Skocz do zawartości
mozart

Wydajność A Taktowanie "kości"

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w tej chwili pamięć 2x256MB ddr2 533Mhz Kingston

Otóż moje pytanie:

czy lepiej dokupić do tego 2x1GB ddr2 tez 533Mhz z Kingstona i mieć w sumie 2,5GB na 533?

czy może kupić 2x1GB ddr2 800Mhz np. Patriot (te z timingami 4-4-4-12) i mieć tylko te 2GB ramu ale na 800 MHz (no a te 512 "wywalić")

No bo naprawde nie wiem i prosze o radę, dodam że chodzi mi o lepszą wydajność w grach, na kompa składa się procek athlon x2 5200 i GF 8600GT (palit sonic plus), wszystko pod win XP

Edytowane przez mozart

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zakupić pamięć 2x1GB 800MHz, kupować wolniejszej nie warto. W benchmarkach napewno lepiej będzie na 2X1GB 800MHz ze względu na szybsze taktowanie pamięci. W normalnym użytkowaniu będzie bez odczuwalnej różnicy. Poza tym warto wiedzieć, że nie wszystkie konfiguracje radzą sobie z czterema modułami pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym warto wiedzieć, że nie wszystkie konfiguracje radzą sobie z czterema modułami pamięci.

No i warto wiedzieć że nie wszystkie płyty obecnie już obsłużą 533mhz, oczywiście mówię o przyszłości. Jak Cie kiedyś najdzie chęć na wymianę płyty to nie bedziesz musiał znów wymieniać kości... :wink: zdecydowanie bierz 800Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa fakty:

1. Chcialbym zaznaczyc, ze 4 kosci sa wydajniejsze od 2, przy tych samych opoznieniach i taktowaniu

2. 2x256MB 533mhz kingstona to raczej stare pamieci, moga byc na dobrych kosciach - kingston robil sporo KVR'ów np na Micronach D9

Dalej twierdzicie, zeby na oslep brac nowy ram a stary do smieci ;) ? Wiedza ogolna sie kłania :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi