miras19 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Witam, z tego tytułu, że komp brata jest totalnie zasyfiony postanowiłem go wyczyścić i wgrać nowego XP-ka. Jednak zapomniało mi się jakoś, jak zmusić kompa aby uruchomił instalator w celu sformatowania partycji. Ustawiłem bootowanie cd jako pierwsze i nic, włącza się z dysku. XP mam razem z SP2. LAptop to Acer TrevelMAte, jakiś stary z 512 MB RAM. Kurcze całkowicie zapomniałem, czy moge ew. wgrać spod Windowsa zaznaczając wgraj system od nowa? Zresetuje mi wtedy kompa i uruchomi instalato z wyborem partycji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Wkładasz płytkę z napędem, w BIOS'ie ustawiasz priorytet bootowania na CD-ROM (lub na napęd DVD, wbrew pozorom to jest różnica, u mnie tak było, że miałem do wyboru opcje 'CD-ROM', która też zaznaczyłem i komputer wogóle nie startował z płytki, trzeba było wybrać opcję coś tam IDE-DVDRAM i jakieś cyferki), a potem kiedy instalator się zapyta czy ma się uruchomić naciskasz dowolny klawisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras19 Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 No właśnie nie robi tak. Mam ustawienia botowania CD/DVD -> HDD - Removable, jednak od razu zaznaczam że przy HDD widnieje znak "plus" nie wiem o co chodzi. Jednak F6 i F5 które zmieniąją mi priorytet (miejsca) ustawiłem bootowanie CD jako pierwsze no i nie działa. Czyt. włącza się windows z dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 tylko musisz mieć koniecznie bootowalną płytę bez tego ani rusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...