Sqter Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 Komputer siostry. Płyta Gigabyte GA-8IPE1000-G. Do tej pory był dysk IDE 120 GB. Dokupiony został używany dysk na SATA II 160 GB. Bodajże Seagate. Został podłączony pod Sata0. W Biosie Sata włączone i niby OK. Windows XP SP3 odpalony i dysk widzi. Sformatowany na NTFS. System pozostał na starym IDE a ten SATA ma być tylko do archiwizacji itp. Jednak podczas pracy dysk się zawiesza. Tzn słychac taki zgrzyt w kompie i później już nie widać dysku w systemie :( Bios płyty zaktualizowany do ostatniej znalezionej wersji F6. Przed aktualizacją dysk zwieszał cały system i tylko RESET pomagał. Odpięcie dysku usuwało problem. Poza tym system pokazuje tylko 129 GB wolnego miejsca po sformatowaniu. Trochę za mało jak mi się zdaje. Czy dysk jest walnięty czy ta płyta jednak się nie nadaje ? Proszę o pomoc i wyrozumiałość . Niejako poczuwam się do winy za zaistniałą sytuację gdyż to ja wybrałem ten dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...