Skocz do zawartości
Andrewwojownik

Monitor Do 1500zł, 20-22 Cale Od Lg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno kupiłem nowy komputer to teraz czas na nowy monitor, mój stary Flatron F700B coprawda działa dobrze, ale troche za mały jest i za małe roździelczośći obsługuje :)

Monitor głównie do grania oraz długiego siedzenia na necie i przy programowaniu.

Myślałem o jakimś monitorze 20/22 calowym od LG przy którym by się oczy za szybko nie męczyły (przy maxymalnej roździelnośći na tym monitorze co mam teraz i 60Hz oczy zaczynają szczypać po paru godzinach siedzenia).

Proszę o jakieś propozycje, bo o monitorach za dużego pojęcia nie mam ;)

Z góry dzięki za wszelkie propozycje

Pozdrawiam Andrew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co zalezy do czego ma Ci słuzyć monitor bo tak na dobra sprawę to jest bardzo duzy wybór bo dobrą 22 np. LG L227Wt-PF mozesz mieć za jakieś 700 z kawałkiem ale jeżeli zależy Ci bardzo na lepszej matrycy niz tn to w kwocie 1500 zł też znajdziesz cos dla siebie. Napisz do czego głownie słuzy Ci monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie to siedzenie na necie/programowanie, gry od czasu do czasu, ale nie lubię żadnych dodatków typu smużenie i inne takie.

I chyba dobrze by było jakby w natywnej roździelczości robił więcej niż 60Hz, bo miałem okazje pracować przy takim monitorze i przy dłuszym siedzenie szybko się oczy męczą, więc wolałbym coś co ciągnie minimum 75/85Hz w natywnej roździałce.

Duża różnica jest pomiędzy tymi lepszymi matrycami, a TN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie to siedzenie na necie/programowanie, gry od czasu do czasu, ale nie lubię żadnych dodatków typu smużenie i inne takie.

I chyba dobrze by było jakby w natywnej roździelczości robił więcej niż 60Hz, bo miałem okazje pracować przy takim monitorze i przy dłuszym siedzenie szybko się oczy męczą, więc wolałbym coś co ciągnie minimum 75/85Hz w natywnej roździałce.

60Hz przy LCD jest wystarczające, nie jest to parametr wpływający na komfort pracy tak jak w przypadku kineskopu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PVA ma wyraźnie lepsze kolory, równomierne podświetlenie matrycy, kontrast, większe kąty widzenia, czasem smuży

TN za to ma tylko szybki czas matrycy, dlatego głównie nadaję się do gier, filmów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy siedzeniu w necie/programowaniu to zupełnie nie ma znaczenia. LCD pracuje na innych zasadach niż CRT, oczy się nie męczą przy tych 60Hz.

Między TN a lepszymi różnica oczywiście jest, jednak do twoich zastosowań jest wystarczająca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi