Skocz do zawartości
Ubser

Głośny Cooler C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam problem z moim Coolerem od Core 2 Duo. Moja płyta to MSI Neo 2 FR , na niej wykreciłem z procka E4600 2,4 Ghz do 3,1 Ghz i tylko dlatego, ze RAM Patriot'a 1 Gb 800Mhz miał już dość powyćej 1020 Mhz. Problem polega na tym, że po OC proca wiatrak boxowego chłodzenia zaczął głośno chodzić i nie jestem już chyba w stanie tego zredukować do minimum hałasu. W Biosie ustawiałem SysFan na 50% i nic to nie dało.bez podkrecania proca wiatrak chodzi tak samo. Wspomne jeszcze, że to napewno nie wiatrak od grafy, od obudowy i zasilacza. gdy składałem kompa pierwszy raz cooler tak nie warczał bo inaczej tego nie nazwe . Bardzo prosze o pomoc. gdyż dla osób szczegolnie wrażliwych na tym punkcie jest to uciążliwe.

Z góry dziękuję !!! ;P :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musze powidzieć , że nie do końca się z wami zgadzam, ale zmienie cooler na Scythe Mugen SCINF-1000. Boxowy cool, jest beznadziejny bo chodząc z prędkością 1700 R.P.M był tak cichy, ze myślałem, ze się nie włącza. A teraz dopiero gdy z poziomu windowsa ograniczam prędkość wiatraka do powyzej 1200 R.P.M staje się cichy. Pewnie się przetarł i stad te hałasy. A co do tego podkręcania , to w pierwszym poście pisałem, ze to nie miało wpływu na wiatrak, bo po OC też był cichy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówie o swoim coolerze, a nie ogólnie ;] Przy złożeniu kompa sprawdziłem w biosie z jaką prędkością kręcił się mój cooler. okazało się , że powyżej 1700 RPM i był taki cichyutki [ jak to w poprzednim poscie napisałem, ze nie byłem w stanie odróżnieć czy jest włączony czy nie. ( za pierwszym raszem złożyłem go na ziemi, sama płyta gł i reszta :lol2: ) ] temperatyra proca miała wtedy od 35*C do 39*C i nic sie znacznie nie zmieniło po OC. Temperatura zwiększyła sie tylko o 3 stopnie, wiatrak w coolerze chodził z ta samą prędkością, ale po ponad 2 miechach zaczął wyć :angry: myśle , ze to wada wrodzona tego sprzętu, dlatego kupie nowy cooler.

Edytowane przez Ubser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi