Sosens Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 Jak sprawdzić ile maksymalnie może mieć dysk twardy w komputerze (ile GB) ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 W dzisiejszych kompach to spokojnie 1 TB i więcej . Do tego potrzeba minimum XP SP2 , inaczej będzie tylko widział ~ 136 GB . Nie wiem jak w starszych komputerach , ale jak nie masz naprawdę starego kompa to typowe dyski powinny być widoczne . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maz1i Opublikowano 28 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2008 "typowe dyski" Określenie lekko niesprecyzowane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosens Opublikowano 29 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2008 Mam XP Home (I tylko od tego zależy ile widzi GB mój komp ??? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 XP poniżej SP2 będzie widział maks 137 GB , z zainstalowanym SP2/SP3 widzi już normalnie dyski o pojemności > 137 GB . Zależy jaką wersję tego XP masz - SP1 czy wyżej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosens Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 SP2 mam Czyli to oznacza, że mogę teoretycznie kupić sobie taki dysk twardy jaki mi pasuje ??? A jaeśli chodzi o RAM to do ilu będzie widzieć ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AragornPL Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Windows XP widzi do 3,25 GB RAMu, wiem, gdyż mam 4, nawet przykładowo screena dorzucę, żeby ci pokazać, jak to wygląda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuma Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Koledzy odpowiadaja troche nieprecyzyjnie... :/ Komputer moze "Widziec" dysk na 2 sposoby. 1. Sprzetowo 2. Software'owo I o ile w przypadku 2 Windows XP (od SP2) wykryje Ci praktycznie kazdy dysk, to jesli posiadasz starsza plyte glowna a na nowym dysku (wiekszym niz 137 GB) chcesz zainstalowac partycje startowa (system) to... mozesz miec problem. Dysk moze byc widoczny przez WIN XP, ale system juz np. z takiego dysku nie wystartuje. Oczywiscie jesli masz stara plyte to rozwiazaniem sa 2 dyski - 1 mniejszy z systemem, 2 - nowy i wiekszy - sluzacy jako dysk dodatkowy. Nawet jesli BIOS go nie wykryje (lub wykrje blednie podajac np. mniejszy rozmiar niz ma naprawde) to XP powinien sobie z tym poradzic. O ile nie pochrzanisz czegos ze zworkami ;) gdzie szukac informacji jakie dyski obsluguje plyta? Na stronie producenta. A jaeśli chodzi o RAM to do ilu będzie widzieć ??? I znowu ktos sie "wykazal" z odpowiedzia :/ Maksymalna wielkosc RAM, jej maksymalna wielkosc w 1 slocie oraz jej rodzaj i czestotliwosc taktowania ROWNIEZ zalezy od konkretnego modelu plyty glownej!!!! Wiec, nic Ci z tego, ze Windows bedzie widzial nawet i 50 GB ;) Jesli Twoja plyta obsluguje np. max 512 MB i to na dodatek w formie 2x256. Ponownie odsylam do instrukcji plyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...