Skocz do zawartości
ulysse

Problem Z Kartą Sb Audigy I Głośnikami Genius Sw-hf5.1 5000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam poważny problem z ustawieniem karty dźwiękowej tak aby grały wszystkie 6 głośników ale zacznijmy od początku.

Posiadam głośniczki jak w temacie czyli Genius SW-HF5.1 5000 wcześniej podpięte były pod kartę dźwiękową w płycie głównej DFI Land Party Ultra-D i po zainstalowaniu sterowników od Realtek'a ze wszystkich głośników płyną piękny dźwięk. A chodzi mi przede wszystkim o to, że zwykłe pliki mp3 puszczone przez foobara były przekształcane na 5.1

Wczoraj te same głośniczki podłączyłem pod kartę Sound Baster Audigy SE i za nic w świecie nie mogę uzyskać efektu jak wyżej. Dźwięk leci z 5 lub 2 głośników w zależności od ustawień a sub nie gra cisza cały czas.

Karta jest w tym momencie wpięta pod płytę główną Epox 8RDA3, Zintegrowana karta dzwiękowa wyłączona w biosie.

Co do tej pory zdiagnozowałem

- Głosniki podpięte są prawidłowo w programie Creative Speaker Settings wszystkie ładnie wydają z siebie dzwięki

- Materiał na grany w DD 5.1 czy w DTS'ie działa bez problemu czyli gra cały zestaw 5.1. Sprawdzane na filmie ze ścieżką 5.1 i na płytach Audio nagranych w DTS'ie

- W ustawieniach windowsowych wybrana jest konfiguracja 5.1

- Sterowniki które instalowałem to SBA_PCDRV_LB_1_04_0061

- Reinstal systemu był zrobiony.

Ma ktoś jakiś pomysł ? Bo specjalnie kupiłem sobie nową kartę dźwiękową, żeby ponowie poczuć basy z mojego SUB'a a tu nic.

Pozdrawiam Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Także posiadam Gienki co prawda 5005 ale są bardzo podobne i także karte sb audigy. Z początku nie działał mi subwoofer ale weszłem w speaker settings w panelu karty wziołem zakładkę bass managment potem bass redirection na 100hz i działa aż miło, muszę Ci powiedzieć że aby uaktywnić tą opcje to mam chyba 3 sterowniki do karty naraz zainstalowane ;] a włacz także w eax-> cmss 3d -> stereo surround :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gienki potrzebują redirecta aby z woofera poleciało cokolwiek na normalnej karcie a jako, że masz Audigy to jako bonus zmoduj ją sobie do X-fi XtremeAudio tu masz linka gdzie są linki do sterów dla Visty i XP http://www.planetamd64.com/index.php?showtopic=37564

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z gienki potrzebują redirecta aby z woofera poleciało cokolwiek na normalnej karcie a jako, że masz Audigy to jako bonus zmoduj ją sobie do X-fi XtremeAudio tu masz linka gdzie są linki do sterów dla Visty i XP http://www.planetamd64.com/index.php?showtopic=37564

a działa na tych sterach eax?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi