Kaeres Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Cześć. Zna ktoś świetnie angielski i wie czym się różnią te wyrazy ? Albo co dokładnie oznaczają ? I po kolei 1. Motorway. 2. Highway. 3. Speedway. 4. Interstate. 5. Expressway. 6. Freeway. Dzięki z góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ath Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Cześć. Zna ktoś świetnie angielski i wie czym się różnią te wyrazy ? Albo co dokładnie oznaczają ? I po kolei 1. Motorway. 2. Highway. 3. Speedway. 4. Interstate. 5. Expressway. 6. Freeway. Dzięki z góry. 1. droga szybkiego ruchu, autostrada 2. droga publiczna, szosa, (US) droga główna (łącząca duże miasta), autostrada 3. tor wyścigowy motocyklowy, (US) droga szybkiego ruchu, autostrada 4. autostrada przebiegająca przez kilka stanów 5. Autostrada (zwykle przecinająca miasto lub biegnąca dookoła niego) 6. Autostrada bezpłatna Z ling.pl, ale pewnie to już czytałeś, to są wyrazy bliskoznaczne i w zasadzie traktują praktycznie o tym samym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Można dodać, że prawdopodobnie większość to wyrazy używane w US. W UK możesz co najwyżej spotkać motorway :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cebix Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 Highway to takze bardzo stary wyraz, duzo starszy niz asfaltowe drogi, wiec tez w UK czesto spotykany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 :blink: Co rozumiesz pod pojęciem "często spotykany"? Mam nadzieję, że pod pojęciem UK rozumiesz United Kingdom? Jeżeli tak to w swojej dwuletniej kadencji NIGDY nie słyszałem takiego określenia (a byłem również kierowcą) na Wyspach Brytyjskich :wink: pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...