rozkrucik Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 (edytowane) Witam! Potrzebuje opinii na temat peceta jakiego mam zamiar złożyć mojej mamie. Przy dobieraniu podzespołów kierowałem się następującymi kryteriami: - niska cena - niewielkie rozmiary obudowy - niskie zużycie prądu - zestaw ma być oparty na cpu AMD (co najmniej dwurdzeniowym) Komputer będzie stosowany głównie do: - przeglądania neta - pracy biurowej - słuchania muzyki - rzadziej oglądania filmów i gry w stare gierki Oto zestaw zaplanowany przeze mnie zestaw AMD Athlon 64 X2 4850e - do 200 zł barebone ASUSa - 240 zł - obudowa mATX - chipset Via K8M890 - grafika zintegrowana S3 - audio Realtek 7.1 - do 2gb ddr2 677 - PCI-E x16 - PCI-E x1 - 2x PCI - 2x SATA - zasilacz 250W + masa innych potrzebnych portów typu USB itd 2GB Kingston 667MHz - 75 zł nagrywarka DVD - 80 zł HDD SATA 5400 - podejrzewam że jakiś używany z allegro albo coś w tym stylu seryjne chłodzenie do procka lub coś pasywnego Sumując wychodzi mniej niż 600 zł bez HDD i nowego chłodzenia Co o tym wszystkim myślicie? Ja szczerze mówiąc mam obawy w stosunku do płyty chipsetu i zintegrowanej grafiki. Googlowałem trochę i nie znalazłem żadnych wartościowej recenzji tych układów. Jestem otwarty na opinie i sugestie odnośnie zmian w tym zestawie. Pozdrawiam. rozkrucik Edytowane 31 Października 2008 przez rozkrucik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viperus Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Oszczędny płaci dwa razy ;) Polecam Barebone ASUS P2-M2A690G ~400zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 ostatnio trochę wypadłem, ale gdzie ty znalazłeś x2 4850 w cenie do 200 zl ?? w tej cenie to tylko x2 4450. O atomie nawet nie wspominam bo złożysz go w tej samej prawie cenie ale będzie sporo mniej wydajniejszy, ale za to pobór energii jest niewielki. W 30 Watach powinien się cały config zmieścić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 (edytowane) Ostatnio kumpel złożył coś takiego: - Intel Atom 330 - 2GB DDR2 Kingston 667MHz - HDD 250GB Samsung Spinpoint F1 - Nagrywarka DVD Samsung Slim - Obudowa Modecom Feel 202 Całość wyszła 933 zł. Wydajność elegancka, filmy Full HD chodzą bez problemu. Komputer jest mały, ładny i cichy. Właśnie robimy benchmarki, ale już widać, że jest bardzo wydajny (oczywiście biorąc pod uwagę cenę i pobór prądu). Może zainteresuj się czymś takim? Edytowane 31 Października 2008 przez bender83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 moje zdanie jest takie, jak komputer nie działa 24/7 to lepiej jakiś energooszczędny AMD. Aktualnie swojego eeepc używam jako desktopa ;D i jest porównywalny z moim starym celeronem 2,6ghz, Gma 950 działa w tej konfiguracji jak gf 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozkrucik Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 (edytowane) capone napisał(a): ... ale gdzie ty znalazłeś x2 4850 w cenie do 200 zl ?? w tej cenie to tylko x2 4450 ...Faktycznie kosztują około 210 zł, nie zauważyłem tego na ceneo.pl capone napisał(a): O atomie nawet nie wspominam bo złożysz go w tej samej prawie cenie ale będzie sporo mniej wydajniejszy, ale za to pobór energii jest niewielkiCoś mi się nie wydaje żeby atom był mocniejszy od 4850e, 30W jest kuszące ale zwróć uwagę na zintegrowaną grafikę. Atom = GMA (miałem ten szajs już dwa razy) AMD = np. X1250 lub GF82000. Chciałbym czasami pograć na tym kompie w miarę bezstresowo. A z doświadczenia wiem że GMA to problemy z grami a czasami nawet aplikacjami Edytowane 31 Października 2008 przez rozkrucik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
capone Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2008 Drogi rozkrucik Jak cytujesz kogoś wypowiedź to najlepiej w całośći, albo chociaż w całości zdanie do którego masz wątpliwości. I jeszcze takie małe pytanie co rozumiesz pod sensem "mocniejszy" bo chyba nie wydajność, AMD w każdej formie pod am2 był by wydajniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damikk Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 nom od intela gma jest slaba 900 i 950 3100 tez ale ta nowa od intela chyba 4500 podobno nie jest taka zla jesli chodzi o integry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neho Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 damikk napisał(a): nom od intela gma jest slaba 900 i 950 3100 tez ale ta nowa od intela chyba 4500 podobno nie jest taka zla jesli chodzi o integry Dobra integra to Radek HD3200 (tego z własną pamięcią DDR3 będzie ci ciężko wyrwać) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...