Skocz do zawartości
kakadu

Pentium Iii I Domowy Serwer.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Stałem się przez przypadek posiadaczem starego kompa. Buda, zasilacz 200 W, proc i płyta główna. Procesor to Pentium III 1 Ghz oznaczony jako SL52R. Asembled in Costa Rica. Wygląda na sprawny. Płyta główna natomiast ma uwalony Mosfet. Nec k3296 - ktoś wie gdzie można takie coś dostać? I kondensatory są spuchnięte. Nie wiem czy warto w to coś inwestować, czy kupić coś innego.

No i teraz pytanie - ile ramu powinien tam wsadzić aby sprzęt chodził w miarę sprawnie jako domowy serwer. Oczywiście pod Linuksem i takie tam :) Dalej chcę kupić kartę WIFI i podłączyć go z siecią kumpla. Sprawy sieciowe sobie zostawię na później, ale czy to coś to uciągnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. A czy istnieje jakiś sposób zmodowania wentylatora od tego proca, aby chodził ciszej? Bo podłączyłem to pod 7V i myślałem że mi uszy odpadną :) Może tam zamontować wentylator 90 mm, z wykorzystaniem starego radiatora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, mobo mi brat załatwił od swojego kumpla wraz z 64 MB ramu :) więc lutować mi się już nie chce. Stara płyta wylądowała na ścianie i cieszy oko :) A teraz pytanie o to 12cm.

Jak mam to zamontować? Wyciąć w budzie okno i zamontować tam 12 cm aby dmuchała na proc? Czy to wystarczy? Czy może zrobić tunel powietrzny, taki jaki był w Prescotach, tylko że większy? Czy jakimś cudem zamontować to na oryginalnym radiatorze intela?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentyl musi być tej samej wielkości co radiator aby to miało sens, wymieni pastę przewodzącą na np: Zalman STG-1 i zeszlifuj spód radiatora na "lustro", to powinno bardzo pomóc jeśli chodzi o ciszę i o temperaturę. Tunel powietrzny to całkiem niezły pomysł na pewno pomoże, powietrze z proca nim musi być wyrzucane na zewnątrz. Tylko nie wiem czy nie lepiej by było kupić jakiegoś atoma albo epię.

Edytowane przez Sobota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszty zerowe ale większy pobór prądu. Pewnie po roku wyjdzie ci z prądem drożej, ale głowy nie dam sobie uciąć ;-)

To mi się zwróci, bo mój drugi komp przestanie całą noc pracować :) Edytowane przez kakadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra, dostałem płytę główną wraz z pasywnie chłodzonym Pentium II 266 MHz. Płyta posiada także Slot 340, więc nie wiem, czy wkładać P III i pozbawić się ciszy, czy Pentium II i cieszyć się pasywnym chłodzeniem. Przypominam że komputer będzie głównie ściągał pliki i je udostępniał, w przyszłości także przez WIFI. Czy P II to udźwignie? A i płyta główna jest jakaś bezmarkowa. Widnieje na niej enigmatyczny napis SUPER... Żadnych oznaczeń.

Edytowane przez kakadu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIII pasywnie? Jedynie z dobrym wietrzeniem budy i mocą poniżej 1GHz ;) (bliżej 0.6GHz)

PII 266MHz powinna spokojnie starczyć jako domowa ściągarka p2p (i nie tylko). Może będzie trochę to wolno chodziło (mimo że Linux), bo mało RAMu i w ogóle, ale chodzić będzie :) Z chłodzeniem takiego sprzętu jest mniejszy problem (no chyba że ma to dużą budę no to w ogóle no problem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w domu serwerek www na PIII-1000/512Mb/40+80Gb HDD, jakiś zasilacz chyba 150W,płyta ze zintegrowaną grafą z 32Mb własnej (!) pamięci, wszystko w mikro obudowie Compaq DeskPRO EN (jakieś 35x30x9cm) dostosowanej pod 3 dyski twarde. Na procku z przerobionym zaczepem Pentagram Freezone XC-70 Cu+ (takie miedziane z grafiki) i radiatorami na wszystkich możliwych mosfetach i chipach. Nie licząc wentyla na procesorze to drugi jest w zasilaczu. Komputer jest fajny, cichutki i dawał radę jako serwer WebServ (kilka stron i kont ftp), serwer shoutcast (używany niemal non-stop) i router udostępniający internet na pozostałe komputery w domu, na których ssały torrenty i osiedlowe DC (bez ograniczeń transferu P2P ;p ). Działa pod kontrolą Win 2K3 Serv i chodzi 24/7. Nie widze różnicy zasadniczej w rachunkach za prąd (może 10-15pln miesięcznie więcej).

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...