Skocz do zawartości
BraWura

Odpowietrznik Do Black Ice Gt Xtreme 360

Rekomendowane odpowiedzi

Chłodnica Black Ice GT XTREME 360 http://zenfist.pl/foto.php?products_id=1251&fID=01

ma być zamontowana króćcami do dołu w obudowie http://www.madtech.pl/pliki/gigabyte/auror...a_silver_03.jpg

Chłodnicę planuję umiejscowić z tyłu obudowy na zewnątrz, z zastosowaniem dystansów w postaci obudów z dwóch wentylatorów 12mm, tak aby króćce były u dołu (wykorzystam wtedy oryginalne otwory na WC w obudowie).

Problem wystąpi jak sądzę z zapowietrzaniem się chłodnicy w trakcie użytkowanie WC.

Zastanawiam się nad zrobieniem odpowietrznika/mikroreza/wlewu w jednym poprzez zamontowanie w tej chłodnicy po przeciwnej stronie niż króćce czegoś w rodzaju AirTrapa

(mam akurat nawet dwa takie)

Mogłoby to wyglądać poglądowo w ten sposób jak na zdjęciu.

Sam odpowietrznik z drugiej strony otworów na króćce jest chyba w Thermochill 120.3.

Rozważam takie rozwiązanie - doklejenie/dolutowanie do chłodnicy po drugiej stronie od otworów na króćce czegoś w rodzaju miedzianej/mosiężnej nakrętki z gwintem pod NK12 i połączenie tego z AirTrapem.

Wiązałoby się to oczywiście z poważną ingerencją w samą chłodnicę, ale posiadam parę narzędzi i ... nie zawaham się ich użyć ;-)

Pytania:

1. Czy warto?

2. Jak to zrobić najlepiej?

3. Inne pomysły mile widziane, szczególnie od PRAKTYKÓW

post-139373-1225497041_thumb.jpg

Edytowane przez BraWura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc może coś napisze ja... mam mcr320 króćcami do góry ... nie mam problemu z odpowietrzaniem..żadnych tańców z budą itp

Co do Twojego pomysłu to:

- nie da rady poprowadzić węża by wykorzystać oryginalne otwory chyba że użyjesz węży 8/10 ze sprężynkami o ile dadzą się tak wygiąć

- stracisz gwarancje na chłodnice i istnieje ryzyko że rozwiązanie się nie sprawdzi

btw jeżeli nie masz jeszcze tej chłodnicy to ją odpuść...chyba że niedosłyszysz i hałas Ci nie przeszkadza do osiągnięcia dobrych temperatur...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź!

Właśnie tych "tańców z budą" chciałbym uniknąć jak już układ będzie działał - to raz. Do tej pory ta BIX Extreme stała na budzie, ale w końcu chciałbym ją jakoś powiązać z całością.

A dwa - wszystkie wymienione w poście elementy już posiadam. Rzeczywiście chłodnica wymaga dobrego przewiewu, ale przy elastycznych Scythe 1200 obr/min z regulatorami daje radę.

Po przyłożeniu chłodnicy do tyłu budy mam wrażenie, że jeden wąż przejdzie bez problemu otworem "oryginalnie" do tego przeznaczonym, a drugi poprowadzić chcę poprzez otwór na zaślepkę slotu PCI/PCI-E.

Zresztą, zamierzam też wrzucić drugą chłodnicę Black Water 2x120 na spód obudowy, co wiązać się będzie z ingerencją w spód obudowy.

Założenie mam takie, że do normalnej pracy przewiew będzie zapewniać 2xScythe na BIX360 Extreme (te które wychodzą z tyłu obudwy) i 2xAkasa na BW 2x120 pod spód obudowy, którą muszę zmodyfikować i podnieść na nóżkach o jakieś 6cm. Aby zrównoważyć ilość wwiewanego i wywiewanego powietrza okno będzie nie z plexy tylko z bardzo przewiewnego materiału.

Pozostałe 4 wentylatry na BIX360 Extreme włączane będą tylko w 3D, lub chodzić na tyle wolno, żeby nie przeszkadzać.

Niestety jak się jest "dużym chłopcem" to pobawić można się między 24-tą a np 3 w nocy. I to tylko na słuchawkach, bo obok śpi dziecko - więc szum kilku wentylatorów wówczas nie przeszkadza.

Gwarancję na BIXa jestem w stanie poświęcić.

Edytowane przez BraWura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się raczej chłodnicy umieścić króćcami do góry bo jeden z węży musiałyby przechodzić przez zasilacz, a taka modyfikacja byłaby dość ryzykowna.

Chyba, że zrobię kilka złączek NK12 kątowych, bo w sprzedaży nie widziałem, albo kupię u Maniakalnego jego produkcji łącznik do króćców (i kto wie czy to nie byłoby idealne rozwiązanie)

Dołączona grafika

Dlatego wracam do koncepcji, z króćcami u dołu. Wiem, wiem gorsze rozwiązanie i kombinuje, ale ... może ktoś jeszcze jakiś pomysł podsunie.

Jako element łączący chłodnicę z Airtrapem wykorzystałbym np korek z przewierconym otworem fi9, przyklejony bądź przylutowany do chłodnicy, a drugim korkiem zamknięty byłby AirTrap.

parę zdjęć jakbym to widział.

Problemem może okazać się niewielka wysokość elementu chłodnicy zaznaczonego na zdjęciu na czerwono.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przez święta mogę nie być dostępny, ale wszelkie komentarze i sugestie mile widziane.

Edytowane przez BraWura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem po kiego grzyba tak kabinujesz...

Ja mam BI GTX 480 na tyle chiefa BA, mocowalem ja na rozmaite sposoby, zarowno kroccami w dol jak i do gory, nie ma wiekszych problemow ani tak ani tak z odpowietrzeniem, troszki trzeba pomachac buda i tyle, ale to jak z kazda chlodnica, zreszta w BI GTX nie wlazi tyle cieczy/powietrza na koncach co w fesery i thermochille (mam i to i to, wiec wiem co mowie), 3-4 minuty i po zabawie, zreszta nigdy nie wiesz co tam w srodku chlodnicy mozesz napotkac i w jak grubej sciance wiercisz, no i czy sie dobrze zagwintuje/zlutuje, wiec ryzykujesz uszkodzenie...

Przy odpowiednio mocnej pompce nie ma wiekszych problemow z odpowietrzeniem BI GTX w takiej pozycji, jak bardzo spienisz plyn wtedy co kilka dni radzil bym znow delikatnie potargac buda i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem po kiego grzyba tak kabinujesz...

......, troszki trzeba pomachac buda i tyle, ale to jak z kazda chlodnica, zreszta w BI GTX nie wlazi tyle cieczy/powietrza na koncach co w fesery i thermochille (mam i to i to, wiec wiem co mowie), 3-4 minuty i po zabawie, zreszta nigdy nie wiesz co tam w srodku chlodnicy mozesz napotkac i w jak grubej sciance wiercisz, no i czy sie dobrze zagwintuje/zlutuje, wiec ryzykujesz uszkodzenie...

Widzisz właśnie dlatego "kombinuje" bo nie chce mi się machać kompem przy jego "wodowaniu", tak samo jak nie chce mi się machać kompem raz na miesiąc. Wszystko co nie ma "ujścia" powietrza w najwyższym swoim punkcie, lubi się zapowietrzać. Dzieję się to z blokami (które jest łatwiej odpowietrzyć poprzez poruszanie budą) i z chłodnicami, gdzie przy montażu króćcami do dołu odpowietrzenie nie nastąpi poprzez "machnięcie" kompem.

Człowiek robi się leniwy na stare lata.

AirTrap zamontowany na tej chłodnicy byłby wówczas najwyższym punktem układu WC, służyłby do zalewania, odpowietrzania układu i wizualnej oceny ilości wody.

Wyeliminowałbym przez to również napowietrzanie wody poprzez kontakt jej z powietrzem w rezerwuarze.

Ale rzeczywiście chyba nie warto kombinować z modyfikacjami chłodnicy, tylko umieścić chłodnicę króćcami do góry i zastosować "kombinatorykę" przy prowadzeniu węży.

Dzięki i Pozdrawiam

Temat chyba można zamknąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie o to mi chodzilo. BI GTX tania niestety nie jest, ewentualnie pokusil bym sie na Twoim miejscu o sprzedanie jej i zakup TC lub fesera.

Kwestia jest tez taka ze wiercac w niej nie wiadamo na co sie trafi, jak sa tam poukladane kanaliki, jakiej grubosci jest gora i czy da sie tam w jakis prosty sposob wkleic/przylutowac gwint.

Dla mnie taka zabawa nie jest za bardzo oplacalna i tyle, wolal bym zmienic chlodnice. Jesli nawet wstawisz Airtrapa i delikatnie cos pusci mozna miec ladna fontanne, raz sie tak zalatwielm jak nie zakrecilem korka w Feserze, uklad malooporowy, zalalem rez, odpalilem MCP655 i plyn mialem na suficie tak walnelo... korkiem prawie w oko dostalem, bo byl tylko wlozony... nie warto sie spieszyc przy wodowaniu :)

Jak dasz ja kroccami do gory tez lubie sie zebrac troche powietrza, ale machania chlodnica jest troszki mniej. Maniakalny mial jakies trojniki ala te od deanger deana, zawsze mozesz dac taki trojnik za kroccem, jeden waz puscic w dol, a na gorze wsadzic korek ala air trap, latwiej bedzie pozbyc sie powietrza z chlodnicy, zreszta nawet chyba na pure ktos stosowal takie rozwiazanie, chlodnica kroccami w gore i trojnik.

Kilka osob szykuje tez zamowienie z UK, rzuc okiem w temat, mozna tam fajne trojniki sciagnac i kolanka plastikowe, coby latwiej i bez zalaman grube weze sobie puscic z tylu. Ja pewnie bede tez cos tam bral :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Maniakalnym już wstępnie w sprawie trójnika/ów się kontaktowałem - bo właśnie taki trójnik z wyjściem na AirTrapa byłby chyba idealny.

Zastanawiają mnie jedynie opory jakie taki trójnik stawia, bo to jakby nie było kąt prosty jest, a chyba w przyszłym układzie potrzebowałbym takich trójników dwa lub nawet trzy.

Czeka mnie większa zmiana układu (zmiana budy z wysłużonej i pancernej MAXDATY, zmiana bloku bo kupiłem Swiftecha GT (kolega jedras77 ubiegł mnie w kwestii tego taniego D-teka, którym się teraz na lewo i prawo przechwala ...GRR... ;-) - przy czym piszę to bez cienia ironii) żeby wymienić Kyńkowego Prisona, zmiana węży z wysłużonych i cieniutkich innovateków na tygonowe 1/2" - które zresztą też już mam.

I nie za bardzo chciałbym hamować wodę w układzie poprzez prostopadłe połączenia trójnikami, bo jak kolega wymieniony w wątku "D-tek" pisał gdzieś, że ten Swiftech GT wymaga dobrego przepływu.

Brakuje mi właściwie tylko porządnych złączek NK12 i porządnego reza.

Co do zlączek to wchodza w rachubę NK12 bądź D-tek badź Swiftech (przydałaby się opinia), ale samych złączek w UK zamawiał nie będę bo to więcej zachodu niż to warte. Cena w coolingu jest podobna.

A co do reza to sądzę, że albo mógłby być to ktoryś EK i tu myślę o 250-ce bo jest dość wysoka żeby uniknąć bulgotania wody - jeśli zdecyduję się na kupno, albo będę modyfikował jednego z moich dwóch rezów Thermaltake (chyba z Kandalfa są), wtedy AirTrap byłby zbędny.

Może w sobotę uda mi się zamocować chłodnicę do budy, wówczas ocenię ile tych trójników mi potrzeba i pchnę zamówienia na NK12.

I jeszcze drobna rada dla kupujących pochłaniacze drgań:

Nie kupować PRIMECOOLER POCHŁANIACZ DRGAŃ WENTYLATORA120x120 - śmierdzi to tak jak .... nowiutka opona. Guma pierwsza klasa, żaden tam silikon. Wietrze to już 3-ci tydzień. Bez pozytywnych skutków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie tylko D-Teka, trojniki tez kupilem :)

Maniakalny pewnie bedzie jeszcze cos tam strugal, opory raczej minimalne, zwlaszcza ze wewnetrzna srednica jest dosc duza (na pewno duuuzo mniejsze niz zlaczka kontowa), jak dojda dam znac :)

D-Teki mam 2, Apogee GT 1 (w sumie 3 ukledy zalane), fakt jednego kupilem dosc tanio, ale byl bez backplate, na szczescie mialem zapasowy :)

Nie wiem czy czasem nie potrzebowal bym takiego typu kolanek, moze by tak zlozyc wieksze zamowienie i ponegocjowac cene przy wiekszym zamowieniu, coby wszystkim sie oplacalo? Moze jeszcze jakies niklowanko dalo by rade zalatwic, z tym ze potrwa to troszke... zanim znajde czas zeby podjechac do zakladu ktory sie tym zajmuje, a ode mnie to niestety daleko troszke...

EK 250 znajdziesz w "Mania markecie" zlaczki HiFlow moze tez, ostatnio kupilem od niego 10szt Swifa, ale kumpel dawal mi znac ze ma 12 szt do sprzedania, jak uda mi sie z nim spotkac pewnie dam znac, chcial by calosc sprzedac, a mi raczej tyle nie bedzie potrzebne :)

Swiftechow i D-Tek uzywam w zasadzie samiennie, glowne roznice to O-ringi w zlaczkach, D-Tek bodajze ma grubszy oring i nie ma wciecia na niego, swiftech ma cienszy, za to fajnie siedzi w delikatnym wcieciu w bloku, dzieki czemu nie ma opcji zeby wylecial.

Wiekszosc zlaczek u mnie to wlasnie Swify NK12 (i kilka plastikowych swifow 1/2 cala, ktore planuje metalowymi zastapic), na D-Teku mam fabryczne, choc swify tez sie dobrze sprawuja na tym bloku. Ja uzywam ich w EK mosfet 3a, otanku, topie do DDC, chlodnicach itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi