Skocz do zawartości
bobek1

Problem Po Wyczyszczeniu Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam starego kompa ktorego chce sprzedac. Nie znam sie na składaniu kompa ale stwierdzilem ze nie bede sie dzielic z informatykiem sprzedarza kompa wiec postanowilem sam porozkrecac w srodku czesci i go wyczyscic. Czyscilem go odkurzaczem, i patyczkami do uszu. porozkrecalem wszystko wyczyscilem i zamontowalem tak jak bylo. zdjalem wiatraczek z procesora lecz radiatora nie. Gdy wszystko bylo gotowe skrecilem kompa i go odpalilem (ostatnio byl uruchamiany ok 2 miesiace temu). Podczas wlaczania wyskoczyl mi taki błąd

IDE DRIVES INSTALATION ERRORFor best reliability & preformance please change the stand alone slave drive to master. System halt
Co to oznacza? PS sprawdzalem co dziala i zauwazylem ze wiatraczek od karty graficznej się nie kręci. Gdy go dotknąłem miał temperaturę ok. 50C.

Proszę o pomoc parametry kompa:

płyta asrock k7s8x

Amd athlon xp 2400+

ram 768mb goodram i elixir

dysk wd 80gb

karta graf. gf fx 5200

zasilacz codegen:/ 300w

Edytowane przez bobek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli na taśmie masz podpięte tylko jedno urządzenie (dysk, napęd optyczny) to musisz je ustawić na master inaczej ta płyta nie pójdzie dalej.

ale co jak i gdzie ustawic na master?

PS wiem ze jestem uciazliwy ale sie poprostu nie znam:] :rolleyes:

Edytowane przez bobek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm. Okazalo sie ze tasma od dysku twardego nie byla caliem podlaczona. Byla 1 do dysku, w polowie tasmy bylo 2 wejscie (podlaczone) i na koncu tasmy trzecie. podłączyłem je i wyswietliło mi się coś takiego:

Boot failureRebot and select properboot device or insertboot media in selectedboot devicepress any key when ready
co do ostatniej linijki to sobie moge klikac;)

co robic?

zworke z dysku twardego dalem tak jak pisalo. Nic to nie dalo (wyswietla sie to co jest zakodowane w tym poscie)

Edytowane przez bobek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozum mnie źle, ale nikt nie jest wróżką żeby wiedzieć co i jak podłączyłeś żeby teraz Ci poradzić co masz zrobić. Skoro sam mówisz, że nie znasz się na tym to trzeba było sobie na kartce zapisać co jak było. Nie masz nikogo pod ręką kto się na tym zna? Poprawne podłączenie taśm to dla kogoś kto się chociaż trochę zna na budowie komputera minuta roboty a tak będziemy gdybać i gdybać co może być nie tak podłączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany, stary!!! Ściągnij manuala do tej płytki, przy starcie płytki wciśnij klawisz delete, jako ATA Master pownieneś mieć wyświetloną nazwę twardego dysku Np SpointCośtam :), jako Slave DVD, jeżeli tak masz, (a to jest zazwyczaj w pierszej opcji biosu) to w drugiej prawdopodobnie musisz ustawić kolejność bootowania, ustaw żeby bootował się z tego dysku! To tak na szybko, prawdopodobnie nie zrozumiesz więc poczytaj w google :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalozmy ze kolega bobek1 zrobil tak jak bylo napisane wczesniej i nic. niech sprawdzi czy wogole istnieje na tym dysku partycja z zainstalowanym windowsem, byc moze po prostu ch**** strzelil system plikow na dysku i trzeba od nowa instalowac system.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie zrob tak:

Wypnij z tej tasmy CD i DVD - zostaw do niej podpiety tylko dysk.

Tak, by dysk byl podpiety ta tasma do plyty glownej do gniazda ATA (lub sATA).

(Co to ATA i sATA? -->> www.google.com :) )

Podepnij tez oczywiscie kabelek z zasilaniem!!!

Wejdz do BIOSu (najczesciej trzeba wcisnac "Delete" kilka sekund po swlaczeniu komputera - czytaj co jest napisane na ekranie i bedzie Ci tam gdzies pisalo po angielsku "wcisnij xxx (albo yyy ) by wejsc do BIOSu".

Gdy juz tam wejdziesz, to przesuwaj strzalkami w prawo/lewo az znajdziesz stronke gdzie beda napisy w rodaju "save setup", "exit setup", itp.

Powinno tez tam byc "load default / optimal settings/setup".

Kliknij to.

Potem Save.

Exit.

I zobacz wtedy czy system zobaczy dysk.

Jak zobaczy - to znaczy ze problem tkwi w zworkach na 100% i jak masz podpiete CD i DVD to cos sie gryzie (np. nadales zworkami zarowno dyskowi jak i powiedzmy DVD prawa MASTER - a nei moze byc 2 MASTERow na tej samej tasmie. Jakies urzadzenie musi dominowac.

Jak nie widzi dysku w ogole, to sprawdz te zworki na gorze jak kolega napisal i ustaw MASTER.

Jak dalej nei dziala, to najlepiej wymontuj (DELIKATNIE!) dysk i zabierz go do kumpla, ktory sie na tym troche lepiej zna i sprobujcie go podpiac jako drugi dysk - wtedy zobaczysz, czy dysk w ogole dziala (komputer kolegi powinien go widziec) i u Ciebie nie startuje tylko dlatego, ze (jak kolega wyzej zasugerowal) szlag trafil "ta_czesc_dysku_ktora_mowi_komputerowi_ze_jest_na_niej_system" ;)

Jesli i u kolegi dysk nie bedzie dzialal, to prawdopodobnie przesadziles z czyszczeniem i dysk mozesz postawic np. na polce by przypominal Ci, zeby na przyszlosc nie rozkrecac komputera, jesli nie wiesz co w srodku do czego sluzy ;)

Pzdr

Edytowane przez Phuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi