Kov Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2008 Witam Moj problem wyglada nastepujaco. Od czasu do czasu po uruchomieniu systemu pracuje on normalnie a po chwili system zaczyna swirowac kursor myszki skacze otwarta aplikacja jakby chaczy i komp przestaje widziec dysk, nastepuje reset a po ponownym uruchomieniu kompa Bios nie wykrywa dysku (wyglada to tak: szuka napedow pokazuje sie searching i pauza-dluzsza niz zwykle, po czym znajduje nagrywarke i drugi dysk IDE ktory posiadam a tego SATA nie. Na nim mam system wiec wyskakuje komunikat ze brak systemu. Juz wymienilem kabel sygnalowy jak i port na plycie-nie pomoglo, Terez zmienilem kabel zasilajacy- jest podlaczone poprzez przejsciowke ze zwyklego molexa - podlaczylem to przed chwila, wiec nie wiem czy jest lepiej.Radze sobie z tym tak ze po wylaczeniu kompa odlaczam kabel sygnalowy i zasilajacy i po ponownym starcie juz dysk widzi. Dzisiaj jak byl ten reset znalazlem w dzienniku zdarzen nastepujaca informacje: Błąd: Nie można uruchomić usługi Sterownik portu równoległego z powodu następującego błędu: Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia. Moj konfig: AthlonX2 6000+@3285MHz Asus M2N-E z biosem najnowszym 1504(jesli dobrze pamietam) 2x1GB OCZ Platinum, wczoraj jeszcze byly Geile ultra (z racji napiec wymienione - same problemy) Radek 4850 Saphire Dyski: SATA 640GB seagate i seagate 160GB IDE+nagrywarka LITE ON Zasilacz chieftecGPS-450AA-101A Panowie znajacy sie na rzeczy co to moze byc plyta, dysk czy cos innego? Kurde niedlugo wyjezdzam na dluzej a zona sobie z tym moze nie poradzic po zatym ewidentnie cos sie kaszani wiec prosze o jakies sugestie. I jeszcze pytanko dzis jak sie zrestartowal komp to przez chwile pojawil sie blue screen, ale za krotko, czy log z tego zdarzenia dobrze odnalazlem w dzienniku zdarzen czy zapisywane sa one jeszcze gdzies? Edit:znowu brak dysku wiec to nie zasilanie raczej, Dodam jeszcze, ze po odlaczeniu kabla zasilajacego resetuje mi sie godzina a w zasdzie nie tyle resetuje co przestawia (bateria?). Reszte ustawien biosu pamieta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...