Skocz do zawartości
rozkrucik

Komputer Dla Mojej Mamy:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuje opinii na temat peceta jakiego mam zamiar złożyć mojej mamie. Przy dobieraniu podzespołów kierowałem się następującymi kryteriami:

- niska cena

- niewielkie rozmiary obudowy

- niskie zużycie prądu

- zestaw ma być oparty na cpu AMD (co najmniej dwurdzeniowym)

Komputer będzie stosowany głównie do:

- przeglądania neta

- pracy biurowej

- słuchania muzyki

- rzadziej oglądania filmów i gry w stare gierki

Oto zestaw zaplanowany przeze mnie zestaw

AMD Athlon 64 X2 4850e - do 200 zł

barebone ASUSa - 240 zł

- obudowa mATX

- chipset Via K8M890

- grafika zintegrowana S3

- audio Realtek 7.1

- do 2gb ddr2 677

- PCI-E x16

- PCI-E x1

- 2x PCI

- 2x SATA

- zasilacz 250W

+ masa innych potrzebnych portów typu USB itd

2GB Kingston 667MHz - 75 zł

nagrywarka DVD - 80 zł

HDD SATA 5400 - podejrzewam że jakiś używany z allegro albo coś w tym stylu

seryjne chłodzenie do procka lub coś pasywnego

Sumując wychodzi mniej niż 600 zł bez HDD i nowego chłodzenia

Co o tym wszystkim myślicie? Ja szczerze mówiąc mam obawy w stosunku do płyty chipsetu i zintegrowanej grafiki. Googlowałem trochę i nie znalazłem żadnych wartościowej recenzji tych układów.

Jestem otwarty na opinie i sugestie odnośnie zmian w tym zestawie. Pozdrawiam. rozkrucik

Edytowane przez rozkrucik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio trochę wypadłem, ale gdzie ty znalazłeś x2 4850 w cenie do 200 zl ?? w tej cenie to tylko x2 4450. O atomie nawet nie wspominam bo złożysz go w tej samej prawie cenie ale będzie sporo mniej wydajniejszy, ale za to pobór energii jest niewielki. W 30 Watach powinien się cały config zmieścić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kumpel złożył coś takiego:

- Intel Atom 330

- 2GB DDR2 Kingston 667MHz

- HDD 250GB Samsung Spinpoint F1

- Nagrywarka DVD Samsung Slim

- Obudowa Modecom Feel 202

Całość wyszła 933 zł. Wydajność elegancka, filmy Full HD chodzą bez problemu. Komputer jest mały, ładny i cichy. Właśnie robimy benchmarki, ale już widać, że jest bardzo wydajny (oczywiście biorąc pod uwagę cenę i pobór prądu). Może zainteresuj się czymś takim?

Edytowane przez bender83

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje zdanie jest takie, jak komputer nie działa 24/7 to lepiej jakiś energooszczędny AMD. Aktualnie swojego eeepc używam jako desktopa ;D i jest porównywalny z moim starym celeronem 2,6ghz, Gma 950 działa w tej konfiguracji jak gf 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

capone napisał(a):

... ale gdzie ty znalazłeś x2 4850 w cenie do 200 zl ?? w tej cenie to tylko x2 4450 ...

Faktycznie kosztują około 210 zł, nie zauważyłem tego na ceneo.pl

capone napisał(a):

O atomie nawet nie wspominam bo złożysz go w tej samej prawie cenie ale będzie sporo mniej wydajniejszy, ale za to pobór energii jest niewielki

Coś mi się nie wydaje żeby atom był mocniejszy od 4850e, 30W jest kuszące ale zwróć uwagę na zintegrowaną grafikę. Atom = GMA (miałem ten szajs już dwa razy) AMD = np. X1250 lub GF82000. Chciałbym czasami pograć na tym kompie w miarę bezstresowo. A z doświadczenia wiem że GMA to problemy z grami a czasami nawet aplikacjami Edytowane przez rozkrucik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi rozkrucik Jak cytujesz kogoś wypowiedź to najlepiej w całośći, albo chociaż w całości zdanie do którego masz wątpliwości.

I jeszcze takie małe pytanie co rozumiesz pod sensem "mocniejszy" bo chyba nie wydajność, AMD w każdej formie pod am2 był by wydajniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

damikk napisał(a):

nom od intela gma jest slaba 900 i 950 3100 tez ale ta nowa od intela chyba 4500 podobno nie jest taka zla jesli chodzi o integry

Dobra integra to Radek HD3200 (tego z własną pamięcią DDR3 będzie ci ciężko wyrwać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi