Skocz do zawartości
pyzaa

Jaki Komputer Do Programow 3d I Gier.. Max 3000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .potzebuje kupic komputer do max 3000..najlepiej 2500 ktory bedzie w miare przyszlosciowy i bedzie sprawnie obsługiwał programy 3d typu:

-rinhoceros

-autocad

-solidworks

itp

koniecznoscia jes zeby narazie mial system windows XP a nie Viste

robie bardzo duzo renderingow i potrzebuje szybkiego komputera...

dodatkowo chcialbym zeby chodzily elegancko wszystkie nowe gry..

Zasugerujcie jakis optymalny zestaw wraz z obudowa... sam nie znam sie na tym bardzo wiec bede wdzieczny za pomoc.

i jeszcze jedno pytanie: wato kupic teraz czy jeszcze poczekac z cenami..chcialbym kupic w jednym sklepie np ECS lub innym wedle waszej sugestji zeby mi go tam od razu złożyli..

pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez pyzaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczekaj jeszcze troszke z kupnem.. Ceny sie stabilizuja - co mnie baaaardzo cieszy :D Dla przykladu, cena q9550 spadla z 1350 na 1150 zl w ciagu 2-3 dni!! podobnie z np. gtx280, z 1750 na 1500 zl :D Niedlugo wyjda nehalemy, a wiaze sie to ze spadkiem cen prockow na starszym sockecie, co jest wg. mnie kolejnym powodem zeby jeszcze momet zaczekac z kupnem PC.. Ogladajac dzis ceny w komputroniku myslalem ze mi sie cos przywidzialo, ale jednak faktycznie ceny leca w dol - tak szybko jak jakies 2tyg temu rosly.. Bardzo sie ciesze z tego powodu bo bylem zawiedziony ze sobie PC kupie w polowie 09 :D

Edytowane przez Maciek26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok..mysle ze do stycznia moge poczekac..ale pozniej juz komputerek bedzie potrzebny... kiedy jest planowane wejscie nowego procesora??? na co przedewszystkim powinienem polozyc nacisk zeby komputer dzialasz sszybko i sprawnie przy tych programach??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No na pewno na procesor.. Jesli ma byc to PC do grafiki to polecam Quada.. Karta tez jest wazna, ale z wyborem kart mozesz jeszcze zaczekac bo niedlugo wyjda nowe modele gtx'ow (nvidia).. A co do nehalema (nowe procesory).. Z tego co pamietam to premiera planowana jest na 17 listopada?? Prosze o korekte jesli wprowadzam w blad ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Xeon E3110 - 639 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 90 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł

Płyta Główna : MSI P35 Neo2-FR - 315 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 80 zł

Karta Graficzna : Powercolor Radeon HD4870 512MB PCS+ - 899 zł

Zasilacz: Pentagram CAV-500-A12S - 199 zł

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache - 175 zł

Napęd : Pioneer DVR-216 SATA - 90 zł

RAZEM : 2512 zł

czy ta opcja jest spoko... czy cos wypadaloby zmienic??

Edytowane przez pyzaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Xeon E3110 - 639 zł

a Q9450 albo Q6600 poza 4 rdzeniami czy sie roznia od tego Intel Xeon E3110.. i dlaczego nie sa dodawane do tych zestawow?

z tego co widze Intel Core 2 Quad Q6600 ma nizsze taktowanie...mimo tego bedzie szybszy???

a jesli chodzi o karte to lepiej Powercolor Radeon HD4870 512MB czy 1G ??

Edytowane przez pyzaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę Ci tego jednoznacznie odpowiedzieć, bo nie miałem w łapach żadnego z nich ;) niby 4 jaja lepiej, ale zawsze dobrze jest we własnym zakresie sprawdzić co jest szybsze :D. W domu, w drugiej skrzynce hasa Q9300 (daje raadę :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Problem" z 4-rdzeniowcami jest taki, że póki co nie ma (jest niewiele) programów i gier, które by wykorzystywały ów 4 rdzenie, dlatego też nie ma sensu przepłacać i kupować coś co nie będzie wykorzystane... takie jest moje zdanie i tak ja to widzę :-) No chyba, że komputer ma startować w konkurencji testów :wink:

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ma chodzic wszystko elegancko przedewszystkim renderingi 3d ktore na moim obecnym komputerze z opisu robily sie 14 godzin! wiec chcialbym by teraz bylo troszke szybciej B-)

a czemu intele a nie amd?? sa szybsze?? np AMD Phenom X4 9850 Quad Core - 635 zł.. oczywiscie nie denerwujcie sie jesli to glupie pytanie :unsure:

Ps. sa w warszawie jakies sklepy ktore maja dobre ceny i skladaja komputery????

Edytowane przez pyzaa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi