Skocz do zawartości
yemet1

Nie Mam Obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis przyszedl do mnie nowy PC, bez systemu, z HD4870 na pokladzie, zasilacz 500W. Mam stary monitor CRT z 2003 r., wiec uzylem przejsciowki DVI-D-SUB.

Komputer sie wlacza, bardzo szumi (najpierw szum, potem przerwa, i dalej szumi bez przerw), ale nie ma obrazu. No i jestem w kropce.

Kabelek od monitora ma ulamany jeden drucik (wtyk?), czyli ma 14 drucikow zamiast 15. Moze w nim lezy przyczyna? Ale przy starym kompie obraz jest, wszystko dziala.

Chyba ulamany, bo tu tez ma 14 pinow (ja nie mam 15. w tym samym miejscu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wszystkie monitory potrzebują wszystkich pinów z np. D-SUB ... więc ww. pin najprawdopodobniej nie jest ułamany tylko po prostu nigdy go tam nie było.

Co do reszty ... PC wyświetla na innym monitorze ?

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa razy pojawil sie obraz. Wyskoczylo logo producenta plyty glownej i dwie opcje do klikniecia: del i tab. Naciskanie nic nie dalo. Teraz znowu nie mam obrazu.

To wina kabla/przejsciowki czy moze w srodku kompa cos nie dochodzi?

Otworzylem obudowe i podociskalem. Od teraz pojawia sie obraz z logo producenta mobo, MSI i napisem: Pres < Tab> to switch to Post or < Del > to run Bios setup. Tylko ze naciskanie przyciskow nic nie daje, kolejny ekran sie nie pojawia. Choc nie ma zainstalowanego systemu, to chyba powinno sie bootowac.

Sprawdzalem tylko z jedna koscia pamieci. Przy jednej obrazu nie ma, przy drugiej co chwila sie pojawia i znika. Jakies sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiec przejsciowka i monitor sa dobre, bo po docisnieciu obraz jest. Pojawia sie tylko logo producenta plyty glownej MSI z napisem "press <Tab> to switch to POST or <DEL> to run BIOS Setup". Tylko ekran jest zamrozony, tj. nie reaguje na przyciski i dalej nie rusza. Naciskanie DEL lub Tab nic nie daje. Klawiatura sprawna.

Przy jednej kosci pamieci obraz w kolko pojawia sie i znika, bez wzgledu na wybrana kosc. Dziwne. Watpie, aby obie pamieci byly walniete. Reset mobo nie pomogl.

Chyba nic wiecej nie wymysle...

[w sumie temat mozna by przeniesc, bo to nie wina monitora]

Edytowane przez yemet1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi