w 2142 :eek: .

W sumie nawet na tym kiepskim GF 5500 to powinno jakoś śmigać xD

Co nie zmienia faktu, że za taką kase można było kupić Radeona 9800pro.

Co do samego problemu:

Czy odinstalowałeś stare sterowniki?

Czy poprostu zamieniłeś karty i zainstalowałeś nowe??

Edytowane przez Sens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam i się zastanawiam po co ludzie zakładają tematy i proszą o radę, jak i tak robią swoje :P

Prawie wszyscy polecali radka, a Ty oczywiście wziąłeś gniota (seria 5xxx nvidi), co do zasiłki to ja i tak bym zmienił na jakiegoś fortron'a, deltę bez względu czy wymieniałbym grafę!

Co do tych przycinek w Battlefield to postaw system - napewno nie zaszkodzi,. a śmiem twierdzić, że pomoże w 100% :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 zl kosztowal :P Taaak Radeon ale nie Medion! Ten co mialem do wyboru na allegro to byl wlasnie medion. Dobra tam bylo minelo. Lepsza 5500 niz GF 2 MX... Wiem ze zrobilem blad no ale korcila mnie ta pamiec 256 mb. Zreszta z poczatkiem nowego roku bede mial nowego kompa wiec poskladam juz lepsze podzespoly (moze wybiore jeden z zestawow znajdujacych sie w jednym z tematow na forum). Ale dziwne ze mi 1942 nie dziala... zainstalowalem PES 6 i wszystko smiga (na GF 2 nie dzialal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 zl kosztowal :P Taaak Radeon ale nie Medion!

I co z tego, że medion? Karta jak karta...

Za 60zł to ja kupiłem miesiąc temu 6600 dla brata (p4 2ghz, 1gb ramu) i nic się nie dławi - ba, nawet w call of duty 4 idzie pograć :rolleyes:

Co do Battlefielda, to on mocno jeździ po procesorze i tu doszukiwałbym się przyczyny problemu.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam pytanko

wiec ze agp to juz leciwe urzadzenie ale jako ze mam do wydania nieduze pieniadze (bo caly czas remontuje i doposarzam mieszkanie) a chcialbym cos zmienic w kompie wiec chce sie zapytac jaka grafe wziąć do p4 s478 ok 3ghz 800mhz (ten w podpisie sprzedam i kupie cos podobnego jak podalem, cena za kupno miej wiecej zrownowazy sie ze sprzedarza starego)

na oku mam 3 karty:

x1950pro (moj faworyt)

2600xt

3650 ddr2 (na allegro nie ma ddr3)

ktora najlepiej wziac zeby proc za bardzo nie ograniczal ?

i czy w w/w kartach nie bedzie problemu w HD bo lubie sobie puscic kablem na tv(plazma) jakis film. z obecna karta nie mam zadnych problemow.

dzieki i pozdrawiam

Edytowane przez giecek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi