Reverse16 Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 (edytowane) Witam, przejdę od razu do sedna . Wczoraj wpadłem na gienialny pomysł Aby wgrać lepszy bios do swojego " GeCube Radeon 9600 pro 256 mb elixir na szynie 128 bit" aby poprostu podniesć timing pamięci do 250 mhz (taki bios znalazłem niby pasujący ... :blink: ) I po wgraniu go winFlash'em i zrestartowaniu kompa sie (za przeproszeniem) zmarszczyłem :blink: , A o to winik mojego postępowania : http://img231.imageshack.us/img231/7717/r9600proff0.jpg Bios którym sie posłóżyłem to ten : http://www.techpowerup.com/vgabios/463/GeC...own_030915.html Później zdenerwowany próbowałem wgrać jeszcze inny (znaleziony u mojej siory na kompie ^^ i wgrany po omacku) również nie po skutkował ten sam efekt . Moja karta jak już wspomniałem wyżej to : " GeCube Radeon 9600 pro (256 mb elixir na szynie 128 bit)" z procesorem graficznym rv 350 . Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Myśle iż trzeba znaleźć odpowiedni bios taki jak był wcześniej . Coś mi nie świeci wydawanie 100 zł na taką samą kartę ... Nie wiem czy to istotne ale reszta mojego pc to : Medion 5000 (msi ms-6701 ,512 ram ddr 1 , 256 ram ddr , Dysk 40 gb (na taśmę), Intel pentium 4 2000 mhz (ceche L2: 512 L1: 12 ) ,zasilacz codgen "s" 300 w . Myśle iż tyle starczy proszę o w miarę szybką pomoc jestem w nie złym zakłopotaniu :( Z góry dziękuje i czekam . Edytowane 27 Października 2008 przez Reverse16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 27 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2008 (edytowane) nie ważne jakiej firmy wgrywasz bios, możesz wgrać od szafirka, powercolora, czy gigaszrota. Po prostu poszukaj biosu pasującego do pamięci zamontowanych na karcie - firma ilość i czas dostępu (odczytasz go na kostkach - najczęściej 2 ostatnie cyfry). ps. Zanim się za coś takiego zabrałeś powinieneś zrobić kopię zapasową oryginalnego biosu ps2. w ogóle sprawdziłeś czy Twoja karta będzie pracować przy takim zegarze pamięci? ps3. spróbuj tego http://www.techpowerup.com/vgabios/195/Clu...xir.030830.html, a jak nie zadziała to trenuj z jakimś od 9550 - biosy są praktycznie identyczne, różnią się tylko nazwą karty ps4. 9550/9600 to ok 40zł :P Edytowane 27 Października 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Oka jak tylko przyjde ze szkoły sprobuje :P A na pamięciach pisze N2DS25616BT-5T Hmmm chyba 5 M/s . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 5ns, gdzieś czytałem, że te wersje się lepiej podkręcają ( chyba na tym forum ). Opisz jak dokładnie próbowałeś wgrywać BIOS, może gdzieś błąd popełniłeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 (edytowane) Heh już lepiej Wszystko Prawie ok poza paroma szkopułami :( A juz myślałem ze jest OK ... Teraz mam Artefakty w grze i przy wlanczaniu systemu przy logo windowsa jest pare pixeli widocznych . O to zrzut " http://img225.imageshack.us/img225/6969/82380981zc2.jpg Jak widac neony przeswitują :/ i sa artefakty typu pixele (tez je widac na zrzucie) . Co na to poradzicie ? :/ Stery zainstalowalem catalyst 5,7 Oka to była wina sterow ustawilem je na wydajnośc przestawieniu spowrotem na srodek jest ok . Jak cos sie jeszcze bedzie dzią edytuje posta :) Ale jak narazie karta jest w trakcie testowania na roznych grach :P Edytowane 28 Października 2008 przez Reverse16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Elo, mam jeszcze jedno pytanko :P Cos sądzicie o tej płycie . http://www.allegro.pl/item469784560_plyta_...scott_nowa.html Czy odczuje wzrost wydajności komponentów ? Aktualnie posiadam Medion 5000 (Msi ms 6701) i wydaje mi sie ze moja aktualna płyta spowalnia proca i grafe i nie mam w niej nawet opcji kręcenia :/ ... Z chęcią bym pod trasował swojego p 4 do 2,4 ghz ;d Czekam na opinie :P Tylko nie takie "lepiej zmień komp bo to się nie opłaca w niego inwestować łotototo kup nowy dwu rdzeniowy itp " Tego typu komentaze mnie nie interesują :D Dosyć się ich nasłuchałem na innych forach :] Czekam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Czy odczuje wzrost wydajności komponentów ? Aktualnie posiadam Medion 5000 (Msi ms 6701) i wydaje mi sie ze moja aktualna płyta spowalnia proca i grafe i nie mam w niej nawet opcji kręcenia :/ ... Jakaś nowa teoria? Od kiedy płyta może spowalniać procesor i karte graficzną? Ok karty PCI-E na niektórych płytach są spowolnione przez przepustowość złącza PCIE (x4), ale nic poza tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Dosyć się ich nasłuchałem na innych forach :] Nie pakuj się w stare technologie ! O tyle. Naprawdę, lepiej pozbieraj i kup coś z sensem, a nie wydawać kasę bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Hmmmm może i macie racje ale zanim bd miał $ na nowy pc to troszkę wody upłynie ... :| Widać muszę się pomęczyć jeszcze z tym, GTA SA mi sie tnie !!! I to nie jest wina grafy, u kumpla na niej na max detalach i rodzielce 1280 wyciska grubo ponad 35 fps , Np FEAR mi chodzi dość spoko(25-30 fps) na medium . Czasami tną mi się gry co nie powinny a nie raz chodzą te co powinny się ciąć Np . Fear oO Ja już nie wiem jakiś zryty mam ten pc . Nawet w bios nie mam opcji zmiany mnożnika i v :/ . A na nowy komp trochę sobie poczekam . :( .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Winą jest pewnie ten Pentium, strasznie mało wydajne, mocno grzejące się procesory... Nic by Ci nie dało, gdybyś miał nawet te 3.4Ghz... Pocieszyłem ? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Ja maiłem celek=rona 352 na 5,2 ghz i stary dobry semp s754 w grach to coś zjadał.... w p4 nie ma co inwestować- odkładaj powoli na nowego kompa i tyle- w to co masz nie warto inwestować - minimum to zmiana grafy, płyty, pamięci i proca czyli połowy kompa.... Uzbieraj coś koło 400zl + kasa za stare graty dało by się złozyć coś 2-3 razy wydajniejszego w grach.... Edytowane 29 Października 2008 przez 99tomcat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Siema ,ponownie odkopie tamat ,na kij zakładać nowy i zaśmiecać nasze szanowne forum :) A mianowicie czy płyta główna msi ms-6701 (Medion 5000) Obsłuży ten procesor : http://allegro.pl/item468610793_pentium4_2..._gwarancja.html Prosiłbym o szczegółową analize sytuacji mi sie zdaje ze pociągnie ale nie wiem czy obsłuzy ceche L2: 1mb wszystko OK tylko nie jestem pewien czy to 1 mb będzie dla niej przeszkoda i to ze proc jest wykonany w technologi 90 nm . Czekam na odpowiedzi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 sprawdź najpierw zasilacz, bo ten kodeszrot może narobić Ci problemów. http://allegro.pl/item470064796_fortron_fs...ss_wroclaw.html http://allegro.pl/item470639376_nowy_atx_d...at_paragon.html a dopiero później szukał proca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...