Skocz do zawartości
Sens

Irytujący Problem Z Nazwami Partycji (c,d,e Itp.)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Dzisiaj kupiłem sobie dodatkowy dysk twardy pod sata (drugi również jest sata).

Zainstalowałem system na nowym dysku, następnie wchodze w moj komputer a tu partycje nowego dysku zamiast c,d,e,f są: i,j,k,l. Podczas gdy stary dysk ma c,d,e,f, dvd-rw ma g, cd-rw ma h, a czytnikowe dyski wymienne m,n,o,p.

Czy jest możliwość ustawienia nazw partycji tak aby nowy dysk miał c,d,e,f, stary dyzk żeby miał g,h,i,j, napędy k,l, a czytniki reszte??

Jestem fanem porządku na dysku, a ta sytuacja znacznie od niego odbiega co doprowadza mnie do wściekłości. :damage_wall:

Próbowałem usunąć wszystkie partycje ze starego i utworzyć nowe o innych pojemnościach, oraz sformatowałem je- nic to nie dało.

Odpalałem tylko na nowym hdd, tak samo nic nie dało...

Będę wdzięczny za pomo ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję przy pierwszej instalacji systemu odłączyć od płyty głównej drugi dysk (ten niesystemowy) i całą zabawę kontynuować na jednym dysku. Po instalacji dopiąć drugi dysk i potem ewentualnie bawić się w zamiany literek w nazwach napędów bowiem dopięty dysk będzie miał nazewnictwo kolejnych literek po pierwszym dysku i napędach optycznych. I należy pamiętać o ustawieniu w biosie odpowiedniego bootowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi