Skocz do zawartości
polbo

[problem]sapphire 9800pro - W 2d Ok, 3d - Zwiecha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałby prosić o pomoc w zlokalizowaniu zrodla problemu. Sytuacja wyglada nastepujaco.

Na poprzedniej grafice "spuchły" kondensatory, wiec zostalem zmuszony do zmiany. Zakupilem na Allegro karte wymieniona w temacie (pasywne chlodzenie Zalman 80C HP + radiatory na pamieciach).

Oczekałem sie troche, ale wreszcie dotarła - wsadziłem! Odpalam kompa (wczesniej usunalem forceware, riva tuner i takie tam, zwiazane z poprzednia karta).

W 2D super, temperatura - troszke wysoka - w idle pod 60st - zasadzialem maly wentylek i spadlo do 30 kilku - OK

Odpalam z ciekawosci 3d mark'a - laduja sie pierwszy test. Pojawia sie obraz, moze 1-2 sekundy - ekran zrobil sie niebieski (nie BSOD - po prostu monitor wyswietlam jeden kolor) - nic nie dalo sie zrobic.

W tym momencie zamiast reset, ncisnalem przez przypadek power - tu sie zdziwilem - bo zadzialal jak reset, a na monitorze pojawily sie jakies kwaitki. Po chwili wszystko wrocilo do normy.

Zastanawiam sie czy karta nie byla przegrzana.

Zadzwonilem do poprzedniego wlasciciela - a ten sie upiera ze wszystko z nia OK, niby zgodzil sie na wyslke ale mamrotal cos o tym co z jego stratami, a co jesli u niego bedzie ok, zachcialo mu sie pieniadzy, jakis zwrotow - ale nie o to tu chodzi - wrocmy do tematu.

Co moze byc powodem takiej sytuacji.

Konfig:

Karta: Ati Radeon 9800 Pro (AGP 3.0 - przynajmniej na takie mi wyglada) Tu zdjecie: KLIK

Wczesniej mialem karte universal (2 wciecia) - wydaje mi sie, ze to nie problem kompatybilnosci?

U siebie w BIOSie (mod) mam do ustawienia od1.5 do góry.

Athlon XP 2500+ @2333MHz @1.625V

ASUS a7n8x v2.0

Kingmax Hardcore w dualu @2.8V

Amacrox AX-450 PNF

Monitor: BENQ FP91GP (DVI)

Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc, bo sprzedajacy ma obiekcje i nie bardzo chce oddac pieniadze, upiera sie ze wszystko ok, chce zwrotu prowizji, oplacenia kosztow wysylki i takie tam - jakby to wszystko byla moja wina ...

Pozdrawiam,

Pawel

Edytowane przez polbo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta jest na pcb od 9800XT- nie masz czasami wgranego biosa od XT? Wyższe takty a co za tym idzie większe grzanie- pasywny zalman tego nie "przetrawi".

Zresztą z tego co piszesz już nie wyrabia- skoro w 2D miałeś 60st.

Jeśli karta z tym zalmanem bez nawiewu pracowała dłuższy czas w 3D to mogła ulec przegrzaniu/uszkodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy PCB bylby jakos opisany (czy moze to po S/N jakos poznac)? Everest pokazuje mi R350, choc nazwe kodowa GPU wyswietla R360. Pokazuje tez temperatury, wiec wyglada na 360 (natomiast CCC nie pokazuje temp (caly czas 0st))

Co do zalmana - ponoc miala ten dedykowany wentyl. Jednak koles sprzedal bez niego i stwierdzil ze i tak moze pracowac.

Osobiscie BIOSA nie wgrywalem, co poprzedni wlasciciel robil - niestety nie wiem. Everes pokazuje ja jako Radek 9800 Pro, podobnie Win.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCB od XT poznać można po specyficznym układzie elementów (np. dwa rzędy po 4 ośmionóżkowe scalaczki) oraz po "płaskim" gnieździe VGA (od strony płytki).

Programy diagnostyczne zawsze miały problem z poprawną identyfikacją R360- trzeba było zdejmować chłodzenie i sprawdzać opis rdzenia.

IMO za słaby ten zalman do 9800- rządził w czasach R9500 i dla takich kart był wystarczający. Była jeszcze niebieska wersja z dwoma hitpajpami- być może taka podołała by 9800.

Cóż- można gdybać... być może był bios od xt, karta chłodzona pasywnie i stąd Twoje problemy. Przed sprzedażą wgrany oryginalny bios od PRO i niby OK. Jak się okazuje- niby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zjedź taktami i pamięciem cpu do fabrycznych. Może być problem z zasilaniem. Ten zasilacz jest raczej pod kątem lini 12V robiony. Natomiast u Ciebie cpu (na pewno) i grafika (chyba) ciągnie z lini 5V. Obniżenie napięcia i taktów cpu to najprostszy sposób sprawdzenia tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi. Co do powrocenia do ustawien fabrycznych - zrobilem to juz wczesniej. Jako, ze to Athlon XP Mobile -> 14x133 - nie zachwyca i nie chcialbym zostawac przy takim ustawieniu - jednak tak czy inaczej wcale to nie pomoglo. Za chwile sprobuje z FastWrites - bo rzeczywiscie mam wlaczone w BIOSie - z tego co pamietam.

Jesli chodzi o Zalmana - rzeczywiscie - mnie rowniez wydawalo sie, ze to troszke malo, jednak wlasciciel mowil, ze karta dzialala w ten sposob spory okres czasu i bylo OK - byc moze "niby" OK

Edit - Wylaczylem fastwrites, do granic zjechalem z taktami - mozna odpalic 3d marka, ale pochodzi chwile i pojawiaja sie kwiatki. Stwierdic nalezy ze prawdopodobnie kartajest uwalona - najgorsze ze poprzedni wlasciciel upiera sie, ze jest w porzadku i nie mam pojecia jak mu udowodnic, ze nie jest.

Choc wydaje mi sie, ze ze wzgledu na sprzedaz wysylkowa - mam prawo zwrotu towaru w nienaruszonym stanie? Zeby tylko nie napisal, ze ja mu ja uszkodzilem... Patowa sytuacja.

Edytowane przez polbo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano pat...

Choć na 99.9% wygląda to na uszkodzenie karty możesz jeszcze powalczyć z softem.

Pisałeś, że odinstalowałeś soft po poprzedniej karcie- jaka to była karta? Bo jeśli coś ze stajni nvidii to mogło coś tam jeszcze zostać i teraz "rozrabia".

DriverCleaner lub najlepiej postawić świeży sys i sprawdzić.

Mało prawdopodobne że pomoże- ale chyba warto spróbować.

Ewentualnie sprawdź kartę na innym kompie z kartą ati- jeśli sterownikami będą omegi po włożeniu Twojej karty z menu start wystarczy wybrać "reinstall drivers" (czy jakoś tak).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj zrobilem obraz partycji, dzis ze wzgledu na swęto - pewnie nie bede mial czasu postawic systemu na czysto, ale postaram sie wrzucic wieczorem zdjecia z cudenkami jakie wyswietla karta.

Poprzednia karta to przewspanialy FX5200 - zawsze smialem sie z tej grafiki, ale teraz widze, ze pomimo tego ze slaba - nigdy nie sprawiala problemow i za to jej dziekuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi