Skocz do zawartości
miras19

Wgranie Xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

z tego tytułu, że komp brata jest totalnie zasyfiony postanowiłem go wyczyścić i wgrać nowego XP-ka.

Jednak zapomniało mi się jakoś, jak zmusić kompa aby uruchomił instalator w celu sformatowania partycji. Ustawiłem bootowanie cd jako pierwsze i nic, włącza się z dysku. XP mam razem z SP2.

LAptop to Acer TrevelMAte, jakiś stary z 512 MB RAM.

Kurcze całkowicie zapomniałem, czy moge ew. wgrać spod Windowsa zaznaczając wgraj system od nowa? Zresetuje mi wtedy kompa i uruchomi instalato z wyborem partycji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkładasz płytkę z napędem, w BIOS'ie ustawiasz priorytet bootowania na CD-ROM (lub na napęd DVD, wbrew pozorom to jest różnica, u mnie tak było, że miałem do wyboru opcje 'CD-ROM', która też zaznaczyłem i komputer wogóle nie startował z płytki, trzeba było wybrać opcję coś tam IDE-DVDRAM i jakieś cyferki), a potem kiedy instalator się zapyta czy ma się uruchomić naciskasz dowolny klawisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie robi tak. Mam ustawienia botowania CD/DVD -> HDD - Removable, jednak od razu zaznaczam że przy HDD widnieje znak "plus" nie wiem o co chodzi. Jednak F6 i F5 które zmieniąją mi priorytet (miejsca) ustawiłem bootowanie CD jako pierwsze no i nie działa. Czyt. włącza się windows z dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi