Skocz do zawartości
Piotrucha

DDR'SEITEC & 8RDA+ - nie lubią się?? Prośba o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Obiło mi się o uszy, że 8rda+ może się gryźć z Geilami, ale czyżby to samo było z Seitekiem?? Reszta zabawek: AXP1700, zasil.: Antec 430 TruePower; WinXPproSP1, Nvidia2.03.

W skrócie. Zakupiłem 2x256 (ozn.: 184DR256M33B, SE, DH40, 256MB DDR-333MHz-CL2.5, 0302-0281M-0...)

Kupiłem, bo tanie (2x150), a gość zachwalał, że wiele testował i niemal każda szła na fsb200, x-x-x-2.5 (CL).

Testowałem głównie 3dsmarkiem2001se (pierwsze 4 testy w pętli), bo szybko wyniki zwracał (ale też prime95, memtest, AgeOfMitology i in.).

Ale to 3DM - jeśli coś było nie tak - wywalał się dość szybko (często już po 1-2 min. - najczęściej wyjścia do pulpitu, czasem reset lub freeze).

Wykluczam problemy ze sterami, procem, etc., z różnych względów, które chwilowo pominę, bo i tak jest długie.

Pierwsze dwie kostki - kiszka totalna. Na 133 dual OK. Ale 166 dual - nie idą na żadnych timingach! Zarówno SPD, jak i 100%. Nawet tak odjechanych jak 9-4-4-3 (default mają 7-3-3-2.5 na 166). Na 15-7-7-3.0 poszły ... hłe, hłe

W single na def. 7-3-3-2.5 nie szła stabilnie żadna, na 8-4-4-3 już było ok, ale 7-3-3-3 lub 8-3-3-2.5 kiszka.

Wymieniłem na dwie kolejne - to samo prawie, z tą różnicą, że trochę były lepsze, w single oraz w parze (ale non-dual, dimm2&3) szły na 166 def. (7-3-3-2.5). Ale w dual nawet na 8-4-4-3 zdechło po kilkunastu próbach w 3DM.

Podejrzewałbym mo-bo (nie wiem - kontroler pamięci cy cuś?), ale wsadziłem w DUAL na 166fsb dwie kostki DDR266 i to dwie zupełnie różne, z łapanki ;) - Infineon 266 CL2 i jakiś noname-MDT 266 CL2.5 i poszło toto bez zająknięcia, co prawda na 8-4-4-3.0, 2.6V, ale stabilnie jak skała. Testowało się wiele godzin, i jest OK.

Goście ze sklepu twierdzą, że właśnie je testowali (na solteku na nf2) i wsio jest OK.

Nie mam powodu im nie wierzyć, i trudno mieć do nich żal (skoro im chodzi, w dodatku na 400), choć mogliby się pokusić o testy na epoxie (ja sam chwilowo na innym egz. nie mogę)

Wymieniać w nieskończoność nie mogę, a z innych kostek to nie bardzo jest na co; nie wiem, czy na zwrot kasy mogę chociaż liczyć.

Aha, kostki są jednostronne (może to ma jakieś znaczenie?), ale tak wypakowane mosfetami, że robią dobre wrażenie ;)

Co jest grane? Wie ktoś lub się domyśla chociaż? Prośba o jakiekolwiek sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem ten sam problem. Seiteki szly na 400 przy timingach 2.5 3-3-6 i 2.9V, memtest byl oki, wszytsko chodzilo 4 dni. Po 4 dniach ostrego katowania (test procka, radka itd. - akurat wszystko sie zbieglo :) ) pamieci odmowily posluszenstwa. Nie chodzily nawet na 333 - memtest wywalal 20tys bledow, tylko na 266 mozna bylo pracowac. Patrzylem na innej plycie i na 333 ni cholery nie chcialy isc, dostalem nowe i jestem w trakcie ich zmiany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za próby pomocy, ale ciągle mam wątpliwości.

Vengeance - ok, może i na niefart wygląda, ale żeby wszystkie? Zwłaszcza, że gdzie indziej chodzą? Z tej serii, z tej samej paczki?

Anti2k - to troszku inaczej, tego mordowania mogły nie znieść, siem zdarza. Ja swoje traktowałem delikatniej. Ale one nie trzymają nominału! Gdzie do 200-u, gdy nie chcą na 166. A gostkom ze sklepu raczej wierzę (że im inne z tej serii szły, także te zareklamowane przeze mnie).

Próbować wybierać dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja trafilem na super pamiatki seiteca (256 333mhz CL2,5) kreca sie na 466 !! - mozecie mi nie wierzyc przy Vmem 2,9v i timingach 3-3-3-CL2,5 - przechodza 3dmarka ale nie sprawdzalem memtestem 

za chwile zapuszcze wyniki

MOje na 203(406) chodzą przy cl2, 2-5-3 2 cmd przy 2,8V

Wyżej nie mogę testować bo płyta przestaje wyrabiać. Ale Raptor je testował i do 214(428) szły, bo to od niego te pamiątki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...