860lacov Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2008 Mam pendrive i chcę sobie przekonwertować go na NTFS Wiem, że żeby to zrobić należy przestawić właściwości pena z optymalizacji szybkiego usuwania na optymalizację wyadjności i po prostu go przeformatować na NTFS. Z tego co rozumiem z opisu tych funkcji wyjęcie pendrive'a może uszkodzić dane. Da się tego jakoś uniknąć? Zauważyłem, że już po konwersji na NTFS mogę wrócić do ustawienia optymalizacji szybkiego usuwania, ale czy to na pewno będzie działać? Może ktoś z was ma w tej kwestii doświadczenie? Pytam bo nie chciałbym się kiedyś zdziwić jak zabraknie mi danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 U mnie Patriot X-Porter 16GB Boost działa bez zarzutu na NTFS'ie. Oczywiście wróciłem po formacie do ustawienia optymalizacji bezpiecznego usuwania. Ani razu nie odezwał się Chkdsk. Pamiętać należy o zmianie zasad usuwania w Menedżerze urządzeń dla danego pendriva i to wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
860lacov Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2008 Dzięki za odpowiedź. Ja jednak wróciłem do FAT'a bo niby był koniec kopiowania, ale jak się później okazywało plików na pendrive nie było (chyba, że poczekałem jakoś dłużej). W każdym razie mam inne pytanie, a chyba nie warto zakładać nowego tematu. Możecie mi powiedzieć czy to normalne, że przy większych plikach (kilka MB) kopiowanie odbywa się z rozsądną prędkością, ale kiedy chcę przekopiować mniejsze pliki (powiedzmy 20 plików po 200kb) to kopiują się one z prędkością ok 60kb/s Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 (edytowane) Możecie mi powiedzieć czy to normalne, że przy większych plikach (kilka MB) kopiowanie odbywa się z rozsądną prędkością, ale kiedy chcę przekopiować mniejsze pliki (powiedzmy 20 plików po 200kb) to kopiują się one z prędkością ok 60kb/s To juz taka specyfika pamieci Flash. Bardzo niski czas dostepu, szybki odczyt duzej ilosci malych plikow ale za to fatalna wydajnosc przy zapisie duzej ilosci malych plikow. Nie spotkalem pendriva, ktory by nie wymiekal w takich warunakch. Edytowane 28 Października 2008 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...