Skocz do zawartości
hexor97

Sapphire Ati Radeon 9600 Lub 9550 256mb 128bit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!

(jestem tu nowy wiec z góry przepraszam za wszyskie błędy użytkowania forum)

Zwracam sie do was z prośba o pomoc, a mianowicie problem tkwi w moim radeonie.

Chciałbym aby ktoś pomógł mi dobrac odpowiednie sterowniki do karty graficznej, nie znam sie na tym na tyle dobrze by se tak poradzić do końca samemu, a przede wszystkim zalerzy mi na osiągnieciu jak najwyrzszych osiągów z karty...

Wiec tak: karta to Sapphire ATI Radeon 9600 lub 9550 256Mb 128bit (nasuwa sie pytanie skąd to LUB wiec Aida32 w obcjach procesora graficznego wskazuje mi mi 9600)

I tu link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dabeeba7b873c085.html

przed zainstalowaniem chyba złych sterowników z omegi (czytalem ze sa szybsze i wydajniejsze) karte zaczelo mi wykrywac jako X1055

I tu link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3dfdf653758fa9a.html

a na początku, przed modyfikacjami sterowników windows mi wykrywał karte jako 9550

I co o tym myślicie co mam zrobić żeby to chodziło jak najlepiej i jak najwydajniej??? acha i przypomnić chiałem ze niemam orginalnego pudelka mam tylko Cd. Na początku (oryginalne sterowniki) program 3DMark03 wskazywał li wynik 2151 od później po zainstalowaniu Omegi spadł do nieco ponad 800 a słyszałem ze na samych sterownikach można dużo więcej osiągnąć niż 2151 bez podkręcania karty.

Reszta komputera to:

Procesor - INTEL celeron 1800

Płyta G. - Fujitsu-siemens D1520

Pamieć DDR - GoodRam 1024 i Imro 512

K.dźwiekowa - Sound Blaster Live 7.1

Dysk - Segate 160

Monitor IIyama 17 plug & pley

K sieciowa - realtek.

post-164797-1225116003_thumb.jpg

post-164797-1225116012_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed zainstalowaniem chyba złych sterowników z omegi (czytalem ze sa szybsze i wydajniejsze) karte zaczelo mi wykrywac jako X1055

miałem identyczną sytuację z moim R9550 od Palita, wykrywało go jako x1050.

Nie jestem pewien, ale radeona 9550 obsługują najnowsze sterowniki(8.9?), je polecam zainstalować.

3DMark03 wskazywał li wynik 2151 od później po zainstalowaniu Omegi spadł do nieco ponad 800

zainstalowałeś Omegi i w #dMarku03 rozwijasz tylko 800pkt ? Mam nadzieję, że czyściłeś stare sterowniki Driver Cleanerem ?

Z tym Celeronem to cudów nie oczekuj, choćbyś miał nie wiadomo jaką kartę.

Edytowane przez Stachuuu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm czyściłem ale ręcznie a nie programowo...może i tak spróbuje i zainstaluje od nowa... hmmm zdarłem od producenta wersje steronkiów 8.541.0.0(i to chyba najnowsze jakie znalazłem) ale ich jeszcze nie testowałem na CD mam wersje chyba 8.162, skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> te 8.9? i czy ta karta to na pewno 9550? skoro aida32 cały czas (nawet z odinstalowanymi sterami) mi wskazuje ze jest to ATI Radeon 9600 (rev350).Ten komp to firmowy fuitsu-siemens i zmiana karzdego sprzetu to problemy a zwłaszcza z windowsem i sterami...na poczatku pracował prawdopodobnie na Intel graphic kart późniuej na GeForce Mx440 później na Radeonie 9550 wersji 128Mb i 128 bit a teraz na tym Radeonie 256mb 128 bit. Co z tym robic???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[no wlasnie model nieznany ale sciagam do obydwu modeli :)a powiedz mi co zrobiles zeby ci system przestal wykrywac jako x1055? bo mi po odinstalowaniu wszystkich sterów dalej po uruchominiu ponowie pojawia sie komunikat ze wykryto nowy sprzet X1055 hmmm uaktualni sie po zainstalowaniu sterownikow sam czy cos mam z tym zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustalmy jedną rzecz.

Czym jest Radeon 9550. Jest to okrojona wersja radeona 9600 ! R9550 ma po prostu niższe zegary, czyli taktowania. To są te same karty, wystarczy, że podkręcisz R9550 i będziesz miał R9600.

Ja nic z tym nie robiłem bo tak miałem tylko na sterach od OMEGI. A jeśli dalej tak masz, to pewnie znaczy, że coś zostało po sterownikach omegi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec zrobilem tak : zainstalowlem te od radeona ale zadnej poprawy nie bylo w testach. Zainstalowalem Omegi z 2005 roku lub starsze nawet i juz jest lepiej wykrylo jako 9550 i poprawa byla o jakies 20fps ale to niewiele ale dobre i co bo z tego sprzetu kokosów wycisnoac sie nie da dzieki za pomoc a jak by ktos mial jeszcze jakies pomysly to pisac:) na dzis daje se spokuj:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta to R9550 non SE/XT , przynajmiej na to wskazuje taktowanie GPU .

Tak taktowana karta osiąga coś ok. 2 400 pkt w 3DM 03 .

W twoim przypadku powodem niższego wyniku może być ten proc , Celerony nigdy nie były wydajne aż do Conroe-L , w tamtych czasach lepsze były Durony , o athlonach XP już nie mówiąc .

Twój bazuje na P4 Willamette i jest słabszy od P4 taktowanego zegarem 1,6 Ghz .

Zaś AXP 1700+ (1,66 Ghz ) był sporo szybszy od tego Celerona ( w 3Dmark 01 SE miał ponad 11 k pkt vs. 8,5 k pkt Celerona i lekko ponad 9600 pkt z P4 1,6 Ghz .

Tak samo w QIII , AXP i P4 miały dużą przewagę nad tym Celeronem - od ~ 50 fps ( P4 ) do prawie 80 FPS .

Raczej to będzie główna przyczyna że masz tylko tyle pkt. w '03 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi