gazobeton Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Witam! Szybkie pytanie, rozumiem, że jeżeli do swojej płyty głównej (Gigabyte GA-M61P-S3), która posiada interfejs SATA II podłączyłem dysk Seagate Barracuda 7200.10 250820 który też wspomaga interfejs SATA II powinienem miec wykrywany aktywny interfejs SATA II, ale włączyłem program HD Tune i jest w nim taka informacja : Standard: ATA/ATAPI-7 - SATA II Supported: UDMA Mode 6(Ultra ATA/133) Active: UDMA Mode 6(Ultra ATA/133) natomiast najnowszy everest ultimate pokazuje mi aktywny interfejs SATA II wszystko widac dokładnie na screenie są tam uruchomione obydwa programy(everest i HD Tune)... moje pytanie brzmi następująco: czy mam aktywne to sata II czy muszę coś dodatkowo ustawic za pomocą zworków? http://img388.imageshack.us/my.php?image=dysksata2hq7.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Zworków to ja w chliwie trochu mom. Brr... z tą płytą mam pewne nieprzyjemne doświadczenia... ble... Jaki system operacyjny? W systemie dysk jest wykrywany jako ata, bo prawdopodobnie w biosie dla sata masz ustawiony tryb ide zamiast ahci na którym dysk byłby wykrywany jako sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazobeton Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Zworków to ja w chliwie trochu mom. Brr... z tą płytą mam pewne nieprzyjemne doświadczenia... ble... Jaki system operacyjny? W systemie dysk jest wykrywany jako ata, bo prawdopodobnie w biosie dla sata masz ustawiony tryb ide zamiast ahci na którym dysk byłby wykrywany jako sata. windows xp pro sp3, poza sp1,2,3 żadnych updateów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 A w biosie jaki masz tryb ustawiony dla dysków sata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazobeton Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 tryb ide zamiast ahci nawet nie mam takiej opcji, a skoro everest pokazuje aktywny interfejs saty II to chyba nic nie wpływa na wydajnośc... no, ale trochę to irytujące :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Skoro nie ma ona do wyboru innego trybu niż ide no to pech, nie włączysz ahci które jest natywnym trybem dla sata. Na tej płycie nie odczujesz pełni możliwości które daje interfejs sata 2, bo dysk będzie działać tak naprawdę w ide. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazobeton Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 Skoro nie ma ona do wyboru innego trybu niż ide no to pech, nie włączysz ahci które jest natywnym trybem dla sata. Na tej płycie nie odczujesz pełni możliwości które daje interfejs sata 2, bo dysk będzie działać tak naprawdę w ide. http://www.gigabyte.co.id/Support/Motherbo...amp;ClassValue= tu jest jakaś wzmianka o tym ahci, ale ja mam najnowszy bios i coś tego nie widzę, poszukam dokładniej dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...