hexor97 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 WITAM!!! Moja karta to Sapphire ATI Radeon 9550 256Mb 128bit! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b4c9c8a5decff2e1.html Na forum czytałem ze bardzo dobrze karty z tej seri(R9550) sie podkręcają a u mnie to wielka klapa...I chciałbym jakiejś porady od ktoś ma taka sama i umie jej "dać rade" .Zainstalowane mam sterowniki omegi 3.8.231, a do podkręcania stosowałem programem ATItools 0.27 a wyniki były masakryczne... Standardowe: Core-249.75 Memory 195.75 Po podkręceniu do Core 348.92 Memory 239.88 (przy znacznie niższych osiagach tez wajuje) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2adb69ef4097c72.html na tescie wyskakuja żółte plamy i same errory? :damage_wall: Dlaczego?? Podobno karty tego typu spokojnie kieca się do modelu 9600 a nawet 9600pro co robie złe? Może złe sterowniki(z czym miałem problem wcześniej) Postepuje zgoznie z postem na tym forum http://www.oc-forum.org/Przerobka-Radeona-...9600-t3387.html Prosze o rady??? moze bawić się biosem?? Ale ile mogę najwięcej podkręcic?? Mam tez R9550 wersje 128mb może ona będzie lepsza?? Zalezy mi na tym jak najwięcej mogę z niej wycisnąć?? Pomocy!! :damage_wall: a i prosze nie pisac typu "kup se nowy komputer" albo takie... z góry dziekuje:) Reszta komputera to: Procesor - INTEL celeron 1800 Płyta G. - Fujitsu-siemens D1520 Pamieć DDR - GoodRam 1024 i Imro 512 K.dźwiekowa - Sound Blaster Live 7.1 Dysk - Segate 160 Monitor IIyama 17 plug & pley K sieciowa - realtek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) Nie kręć tego złoma tez mam coś podobnego ,i jak podkręcę core o 40 mhz to mximum !!! dalej mam artefakty ,zresztą przy tym procu nie odczujesz różnicy jak byś ja nawet podkręcił o te 100 i nie wystąpiły by te artefakty, a ty od razu do 350 wyjechałeś :lol2: kreci się chłopie co 5 mhz ,i i nie kręć nic z biosem ! Tylko możesz zje... sprawę chcesz zobaczyć efekty bawienia się biosami ? Nieco niżej z 2 tematy jest mój temat zatytułowany Nie udane laszowanie R 9600 do tej pory mam czasami artefakty (ale bardzo rzadko) mimo iż ponownie wgrałem dobry bios, widać źle dobrałem rodzaj pamięci i coś tam się z nimi nie odwracalnie stało, dobra to tyle ale ja bym nie kręcił tej karty nawet nie opłaca się wierz mi jeszcze przy cel 1800 pewnie cehce L2: 128 kb, Jedynie możesz ją przegrzać taką zabawą lub uszkodzić nieodwracalnie. Edytowane 30 Października 2008 przez Reverse16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 Core 348.92 Memory 239.88 Na bank za dużo pamięci podkręciłeś ! One teraz mają efektywnie 478mhz, stanowczo za dużo. Mój Palit R9550 kręcił się na 350/210( 420 ) i to był max. O ile pamiętam, to na podkręconym R9550 była ogromna różnica ( w COD2 + 9fps ) przy Athlonie XP 1700+... ale ten athlon miażdży twojego celerona. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hexor97 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 to podkręcanie to było tylko takie przykładowe... no bo bez żadnych errorów i artefaktów dalo sie podkręcic do Core 285.00 Memory 220.50 i to max!:( to wina tego Celerona? co moge z tym jeszcze zrobic?? bo niedawno składalem se tego kompa i narazie niemam "miedzi" na innego. Wczesniej miałem Msi KT3 ultra 2 i athlona 1700+ a grafika dziłala na GeForce 4 czyli ze gorzej zrobilem przechodzac na Fujitsu siemens D1520 i Intel Cerelon 1800? mam jeszcze R9550 wersja 128Mb tez na elixirach moze on bedzie lepszy niż zamontowana wersja 256Mb Moze zmiana procka cos da http://allegro.pl/4239_celeron_s478.html?i...w=gtext&p=1 bo sa dos tanie ale strona Fujitsu simens odnosnie procesorów wygasła http://allegro.pl/4239_celeron_s478.html?i...w=gtext&p=1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reverse16 Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2008 (edytowane) Hmmm kartę zostaw, jeśli juz tak bardzo chcesz ulepszyć komp, to zainwestuj w nowy proc np intel p 4 ,ponieważ twój aktualny Celek jest bardzo ubogi ma ceche L2: 128 kb a to już jest bardzo cienki zainwestuj w p4 2,6 - 3.0 Ghz powinien ci wejsć na tą płytke ale nie wiem czy obsłuży np P 4 "HT" HT- ma 1 mb ceche L2 i w ogóle jest szybszy od swojego poprzednika bez HT koszt takiego proca to około jednej banity ,lecz to tylko przyspieszy szybkość kompa lecz nie pozwoli ci na większe osiągi o/c w grafie, jeśli byś już chciał podnieść oc swojej grafy i chce ci sie z tym pobawić na forum jest dział o V-mod'ach poczytaj o tym ,dzięki temu będziesz mógł podnieść napięcie na core procesora graficznego ,oraz napięcie na pamięciach dzięki czemu będziesz mógł przetaktowąć wyżej procesor grafy , lub pamięci . Lecz to juz jest z deka skomplikowanie ale dla chcącego nic trudnego ;) Ja juz swojego kompa nie ruszam niech zostanie jaki jak jest ponieważ mam w planach nowy :) A tobie zalecam zmianę na p 4 ale tak juz minimum na 2,6 :) To tyle z mojej strony jak narazie :D Edytowane 30 Października 2008 przez Reverse16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 (edytowane) Msi KT3 ultra 2 i athlona 1700+ a grafika dziłala na GeForce 4 czyli ze gorzej zrobilem przechodzac na Fujitsu siemens D1520 i Intel Cerelon 1800?gorzej zrobić nie mogłeś - magia mhzów zadziałała. Ten athlon zjada celofana a co do słabego oc, to sprawdź inną kartę i jeśli wyniki będą podobne (mogą być nieco wyższe) to imho 'zasilacz' nie daje rady ps. kiedyś miałęm 9600 od szafirka i robiła tak bez modów > 520/570, a gigaszrot 9550 > 510/570 na obu grałem na 495/550 Edytowane 31 Października 2008 przez przemekbydgoszcz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...