vinnie Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Witam, Jestem zmuszony złożyć przyszłej małżonce (no dobra, głównie z myślą o sobie... :wink:) PC, niestety nie może to być sprzęt składany w 10 sklepach ze względu na fakt, iż na całość (jako zestaw komputerowy) musi być wystawiona faktura na jej działalność (koniec roku - trzeba wrzucić w koszty). I tu prośba o polecenie jakiegoś rzetelnego i taniego sklepu w Gdańsku (w ostateczności może też być Gdynia). Co do samego zestawu to celuję w AMD + Radeon i nie zamierzam go jakoś specjalnie kręcić, co najwyżej odrobinę. ;) A oto co sobie wybrałem do tej pory: (na zestawik mam około 2500 PLN brutto) CPU: AMD Phenom 8650 Triple Core (2.3 GHz) MoBo: Gigabyte MA790X-DS4 RAM: Kingston 4GB (2x2GB) PC800 CL5 (nie zależy mi na xtreme/hyperX/masakrator edycjach, ba biore pod uwagę 2x2GB GoodRAM również) HDD: Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATA-II GFX: HIS Radeon HD4850 IceQ 4 Turbo 512MB (lub Palit Radeon HD4850 Sonic 512MB) PSU: Pentagram 620W Silent Force CAV-620-A12S (no tu powiem szczerze największe mam wątpliwości) DVDRW: NEC AD-7201S Obudowa: nie mam pojęcia, ale niedrogi midi tower bez bajerów. --- Sumaryczna cena zestawu na dzień dzisiejszy to ok. 2400 PLN (ceny z ESC). Czy możecie udzielić jakichś sugestii odnośnie tego konfiga? Co w nim zmienić nie przekraczając 2.5k PLN? Bo już mi łeb pęka od czytania zyliona wątków na forach i testów. ;) Co do zmiany platformy na Intela to ostatnie co chciałbym zrobić. Heh i ten kurs dolara. Jak tak dalej pójdzie to za te dwa tygodnie jakiegoś Sempa max złoże za te 2,5k. ;-) Z góry dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Witam, Jestem zmuszony złożyć przyszłej małżonce (no dobra, głównie z myślą o sobie... :wink: ) PC, niestety nie może to być sprzęt składany w 10 sklepach ze względu na fakt, iż na całość (jako zestaw komputerowy) musi być wystawiona faktura na jej działalność (koniec roku - trzeba wrzucić w koszty). I tu prośba o polecenie jakiegoś rzetelnego i taniego sklepu w Gdańsku (w ostateczności może też być Gdynia). Co do samego zestawu to celuję w AMD + Radeon i nie zamierzam go jakoś specjalnie kręcić, co najwyżej odrobinę. ;) A oto co sobie wybrałem do tej pory: (na zestawik mam około 2500 PLN brutto) CPU: AMD Phenom 8650 Triple Core (2.3 GHz) MoBo: Gigabyte MA790X-DS4 RAM: Kingston 4GB (2x2GB) PC800 CL5 (nie zależy mi na xtreme/hyperX/masakrator edycjach, ba biore pod uwagę 2x2GB GoodRAM również) HDD: Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATA-II GFX: HIS Radeon HD4850 IceQ 4 Turbo 512MB (lub Palit Radeon HD4850 Sonic 512MB) PSU: Pentagram 620W Silent Force CAV-620-A12S (no tu powiem szczerze największe mam wątpliwości) DVDRW: NEC AD-7201S Obudowa: nie mam pojęcia, ale niedrogi midi tower bez bajerów. --- Sumaryczna cena zestawu na dzień dzisiejszy to ok. 2400 PLN (ceny z ESC). Czy możecie udzielić jakichś sugestii odnośnie tego konfiga? Co w nim zmienić nie przekraczając 2.5k PLN? Bo już mi łeb pęka od czytania zyliona wątków na forach i testów. ;) Co do zmiany platformy na Intela to ostatnie co chciałbym zrobić. Heh i ten kurs dolara. Jak tak dalej pójdzie to za te dwa tygodnie jakiegoś Sempa max złoże za te 2,5k. ;-) Z góry dzięki i pozdrawiam. 1. Ja bym jednak bral Intela procek np e5200 albo moze q6600 plyta wybor jest duzt, np asus na p35 reszta configu jest ok 2. Co do sklepow to moge polecic w sumie 2: ESC troche sprzetu tam kupilem i jest ok, cenowo rowniez Znak - patrz wyzej, podobna sytuacja Omijaj szerokim lukiem Grala (beznadziejny serwis, problemy z gwarancjami i wogole do tego srednia obsluga). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinnie Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 1. Ja bym jednak bral Intela procek np e5200 albo moze q6600 plyta wybor jest duzt, np asus na p35 reszta configu jest ok 2. Co do sklepow to moge polecic w sumie 2: ESC troche sprzetu tam kupilem i jest ok, cenowo rowniez Znak - patrz wyzej, podobna sytuacja Omijaj szerokim lukiem Grala (beznadziejny serwis, problemy z gwarancjami i wogole do tego srednia obsluga). Po pierwsze dziękuję za podpowiedź. Natomiast po przetrząśnięciu kolejnego pierdyliarda bajtów o sprzęcie jednak zmieniłem konfiga na: CPU: Intel Core2 Duo Penryn E7200 2.53 GHz BOX (no jednak intel...) MoBo: Gigabyte GA-EP45-DS3 RAM: DDR2 2x2048MB PC-800 GeIL CL 5 HDD: Seagate 500 GB Barracuda SATA-II 32MB Cache GFX: Radeon HD4850 PCI-E Palit XpertVision SuperS 512 MB (no albo ten HIS HD4850 IceQ4 Turbo, sam nie wiem) DVDRW: Pioneer DVD+/-RW DVR-216 SATA PSU: Bequiet Straight Power E5-450W (Pentagramów nie ma ani w Znaku ani w ESC ani u dystrybutorów i nie ma spodziewanej dostawy) Buda: tu nadal nie wiem Ceny masakrują obecnie. Chociaż utrzymałem się między 2400 - 2500 PLN, więcej wydać nie mogę. Sprzęt kupię na 90% w Znaku, zwłaszcza, że w ESC przestał działać konfigurator. Na koniec pytanko: Czy taka zasiłka wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 (edytowane) Starczy napewno i dotego bedzie cicho. BOX jeszcze możesz wymienić w procu. Wszystko OK :) Bude sharkoon rebel 9 albo CM Elite 33x (tu już wg. upodobań.) Edytowane 29 Października 2008 przez goru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinnie Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Starczy napewno i dotego bedzie cicho. BOX jeszcze możesz wymienić w procu. Wszystko OK :) Bude sharkoon rebel 9 albo CM Elite 33x (tu już wg. upodobań.) Koniec końców wziąłem takie coś: buda: Cooler Master Cooler Master Elite 335 (Black) 149zł GFX: HIS Radeon HD4850 IceQ Turbo 512MB DDR3 /256bit/ 2xDVI TV-out 679zł HDD: Seagate 500GB 7200rpm 32MB cache SATAII Barracuda 7200.11 230zł RAM: A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition 220zł DVDRW: Pioneer DVR-216 SATA (black) 90zł CPU: Intel Core 2 Duo E7300 /2.66GHz, 3MB, 1066MHz, BOX/ 410zł PSU: BeQuiet StraightPower E6 450W 279zł MoBo: Gigabyte EP45-DS3 /intel P45/ 390zł Odbieram w piątek. Całość zamówiłem w ESC. Mam nadzieję, że będzie służyć. A chłodzenie pod proca wezmę na miejscu w sklepie. (sugestie? :) Tak na marginesie -- czy może ktoś coś więcej powiedzieć o tych ramach? Bo tu szczerze powiem na 2 minuty przed zamówieniem poszedł strzał. :P I dzięki za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Pamięci jak najbardziej trafne. Jaki system będzie pracował na tym zestawie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinnie Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Windows XP (x86), Vista (x64) i Linux (Ubuntu lub OpenSUSE x86 lub x64) :) W tej kolejności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...