Skocz do zawartości
Labis

Procesor I Płyta Do 500-600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie!

Miałem niechlubną okazję przez ostatnie miesiące przegapić najnowsze trendy na rynku procesorowym, więc bardzo proszą o wsparcie i rady w wyborze nowego procesora i płyty która będzie go dźwigać.

Sytuacja jest taka - mój mały kuzyn dostał grę Fifa'09 i oczywiście nie zadziałała mu na AMD Sempronie 2500+, za zgodą jego rodziców miałem rozbudować jego komputer o takie możliwości techniczne aby gra która wymaga na zegarze co najmniej 2.5GHz taktowania, działała bez problemu. Przeglądałem wiele ofert na aukcjach internetowych i powiem szczerze że mam kocioł w głowie, proszę o rady. To ma być sprzęt dla gracza.

-AMD czy lepiej Intel, jaki typ

-jaka płyta główna do tego zestawu

-czy wymagana jest nowa obudowa do komputera

- komponenty powinny zamknąć się w granicy 500-600 zł

Wybaczcie jeżeli uraziłem kogoś swoją niewiedzą, ale naprawdę nie bardzo mam gdzie udać się po radę, a w mojej rodzinie to ja uchodziłem za speca. Tak jak wspomniałem to ma być komputer dla gracza. Dobrze gdyby parametry pozwoliły mu się utrzymać w trendzie technologicznym przez 1,5-2 lata , podejrzewam że po tym czasie kupi sobie coś nowego.

Z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie mam przed sobą dokumentacji, z tego co zdołałem zapamiętać, to aktualnie w komputerze zamontowane są takie podzespoły:

- CPU: AMD Sempron 2500+ (Socket A)

- MOBO: VIA (nie pamiętam specyfiki)

- GFX: Ati Radeon 9800 PRO; 128MB

- RAM: 2x256 DDR @400MHz

- Tuner TV: PixelView

- HDD: 80GB - Seagate Barracuda 7200

- Case: zwykła, wymieniałem już raz zasilacz w tym sprzęcie.

Tak jak wspomniałem w poprzednim poście, punktem wyjścia do rozbudowy miała być tylko wymiana procesora, jak widać nie uda się tego uczynić bez zmiany płyty. Miguel707, przeglądałem Twoje posty, widzę że zajmujesz się doborem komponentów i składaniem całych zestawów. Czy byłbyś w stanie zaproponować mi zestaw w określonych przedziałach finansowych? Najważniejsze to: procesor i płyta, ewentualnie jeszcze obudowa, pozostałe komponenty jak ram, dysk z pewnością można będzie dokupić w czasie 'eksploatacji', jednakże jak możesz, uwzględnij to także w ramach podzespołów.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem czy ram i grafike bedzie mozna kupic "pozniej"

oczywiscie da sie znalezc plyte na LGA775 z AGP i na DDR1 ale to raczej sa slabe/stare plyty i najlepszym rozwiazaniem nie sa...

moze by cos takiego:

pentium E2180 (albo ktorys z serii E2xxx) ponizej 200zl

plyty konkretnej nie podam ale cos kolo 200zl moze by sie znalazlo

ram - 2x1gb mozna dostac za ok 100zl

o ile stare podzespoly beda na sprzedaz bo wtedy za pieniadze ze sprzedazy jakas grafike do tego (demonem wydajnosci nie bedzie ale lepiej niz teraz)

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczysz sam sobie.Wszystkie płyty obsługują teraz pamięci ddr2, a ty chcesz w "trakcie eksploatacji" dokupić ram, pytam się w trakcie jakiej eksploatacji? Skoro nie będziesz miał pamięci. To samo odpada grafika.

Za tą kwotę to tylko AMD ze zintegrowaną grafiką.

No i jaki jest tam zasilacz?

GIGABYTE GA-MA78G-DS3H

AMD Athlon x2 5200+ Brisbane/ z świecą szukaj Windsora

2gb GoodRam (jedna kość)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że w takim układzie faktycznie należy zwrócić uwagę na typ pamięci RAM oraz na kartę graficzną, wobec tego również i to zostanie uwzględnione przy komponowaniu sprzętu. Pod pojęciem eksploatacji miałem na myśli odpowiednie kroki które chcę pode wziąć przy składaniu komputera, bo moim zadaniem jest właśnie złożenie takiego zestawu dla gracza. Procesor i płyta to dla mnie pierwszy i najważniejszy krok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- Case: zwykła, wymieniałem już raz zasilacz w tym sprzęcie.

To co podał Sopel już pozwala normalnie pracowac i pograć w starsze gierki bo jest na płycie zintegrowana grafika. Ciekawym tylko jaki zasilacz mały kuzyn ma teraz (model marka). Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huh... Na tym sprzęcie to nie wiadomo czy nawet 08 pójdzie a tu chłopak 09 dostał ^^

Weś coś na Athlonie najlepiej x5200 brisbane

Ta karta nie udzwignie tej gry (bo pewnie pod ta gre zbierasz komponenty)

Ram 2gb pojedyncza kość albo 2x1gb goodramy 800

Płytke taka jak dał Sopel GIGABYTE GA-MA78G-DS3H

Najlepiej byłoby kupić cały komputer bo tu już nie ma zabardzo co wymieniać

P.s. Fifa 09 nie jest taka fajna jak się wydaje:PP

Edytowane przez goru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, pragnę dopowiedzieć coś w moim temacie ad-vocem:

Po przemyśleniu sprawy jednak nowy zestaw wydaje się ciekawszym rozwiązaniem aniżeli składanie źle dopasowanych puzzli w jedną całość.

Bardzo proszę o doradzenie który zestaw dla gracza wydaje się ciekawszą propozycją:

http://allegro.pl/item462354873_gracz_amd_...0gt_512_mb.html

czy

http://allegro.pl/item469202609_vibe_e2200...ightscribe.html

Jak wspomniałem w temacie jest to komputer dla gracza z nastawieniem na tą różnie-opiniowaną Fife'09, jeden jest na bazie AMD drugi Intel, oba mają tę samą właściwość cenową, będę wdzięczny za radę ponieważ chciałbym jakoś na dniach coś już zamówić.

Pozdrawiam i dziękuję za wcześniejsze sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Wybaczcie jeżeli uraziłem kogoś swoją niewiedzą, ale naprawdę nie bardzo mam gdzie udać się po radę, a w mojej rodzinie to ja uchodziłem za speca. Tak jak wspomniałem to ma być komputer dla gracza. Dobrze gdyby parametry pozwoliły mu się utrzymać w trendzie technologicznym przez 1,5-2 lata , podejrzewam że po tym czasie kupi sobie coś nowego....

...jesteśmy tu właśnie po to, żeby "nawracać" ;)

Mój zestaw trochę w inną stronę pójdzie:

- Intel Core 2 Celeron E1200 (staraj się do ok. 100-110zł)

- płyta główna - możliwie najtańsza, ale sprawdzona np. taki MSI na P35

- ram powinieneś na końcu wybierać, zależnie od tego ile pieniędzy zostanie, ale zasadniczo powinieneś wziąć 2x1GB (45 vs 80zł)

- dysk twardy na razie bym zostawił, a jak przyjdą pieniądze (np. sprzedaż starych komponentów) wziąłbym jakieś 250GB od Seagate czy Maxtora

- na razie mamy 350zł (wybierając najdroższe opcje), więc pozostały budżet pozwala wybrać jakąś ciekawszą grafikę; Palit Radeon 2600Pro spełni oczekiwania; legitymuje się o ok 120% wyższą wydajnością od 9800Pro, no i kartę można zawsze zmienić, bo PCI-E jeszcze obowiązuje i będzie obowiązywało przez długi czas. Alternatywnie możesz rozejrzeć się za jakimś GeForce 8600GT/S w podobnej cenie.

Zostawiasz:

- zasiłkę (wierzę że to coś markowego, ale nie zaszkodzi jak dokładnie opiszesz model)

- budę

- dysk twardy

- tuner TV

Zamykamy sie w 500zł, więc zostaje 100zł + ile dostaniesz za stare części. Tą kasę można rozgospodarować na kilka różnych sposobów. W pierwszej kolejności powinieneś kupić większy HDD (coś ok. 250GB). Można też poszukać grafiki z wyższej półki (GeForce 9600GT/GSO, lub Radeon 3850 512mb), ale ta zmiana pociągnie za sobą zmianę proca przynajmniej na Pentium Dual Core E2160.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi