Skocz do zawartości
Konrad_PL

Windows Xp I Problemy Z ładowaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Posiadam Windowsa XP Professional, który działał długo (ok. pół roku) bez problemów. Po jakimś czasie komputer zaczął się wieszać przy ładowaniu (ładował się, i np. kiedy pojawiał się pasek ładowania lub po jego zniknięciu nagle się zawieszał, czasami restartował). Przez jakiś czas nie było to dla mnie problemem, lecz dziś nie mogłem uruchomić komputera. Ciągle się zawieszał lub restartował. W trybie awaryjnym Windows dochodzi do logowania, można się zalogować, lecz gdy wciśnie się enter komputer restartuje się. Dodam, że Linux chodzi sprawnie.

Zrobiłem fixboot oraz fixmbr lecz nadal nic. Czy jest jakaś szansa na naprawienie tego bez reinstallu?

Dodam tylko mój config:

MOBO: IBM Netvista 6568 PAG (chyba ta wersja)

CPU: Intel Celeron 1,1GHz

RAM: 512mb, SDR, 133MHz (kiedy to się zaczęło miałem jeszcze 256mb, 133MHz)

K. graficzna: HiTech ATI Radeon 9000 (128mb RAM, lekkie O/C)

Dyski: WD 80GB, Samsung 40GB (Samsunga mam od kilku dni)

Do tego jeden CD-ROM LG i DVD-ROM/CD-RW (nie nagrywa, coś nie działa ta funkcja) nieznanej firmy

FDD: jakiś Samsung

Karta sieciowa IBMu/Intela (nie pamiętam już)

Karta dźwiękowa Creative SB Live! 5.1

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalałem w trybie awaryjnym (już mówiłem co się wtedy dzieje), i raczej nie jest to problem sprzętu, ponieważ Linux działa dobrze a Windows przez długi czas również działał dobrze. To po prostu się zaczęło dziać. Nie wiem dlaczego. O/C karty przeprowadziłem później, a zmian sprzętu między złożeniem komputera a początkiem problemów nie było. Everest nie widział problemów, memtest także.

EDIT:

Dodam jeszcze, że kiedyś system wieszał się podczas ładowania I/O, lecz po podmianie kilku plików konfiguracyjnych (z C:\WINDOWS\system32\config na te z C:\WINDOWs\repair) działało świetnie (mimo iż kilka programów nie działało).

Edytowane przez Konrad_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi