Espadon_12 Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 (edytowane) Właśnie niewiem czy procesor jest przyczyną bluescreenow w Brothers in Arms... i czy nie blokuje zbytnio grafy Edytowane 1 Listopada 2008 przez Espadon_12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysyjacek Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Twojej karty na pewno nie blokuje. Nie przy takiej częstotliwości. Widzisz, podkręcanie wymaga troszkę wolnego czasu i prób, zabaw z ustawieniami. Nie myślałes chyba, że wszystko od razu będzie ok? Dla pełnej stabilności polecam nawet od pewnych ustawień odjąć parę MHz, wtedy już masz 100% pewności, że wszystko będzie jak należy. Przyczyn bluescreenów może być wiele, ale właśnie często jest to OC. Odkręć trochę, zobacz czy błędy nadal występują. btw. Nie musisz z każdym najmniejszym problemem wpadać na forum. Podstawy już znasz, na pewno sobie poradzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzarnyCzarny Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 (edytowane) Mam takie pytanie : Otóż mojego procka E2160 mam wykręconego na 3 GHz przy mnożniku 8. Tryb EIST i C1E ustawione na Auto, ale gdy zaglądam do CPU-Z nie widze by częstotliwość skakała. Czemu tak jest ? Napięcie Vcore = 1,4050 V EIST i C1E włączone gdzieś na jakimś forum znalazłem ,że cyt. '' C1E Support: służy do obniżania zużycia energii przez procesor podczas spoczynku, dzięki obniżaniu napięcia zasilającego. Jeśli podnieśliśmy Vcore, ustawiamy Disabled '' Temperatura procka w stresie to około 65 'C na chłodzeniu boxowym, nie za duzo przypadkiem ? Aha Karta 9600 GT nie jest blokowana przez tego proca ? Edytowane 4 Października 2009 przez CzarnyCzarny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzarnyCzarny Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Jest tu kto ;) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Prawy przycisk myszy>właściwości>wygaszacz ekranu>zasilanie>minimalne zarządzanie energią :) spróbuj tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzarnyCzarny Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 A moje inne pytania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzarnyCzarny Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 czy to całe ''minimalne zarządzanie energią'' zmniejszy wydajność procesora w grach ? To znaczy czy jeśli gra jest wymagająca sprzętowo czy będzie pracował na 100 % ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 To powoduje że w idle procesor będzie ,,odciążony,, ale w stressie już wszystko wraca do normy i pracuje na 100% mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzarnyCzarny Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 działa to oszczędzanie energii również gdy mnożnik mam na 8 ? Funkcja C1E i EIST mam na - auto jeszcze jedna sprawa mam napięcie na procku 1,405 V a w Speedfanie pokazuje 1,39 coś nie tak ? P.S : czytałem na pewnym forum ,że żeby włączyć tryby EIST i C1E trzeba mieć ustawiony tryb przenośny/laptop To prawda? Sorry,że tak dużo pytań ale chce wszystko wiedziec :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 jeszcze jedna sprawa mam napięcie na procku 1,405 V a w Speedfanie pokazuje 1,39 coś nie tak ? Jak bys czytal tematy o podkrecaniu to bys wiedzial ze napiec nie mierzy sie programami bo moga roznie pokazywac ustaw na minimalne zarzadzanie energia i tyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CzarnyCzarny Opublikowano 7 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 (edytowane) EIST i C1E włączone gdzieś na jakimś forum znalazłem ,że cyt. '' C1E Support: służy do obniżania zużycia energii przez procesor podczas spoczynku, dzięki obniżaniu napięcia zasilającego. Jeśli podnieśliśmy Vcore, ustawiamy Disabled '' Prawda to ? Temperatura procka w stresie to około 65 'C na chłodzeniu boxowym, nie za duzo przypadkiem ? Aha i dziwna jest taka sprawda,że gdy mam włączona funkcje EIST i C1E taktowanie i napięcie nie maleje,a powinno w tym trybie pracy.Może to przez mnożnik ustawiony na 8 ? Ostatnie trzy pytania :D Edytowane 7 Października 2009 przez CzarnyCzarny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 (edytowane) EIST i C1E włączone gdzieś na jakimś forum znalazłem ,że cyt. '' C1E Support: służy do obniżania zużycia energii przez procesor podczas spoczynku, dzięki obniżaniu napięcia zasilającego. Jeśli podnieśliśmy Vcore, ustawiamy Disabled '' Prawda to ? Podczas podnoszenia napięcia można zapobiegawczo dać na Disabled w celu wykluczenia ewentualnych niestabilności, które czasami C1E lub EIST powoduje właśnie np przy podkręcaniu, ja jednak osobiście podkręcałem, ale miałem włączone EIST i C1E, mimo to wszystko śmigało jak należy. Temperatura procka w stresie to około 65 'C na chłodzeniu boxowym, nie za duzo przypadkiem ? IMO przy tym Vcore to raczej norma, zależy też od wentylowania obudowy i jakości pasty znajdującej sie między prockiem a radiatorem. Aha i dziwna jest taka sprawda,że gdy mam włączona funkcje EIST i C1E taktowanie i napięcie nie maleje,a powinno w tym trybie pracy.Może to przez mnożnik ustawiony na 8 ? To nie przez mnożnik, EIST powinno zmniejszać mnożnik do x6 niezależnie od ustawionego mnożnika na ,,sztywno,, czyli w twoim wypadku na x8. Myśle że poprostu musisz ustawić minimalne zarządzanie energią i powinno śmigać. Edytowane 8 Października 2009 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...