Skocz do zawartości
ZaraZZZ

Shemat ideowy do świetlówki

Rekomendowane odpowiedzi

Mam świetlówkę ultrafiolet, i oprawkę ale niestety na 24V, poszukuje schemaciku ideowego elektroniki oprawki na 12V.

Miałęm elektronike na 220V~ (ze świetlówki energooszczędnej) ale była za słaba śwetlówa nie chciała wystartować chociaż elektronika piszczała.

jakby ktoś mi pomógł to dziekoowa z goory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na twoim miejscu nawet nie bralbym sie za swietlowke UV - takie bodajze uzywaja w szpitalach do tezynfekowania sal :? mozesz sie dorobic raka od tego lub oczy sobie zniszczyc - wogole UV jest to niebezpieczna i dziwna rzecz  :wink:

To świetlówka black light, bardziej prawdopodobne że dostane raka skóry jak będę sie opalał na słoneczku niż świetlówką :wink: w każdym razie relatywnie bezpieczna rzecz, i wcale nie powiedziane że będzi włączana non stop ,cyba tylko jak kolecie przyjdą oblukać obudowe, albo jak będe musiał stówe sprawdzić czy nie fałszywa.

W każdym razie dzięki że się martwisz o moje zdrowie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary...... ja nie wiem wkoncu jak to jest ze szkodliwoscia tych swietlowek UV :evil: W koncu jakby byly tak niebezpieczne to nie moznaby bylo ich instalowac w dyskotekach i pubach bo kelnerzy nastawieni na swiatlo UV mogliby dostac raka NO NIE?????

Sam mam w domu swietlowke 1,2m UV i jakos raka jeszcze nie mam...

A te uzywane do dezynfekcji sal operacyjnych itp..... to wygladaja zupelnie inaczej... sa przezroczyste i sadze ze emituja chyba troche jednak inne swiatlo :twisted:

Zatem wg mnie te normalne UV'ki co sa fioletowe jak swieca (lopatologicznie.. wiem ;) ) mozna chyba sobie normalnie wrzucic do budy bez zadnych obaw.

A tak wogole to mozna za pare(nascie) zlociszy kupic swietlowke do samochodu na 12V... i co za problem poprostu zmienic normalna swietlowke na ta UV ? :D:D:D Wiem bo chcialem wrzucic kiedys do budy UV.... ale nei mialem kasy :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sama moc nic sie niema do mocy zasilacza chłopak, jażeniówka startuje dzięki wysokiemu napięciu rzędu tysiąca woltów a potem tylko mały prądzik czerpie (malo V i A), rzecz w tym, że nie podłączysz jej od tak pod prąd, trzeba mieć układ rozruchowy, ja poszukuje schemaciku takiego układu na 12V dla jazeniówki conajmniej 25W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mowiac to ja sie na tym nie znam... :D wiem tylko ze moja duzo jazeniowka UV (1,2m) ma 38W i potrzebuje startera 40W :D i wiem tyle tez ze te najkrotsze jazenioweczki UV maja 8W (moge tez sie mylic :twisted: ) i mozna je podmienic z jazeniowka do samochodu...

Albo sie nie bawic i odrazu kupic cos takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=12073682

To jest na 12V wiec nie ma chyba zadnego problemu zeby to do kompa podlaczyc :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi