Skocz do zawartości
McFokus

Co jest?JIUHB 0307 temperatura Zobaczcie i Pomóżcie.PLEASE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problemik wiem że ten temat był już kilka razy poruszany na forum ale mój to zupełnie odosobniony przypadek.

A więc przechodze do rzeczy : Mam procka oczywiscie Athlon XP 1700+ JIUHB 0307 xxxx i chodzi mi o temperature. Niepodkręcony procek zaraz po uruchomieniu ma ok 55-59 stopni!!!(kręciłem do 2000+ i w Biosi pokazywało mi cos ponad 70 stopni!!!!!!jak kreciłem przez mnoznik ; gdy podwyższyłem magistrale i zmniejszyłem mnoznik o 0.5x to temp jaki podawał Bios wachał sie w granicach 65 stopni)

Jest to wersja Box mam zalozony coolerek który dostałem z prockiem do tego jeszcze Cooper Shim.Mam kilka hipotez dotyczacych tego problemu ale chciałbym sie was proadzić moze już ktos miał taki sam problem.

1.Mam płytę Gigabyt GA7-VRXP czujnik na tej płycie bezposredni dotyka procka z tąd ta temperatura.

2."Walnięty" czujnik temp.

3.Wentylatorek z serii box ma pod radiatorkiem cos w rodzju naklejki z silikonu jak mi go pewien gosc zakładał to niesmarował procka pasta

poniewaz wydawalo mu sie ze ta silkikonowa warstewka wystarczy (szczerze powiedziawszy ja tez tak myslałem czytałem że te procki charakteryzuja się niska temp tak więc nic niemówiłem) kupił bym jakas paste posmarował proca sciagnal ten silikon z radiatora i załozyl na procka

ale troche sie cykam po moich niedawnych doswiadczeniach z Thunderbirdem 1333MhZ(co tu duzo mówic ukruszył się) gdyby cos teraz poszło niepomojej mysli to przypuszczam ze na nowego proca byłoby mnie stac dopiero za jakies pół roku:-( dlatego niechce kombinować przy coolerku.

Prosze o jakies rady, opinie. Moze ktos tez miał złozony box'owy coolerek jesli tak to czekam na uwagi.

Z góry dzięki.

P.S.Moglibyscie mi polecic jakąś dobrą paste do 15zł i dobry coolerek do 50zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze masz az takie duze temperatury (i zakladajac ze czujnik sie nie myli- nie jest zepsuty) nie oznacza ze coolerek jest badziewny. za to na pewno juz wiemy ze jest zle zalozony - 1 co musisz zrobic zanim kupisz nowy cooler to dotknij coolerka i sam stwierdzisz czy ma taka temperature jaka wskazuje czujnik (tylko uwazaj co by sie za bardzo nie poparzyc ;) )

druga rzecza jaka musisz zrobic to zdjac cooler (uwazaj zeby ci sie srubokret nie zeslizgnal bo bedzie po plycie :!: :!: :!: ) a nastepnie zedrzec ten syf co jest pod radiatorem. posmaruj chociazby srebrna pasta titana (nie uzywaj juz tych bialych - trudno to potem usunac bo przypomina konsystencja zaschnieta gume do rzucia :roll: ) i zaloz cooler (ponownie uwazaj jak uzywasz srubokreta :!: :!: :!: ). nie boj sie ze cos ukruszysz bo w koncu sam napisales ze masz csa a on jest po to aby nic nie zepsuc :wink:

jak juz to zrobisz to pochwal sie jakie masz temperaturki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bede zakladal nowego watku i podepne sie pod ten. Mam plye gigabyte ga7-vrx i procka duron 1000. Do chlodzenia jezt uzywany radiator od Spier Cooper Base i wentylator zalmana FB123 (92mm na ramianiu). Speed fan pokazuje przy ustawieniu na TERMISTOR:

Dołączona grafika

a przy ustawieni na DIODE:

Dołączona grafika

dodam, ze radiator jest raczej letni, na procku lezy CS i pasta srebrne Spire. Komu wierzyc, bo program dolaczony do plyty pokazuje temp takie jak Speedfan z termistora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki jeden gość mi zakładał niby "elektronik" :-) troche na szybko i moze dlatego cos zle zrobił.Jak juz uzbieram kase to kupie jakas pożądna pastę na bazie srebra i może Coolerka Spire Falcona II. I mam nadzieje że bedzie Spoko. Dzięki za wszystkie rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem po co tyle kitu "cos w rodzju naklejki z silikonu" i jeszcze pasta??? :: na poczatek to "cos w rodzju naklejki z silikonu" usuwamy a pasta i to "silver" powinna zostac tylko a cooler musi byc wydajny skoro jest zalozony Cooper Shim bo inaczej temp. to fest idzie do gory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest poje...e  8O 

Jak przelacze na diode temp z case, to mam 127*C  8O 

Bzdury jakies  :?

reed - jak juz masz 8rda , to chyba jest zla wiadomosc - odczyty z diody sa ponoc niemozliwe na epoxie , poniewaz dioda jest zarezerwowana jako ochrona termiczna proca na tej mobo , wskazanie 127st oznacza ze nie ma czujnika w tym miejscu - po prostu slepy punkt , jutro zapuszcze topica na stronie gl MBM'a w jaki sposob zapuscic tempy z diody :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest poje...e  8O 

Jak przelacze na diode temp z case, to mam 127*C  8O 

Bzdury jakies  :?

reed - jak juz masz 8rda , to chyba jest zla wiadomosc - odczyty z diody sa ponoc niemozliwe na epoxie , poniewaz dioda jest zarezerwowana jako ochrona termiczna proca na tej mobo , wskazanie 127st oznacza ze nie ma czujnika w tym miejscu - po prostu slepy punkt , jutro zapuszcze topica na stronie gl MBM'a w jaki sposob zapuscic tempy z diody :?

Wiem b3ton

Wogole poprzelaczaj sie na diody w SpeedFanie :

Looknij :lol: , jaki mam wytrzymaly sprzet i zajebiste chlodzenie :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie sppedfan tez pokazuje cuda na kiju!! i uwiez tu programowi :)

Niemiec, jak zmieniles nazwe tego trzeciego czegos w SpeedFanie , na "penis" wie co !! :?: 8O

masz opcjie konfiguracji i spis temperatur, na innej zakladce napiec itp. Klikasz na interesyjacej Cie opcji i naciskasz F2, wpisujesz nazwe jaka chcesz i enter. Mozna zmieniac nazwy wszystkich czujnikow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problemik wiem że ten temat był już kilka razy poruszany na forum ale mój to zupełnie odosobniony przypadek.

A więc przechodze do rzeczy : Mam procka oczywiscie Athlon XP 1700+ JIUHB 0307 xxxx i chodzi mi o temperature. Niepodkręcony procek zaraz po uruchomieniu ma ok 55-59 stopni!!!(kręciłem do 2000+ i w Biosi pokazywało mi cos ponad 70 stopni!!!!!!jak kreciłem przez mnoznik ; gdy podwyższyłem magistrale i zmniejszyłem mnoznik o 0.5x to temp jaki podawał Bios wachał sie w granicach 65 stopni)

Jest to wersja Box mam zalozony coolerek który dostałem z prockiem do tego jeszcze Cooper Shim.Mam kilka hipotez dotyczacych tego problemu ale chciałbym sie was proadzić moze już ktos miał taki sam problem.

1.Mam płytę Gigabyt GA7-VRXP czujnik na tej płycie bezposredni dotyka procka z tąd ta temperatura.

2."Walnięty" czujnik temp.

3.Wentylatorek z serii box ma pod radiatorkiem cos w rodzju naklejki z silikonu jak mi go pewien gosc zakładał to niesmarował procka pasta  

poniewaz wydawalo mu sie ze ta silkikonowa warstewka wystarczy (szczerze powiedziawszy ja tez tak myslałem czytałem że te procki charakteryzuja się niska temp tak więc nic niemówiłem) kupił bym jakas paste posmarował proca sciagnal ten silikon z radiatora i załozyl na procka

ale troche sie cykam po moich niedawnych doswiadczeniach z Thunderbirdem 1333MhZ(co tu duzo mówic ukruszył się) gdyby cos teraz poszło niepomojej mysli to przypuszczam ze na nowego proca byłoby mnie stac dopiero za jakies pół roku:-( dlatego niechce kombinować przy coolerku.

Prosze o jakies rady, opinie. Moze ktos tez miał złozony box'owy coolerek jesli tak to czekam na uwagi.

Z góry dzięki.

P.S.Moglibyscie mi polecic jakąś  dobrą paste do 15zł i dobry coolerek do 50zł

Może ci fiksować odczyt - ale to mniejsz bieda. Problem może być wtedy gdy np. z CSa nie zdjęto folii zabezpieczającej lub CS jest chu...o wykonany. Folia z CSem mogą być trochę za grube i radiator nie przylega dobrze do jądra proca - temp. rośnie. Dodatkowo jeżeli nie masz w biosie uaktywnionej opcji zabezpieczenia termicznego, a dioda termiczna na MOBO nie zadziała to looknij http://www.4max.com.pl/filmy/thgcpucooling.zip 8O CSy też mogą być spier.....e, sam miałem takiego gdzie wygrawerowany napis "UP" rysował mi radiator, a po zdjęciu CSa temp spadła. Reasumując - zdejmij radiator i dobrze go załóż, a z CSa odklej wszystko co się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi