Skocz do zawartości
stasimon

Laptop Do Gier - Pare Pytan Na Temat Sprzetu Do Gierek.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam obecnie 3-letniego już laptopa LG GE50 i do edytora tekstu, neta i prostych gierek nadaje się idealnie... ostatnio wyszło lub wyjdzie parę gierek które mnie bardzo zainteresowały i pomyślałem że czas na zmianę. W dodatku LG jest powoli na wykończeniu (sporadyczne miganie podświetlenia matrycy, jakieś piski od czasu do czasu). Zakładam, że chcę dobry i stosunkowo niedrogi sprzęt powiedzmy do 3000zl. Na ebay.co.uk znalazłem modele Della M1710 XPS. (mieszkam w UK i w sklepach nie znalazłem dobrych modeli a na ebay ten Dell jest za 649 funtów) Mam parę pytań odnośnie tego sprzętu i nie tylko akurat tego modelu.

W lapkach z serii XPS jest do wyboru procek albo Core Duo taktowany zegarem 2.16 GHz albo Core 2 Duo taktowany zegarem 2.0 GHz - który procek jest bardziej wydajny w grach lub filmach HD? Czy zwracać uwagę na model czy bardziej na zegar? Gdzieś wyczytałem, że Core Duo to procek 32 bitowy a Core 2 Duo to już 64 bity no i ten drugi ma 4MB pamięci L2. Dodam, że będę prawdopodobnie używał WindowsaXP z SP3 PL - więc system będzie 32 bitowy.

Kolejna rzecz to grafika, czy obecnie są już jakieś gry które wymagają karty graficznej zgodnej z DirectX 10 czy są do wyboru zarówno 10 jak i 9c? Jak to może wyglądać w przyszłości, czy jest prawdopodobne, że powiedzmy za pół roku gry będą już tylko wychodzić z obsługą DX 10 a więc większości gier już nie uruchomię? Czy karty z obsługą DX 9c wspierają filmy HD?

W lapku, który chcę kupić jest zamontowany GeForce 7950 GTX 512MB DDR3 - bardzo wydajna grafika ale tylko z obsługą DX 9c. Wg testów mobilnych grafik na stronie:

http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-...gow.1174.0.html

karta znajduje się na 17 miejscu co jest dobrym wynikiem. Tylko czy lepiej inwestować w lapka z bardzo dobrą grafiką ale obsługą DX 9c czy mniej wydajną z obsługą DX 10? W tym pułapie cenowym osiągalne są dla mnie tylko GeForce 8600 lub ewentualnie 9600 oraz ATI 3470/3650 lub 2600XT o ile znajdę jakiś model z ta grafą.

Matryca w tym lapku to "17.0' UltraSharp Wide Screen WUXGA (1920x1200) TFT Display with TrueLife" czy jest to dobra matryca?

Czy opłaca się dopłacać 10 funtów za WLAN z obsługą technologi N (tak przyszłościowo, zamierzam zainwestować za jakiś czas w nowy ruter) czy zwykła 8.11 b/g będzie wystarczająca?

Kolejna rzecz to gwarancja, standardowo w tym Dellu jest gwarancja 3-miesięczna z opcją przedłużenia do roku za 50 funtów.

W lapku jest standardowo 3GB pamięci z opcją rozszerzenia do 4GB, opłaca się dopłacić czy ta podstawowa będzie idealna? Wiem, że Windows XP wykryje chyba max 3,5GB ale kto wie czy w przyszłości nie skusze się na Viste lub ten nowy system Microsoftu zapowiadany na 2009/2010 rok.

Jeśli ktoś zna jakieś inne modele z dobrą grafiką dostępne w UK z ceną max 700 funtów lub jakieś dobre sklepy wysyłkowe to proszę o info.

pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi