PANTHER X Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Mam konkretne pytanie - prosze aby nikt mi niepisał że zalecana długość skrętki to 100 metrów i lepiej postawić taki odcinek na BNC bo to wiem . Chodzi mi tylko o to czy taki odcinek jeden bez switchy na srodku kabla ma szanse działać jako 100 mbit/s - na dwóch końcach tego kabla bylyby switche PLANET 803 8 portowe. Czy ktoś może zrobił sieć na takim odcinku albo na dłuższym - interesuje mnie tylko konkretna odpowiedź. Podsumowując switch planet ----------------------------------------------------- switch planet 160 metrów UTP Chyba ze w tym wypadku musze zastosowac inny kabel niz UTP - np FTP ? - kabel pobiegnie w studzienkach TPSA - sądze ze w sasiedztwie kabli telefonicznych wiec niewiem czy moze to byc utp ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 SZUKAJ. Bylo w ostatnim miesiacu kilka razy Zablokowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Na prosbe autora odblokowuje. Prosze sie nie wypowiadac w temacie jesli opinia jest juz w archiwum i poprzednich watkach na ten temat (miedzy innymi: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=239...4&highlight=160 http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=269...&highlight=160) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Prosze o wypowiadanie sie osob tylko tych ktore juz takie odcinki tworzyly i wypadly one albo pozytywnie albo negatywnie - nawet jezeli mialo by to byc 10 a nie 100 mbit/s ale nadal na UTP/STP/FTP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bugneth Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 w zeszla sobote zestawilem polaczenie na 170 metrow, jak na razie na 10 megabitow bo nie mielismy suicza 100 pod reka :-) ale to kwestia paru dni i zobaczymy czy zaskoczy mam jeszcze dzialajace polaczenie na dokladnie 223m i smiga na 100 :-) wszystko na kabelku UTP w obu przypadkach byl to madex Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Wreszcie ktos konkretny :) - dzieki za odpowiedz poczekam jeszcze moze ktos tez kladl taka odleglosc i smiegalo -mozesz mi tylko podac nazwe switchy przy tych 223 metrach i czy wedlug ciebie jak puszcze kabel studzienkami TPSA to moze sie zaklocac ( mi sie wydaje ze te kable tpsy w studzienkach niewytwarzaja az takiego pola zeby zaklocic ale ... ;) ) aha i jakbys mogl sie odezwac na gg 1362313 to jeszcze cos sie spytam :) . Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 a ile % pakietow gubi ten kabel na 223m ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Wlasnie przed chwila sie gdzies doczytalem ze juz na kablu 145 metrow na 100 mbps jest 90 % utraconych pakietow a to sierowna 10 mbps :| - wiec zastanawiam sie czy mi to 160-170 wytrzyma :| . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal Opublikowano 10 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2003 prosze - oto konktety: kabel 170m, miedzy budynkami tzw. przewieszka po słupach (latarnie). Niestety nie pamiętam symbolu, ale kabel jest "doziemny", żelowy! strasznie brudzi przy montażu. Z jednej strony jest przez taki śmieszny łącznik do skrętki połączony z około 10 metrów zwykłej nieekranowanej skrętki kat. 5. Do tego komp na siecówce Planet :x Z drugiej strony całość przechodzi przez patch-panel i idzie instalacją (zwykła skrętka) do gniazdka przy serwerze (góra 15 metrów). Całość chodziła około tygodnia na 100mb ale niestety sieciówka w serwerze wieszała się (blokowała na amen dokładnie). Po przełączeniu na 10mb chodzi już rok. Z tego co wiem nie ma strat - działa ok. Czyli podsumowując - około 200metrów, w tym przejście przez patch-panel, dwa gniazdka i "łącznik" i wszystko chodzi - ale tylko na 10mb Inny przykład to kabel do jednego oddalonego punktu w magazynie: skrętka nie ekranowana - 120m + patchpanel + 0.5m do switcha (DLINK) - z drugiej strony sieciówka jakaś z płyty głównej (Intel) Działa ponad rok na 100mb, żadnych problemów. Do tego - uwaga - na wolnej parze idzie telefon 8O i ... działa. :twisted: Mam nadzieje, że jakoś pomogłem - ogólnie bez eksperymentów się nie obędzie. Tak więc w najgorszym razie bedziesz miał 10mbps. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 a jezeli kabel ma isc studzienkami TPSA - z kablami telefonicznymi to nadal moze byc UTP czy juz powinienem kupic STP / FTP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bugneth Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 a ile % pakietow gubi ten kabel na 223m ?? przedstawie jak wyglada schemat do tego usera 223m suicz-------------suicz-user, od suicza idzie jeszcze pare sygnalow, ktore pozniej dalej sie w suicze zamieniaja sie bo za tym fragmentem najdluzszym mamy podlaczonych jeszcze z 20 userow, i powiem ze podlaczalem goscia ktory aktualnie jest na samym koncu i pingi do serva ponizej 10ms i jak tam siedzialem to utraconego zadnego nie bylo :-) ogolnie cuda nie widy ;] suicz z jednej strony to planet a z drugiej jakis nieokreslony noname :-) a o niezawodnosci tego polaczenia moze swiadczyc to ze userem zaraz po tym najdluzszym fragmencie jest koles ktory udostepnia dla sieci 80Gb filmow, i non stop ktos od niego sciaga i zazwyczaj film w 3-5 minut :-) co do zaklocania w studzienkach tepsy to powiem ze sa tragiczne warunki, do mnie do domq jest polaczenie DSL'ka od serva, wlasnie w studzienkach tepsy, modemy fizycznie wyciagna 2,1 megabita, ale zaklocenia sa na tyle duze ze udalo nam sie osiagnac jakies 1-1,5 megabita max, a odleglosc nie jest duza bo po studniach bedzie z jakies 400m moze wiecej, ale i tak niedlugo pewnie przekopiemy sie do najblizszego usera zeby polaczyc segmetny sieci albo zestawimy radiowki :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2003 Standardem jest 185 metrów. Ale musisz ładnie kłaść. To nie jset przewód telefoniczny. Każdy skręt pary przewodów jest tak przemyślany by nie powodować interferencji pola magnetycznego które by indukowało zakłucenia w parze obok. np. na zakrętach 12cm promień skrętu. .łamanie w 90^ to morderstwo. Po drugie takjak ktoś tutaj pisał tydzień chodziło a potem kaput. Kable są stosowane do różnych środowisk. Kładąc te ziemne na słupach sami prosili się o spadki przepustowości. Kabel jak jest na powietrzu najlepiej w rurce pcw ciągnąć, bo słońca izolacja nie lubi. Ale jak jestetście dopiero w trakcie budowy sieci. pomyslcie o światłowodzie. Te tanie urządzienia nie są aż tak drogie. Oprawa kabli to masakra. (w specyfikacji sa podane odległości a opisy mówia że to syf... sorry wiem że to syf bo z 40km miedzy końcówkami na tych lo endach mozna wyciągnąć 2,5 sorry ale mi 10% by tego wystarczyło ;) ) Albo hiperlan. Jesli by były połączone dwa serwery pakujecie karty d linka po 250 zł każda i robicie air crossa... lu punkt dostepowy na 253 urządzenia. Co do hiperlanu to proszę na priva bo ostatnio montowałem i kiszka wyszła. Bo kazde urządzenie musiało mieć dokupioną końcówkę antenę po 100zł każda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PANTHER X Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Ok czyli o doleglosci juz all wiem - teraz tylko JAKI KABEL WEDLUG WAS BEDZIE NAJLEPSZY DO POLOZENIA W STUDZIENKACH TPSA ??? FTP UTP STP ? ? ?. Zebym wiedzial co kupic ( jaki jest najmniej narazony na zaklocenia ze strony kabli telefonicznych ) ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 jak studzienki moga byc zalewane woda ( widzialem kilka razy jak studzienki TP sa robily za odplyw dla wody) to najlepiej FTP zelowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noose Opublikowano 16 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2003 popieram raf'a ..... ftp jest dobry na wszystko :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mighn Taghor Opublikowano 17 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2003 jak studzienki moga byc zalewane woda ( widzialem kilka razy jak studzienki TP sa robily za odplyw dla wody) to najlepiej FTP zelowe Najlepiej Modtap (Molex) FTP żelowy - ale na swithach Planeta może nie pujść (straszny Low-end) na taką odległość (wiem z doświadczenia - i od 3 mieś nie dotykam Planeta... ...zresztą Lantecha też...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...