Skocz do zawartości
lucas131

Zestaw Do 8k

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilacz tego nie uciagnie i nie kupuj w komputroniku, ceny nie z tej ziemi.

Weś Corsaira 520W albo 550W i bude jakaś inna np. Sharkoon rebel 9

Monitor taki

Reszta wporzo

P.s. Monitor 22" za 2.5k ? Zgłupiałeś ? :/

Aha możesz jeszcze <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> A-data 2x2(x2)GB EE 1066

Edytowane przez goru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym polecił jakieś serwerowe mobo z Xeonem, ale ciężko w polsce znaleźć, więc schodzimy na ziemię:

Intel C2Q Q9450

ASUS P5E-64 WS Professional albo Gigabyte EP45-DQ6

2x 2x2GB A-Data EE 800mhz

HDD 2x WD Caviar SE Black 1TB/750GB

Grafikę bierz BFG GeForce 9800GT i moduj na Quadro FX

Zasiłka Corsair TX 650W

Buda np. Sharkoon Rebel 9 albo jakiś ciekawszy Chieftec

Monitor EIZO tak jak napisałeś (jedyna słuszna opcja LCD dla grafików)

Myszka i klawa wg. upodobań, ale najlepiej Razer 1.6 Pro i jakiegoś Logitecha/Microsoft

Ewentualnie zamiast ww. mobo, możesz wziąć ASUS'a P5E i modować na Rampage Formula.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Syfny zasilacz policz tym kalkulatorem ile ciągnie taki komp: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp Do takiego kompa trzeba brać zasilacz dobrej firmy a nie badziewia. A może jak to ma być komp do grafiki to zrobić Crossfire lub SLI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gigabyte GA-EP45-UD3R

Ta płyta to żaden kozak. Szukałbym czegoś bardziej wiarygodnego jak już w grę wchodzą niemałe pieniążki. Zasilacz to taki jak mam ja i powiem szczerze , że to co w podpisie u mnie widać jakoś tam ciągnie , ale quad i r4870 to może już być za wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho do edycji wideo,zdjęć itp. to jakiś Mac.Z tego co ja wiem,to one się bardziej do tego nadają.

Głupi stereotyp. Zwykły PC z Windowsem nadaje się tak samo dobrze, jak nie lepiej, bo dobierasz wszystko tak jak tobie odpowiada a nie jak pasuje Apple.

Pozatym jak kupisz takiego Maca to od razu myszka do wymiany, kompletny badziew. Kumpel uczy się na grafika i powiedział że jak pracują na macach to przynosi własną myszke bo tą od Apple nie da się nic zrobić. Zresztą wiem to też z własnego doświadczenia, bo w szkole mam aż za dużo do czynienia z macami.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No za 8k to by kupi takie coś ;/:

iMac 24" 2,8 GHz

- szerokoekranowy monitor LCD o przekątnej 24 cali;

- procesor Intel Core 2 Duo 2,8 GHz z magistralą FSB 1066 MHz;

- 2 GB pamięci SDRAM 800 MHz DDR2, rozszerzenia do 4 GB;

- dysk twardy 320 GB Serial ATA, 7200 obr/min;

- szczelinowy napęd SuperDrive 8x (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW);

- procesor graficzny ATI Radeon HD 2600 PRO z 256 MB pamięci GDDR3;

- wbudowaną kamerę iSight;

- wbudowany AirPort Extreme 802.11n, wbudowany Bluetooth 2.1 + EDR;

- port wyjściowy mini-DVI (przejściówki DVI, VGA);

- wbudowane głośniki stereofoniczne i mikrofon;

- klawiaturę Apple, mysz Mighty Mouse i pilota Apple Remote na podczerwień

- Model: MB325PL/A

W moim odczuciu to ten zestaw co podał wcześniej lucas 131 jest poprostu o rok do przodu jeśli chodzi o bebechy :). W przypadku maca to płaci się za to ładne aczkolwiek wybrakowane jabłuszko.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mac jest dla osób które nie znają sie na systemie itp i chcą mieć wszystko gotowe... głównie dla biznesmenów, aktorów itp (patrz Wodecki i Superniania) bo imo w nich sie płaci za system który też cudem znowu nie jest, za wygląd i za bebechy dekade do tyłu

Edytowane przez bartek46op

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wytłumaczcie mi dlaczego w każdym bardziej profesionalnym,mającym pieniądze miejscu gdzie ludzie zajmuja sie edycją zdjęć itp. królują Maci,a nie Pc?W szkole do której sie wybieram w przyszłym roku są same Maci,do tworzenia gier,edycji zdjęć i innych multimedialnych zajęć.Chyba jednak coś w tym musi być,raczej nie snobizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wychodzą z założenia, że droższe to lepsze, a nawet nie zaglądają do środka ;). Powszechnie się uważa, że OS X jest niby stabilniejszy, ale to chyba tylko mit. Sam nie wiem jak wejdzie nowa wersja fotoszopa , gdzie będzie wykorzystywana akceleracja przez gpu, na czym się to będzie wygodniej i szybciej wszystko robiło :), a z tego co widzę to w macach pełno radosławów.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wychodzą z założenia, że droższe to lepsze, a nawet nie zaglądają do środka ;). Powszechnie się uważa, że OS X jest niby stabilniejszy, ale to chyba tylko mit. Sam nie wiem jak wejdzie nowa wersja fotoszopa , gdzie będzie wykorzystywana akceleracja przez gpu, na czym się to będzie wygodniej i szybciej wszystko robiło :), a z tego co widzę to w macach pełno radosławów.

Odpal Photoshopa na Macu za 8k i PC za 8k a potem przestań siać herezje że PC oże się równać z Maciek pod względem edycji grafiki. Zgodzę się jednak, ze nowy PS może wiele zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpal Photoshopa na Macu za 8k i PC za 8k a potem przestań siać herezje że PC oże się równać z Maciek pod względem edycji grafiki. Zgodzę się jednak, ze nowy PS może wiele zmienić.

Chociaż jeden który gada z sensem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...a z tego co widzę to w macach pełno radosławów.

Niestety cię zmartwię, ale Radeony też obsługują CUDA... Boostują Photoshop CS4 jeszcze bardziej niż GTX280.

Nie ciągnę dalej tematu Mac vs PC, bo znowu zaczyna się coś a'la PS3 vs X360...

Ten zestaw co podałem wydaje się optymalny, ale najlepiej najpierw kupić monitor (w sumie najważniejszy w edycji grafiki), a resztę za to co zostanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zluzujcie majty, MAC to zamknieta architektura i w przypadku np. Photoshopa jest to bardziej wydajne środowisko - autorzy (Adobe) łatwiej mogą dostosować program do sprzętu... tyle na ten temat. Więc jeśli komputer ma być dedykowany pod grafike to lepiej brać maca, nie pogramy ale przynajmniej mamy stabilne i wydajne stanowisko pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co Windows nie jest stabilny?? Mi tam się windows ani XP ani Vista jeszcze nie zawiesiły. Mac wcale nie jest stabilniejszy tylko trudniej go zawiesić.

Jakby to powiedział kumpel jest to "for Idiot OS" i w sumie sam tak uważam.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wytłumaczcie mi dlaczego w każdym bardziej profesionalnym,mającym pieniądze miejscu gdzie ludzie zajmuja sie edycją zdjęć itp. królują Maci,a nie Pc?W szkole do której sie wybieram w przyszłym roku są same Maci,do tworzenia gier,edycji zdjęć i innych multimedialnych zajęć.Chyba jednak coś w tym musi być,raczej nie snobizm.

A ja pracuje w firmie, która tworzy gry komputerowe i nie królują żadne jabłuszka. Quad, 4GB ramu i wmiare dobra grafika, nic więcej nie potrzeba, a graficy renderują spore levele 3D w maxie, lightwave'ie, blenderze i innych, a później to wrzucamy w całości do edytorów. Z tego co wiem, konkurencja polska i zagraniczna również pracuje tylko na piecach. Ale to branza gier, moze gdzie indziej jest inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi