ruller Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 witam wiem ze temat byl poruszany wielokrotnie ale bezposredniej odpowiedzi na moj problem nie znalazlem. Mam internet z kablowki przez modem motoroli sb5101E do niego podlaczam przez rj 45 router d link dsl 524T (akrurat taki mialem na stanie) i do routera podpiety bedzie komputer narazie jeden komputer, ale pewnie niedlugo to dojdzie kolejny. Umowa z dostawca zostala teraz odwieszona i prawdopodobnie musze podac adres mac zeby moc uzyskac polaczenie. Zastanawiam sie czy podac dostawcy mac karty sieciowej z komputera i sklonowac go w routerze czy podac mac routera? czy wogole ma to znaczenie ktorego urzadzenia adres podam? nigdy nie mialem doczynienia z kablowkami a niechcial bym pytac o to technikow zeby zaraz nie postanowili mi doliczyc za jakies dodatkowe stanowiska etc.... Generalnie ustawilem w routerze konfiguracje WAN na dynamic ip i mam nadzieje ze po podaniu mac'a internet "ruszy" i nie bedzie jakis niespodzianek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 W sieci z której mam internet ważny jest mac modemu. Komputer dostaje konfigurację ip poprzez dhcp bez względu na mac komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 22 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2008 ruller napisał(a): Zastanawiam sie czy podac dostawcy mac karty sieciowej z komputera i sklonowac go w routerze czy podac mac routera? czy wogole ma to znaczenie ktorego urzadzenia adres podam? Obojętnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruller Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 ok wiec podalem mac routera okazalo sie ze oplacane sa 2 stanowiska wiec odrazu jako drugi mac podalem wyjscie usb z modemu i dzieki temu moge teraz walczyc dalej z routerem. technik stwierdzil ze u nich wszystko ok jest i powinno dzialac a niestety u mnie internetu nie ma. Wiec powiedzial ze cos nie tak mam z ustawieniam a ja zasadniczo zrobilem tak jak mi powiedzial czyli reset routera no i zostawienie wszystkeigo na domyslnych warosciach. wrzucam zrzut ekranu z konfiguracji routera moze ktos zasugeruje jakies rozwiazanie. http://img183.imageshack.us/img183/2103/routerqe7.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Ehh ty masz zły router - z modemem ADSL, RJ-11 na WAN... W tej chwili to on działa jak zwykły switch i tyle. Zmień router na jakiś co będzie miał RJ-45 po stronie WAN. I tak btw nie podaje się MAC modemu lablowego bo i po co? Ewentualnie podaje się MAC urządzeń, które są za modemem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...