Skocz do zawartości
silVet

Cos Nie Tak, Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od samego poczatku mam problem z tym, ze podczas grania komputer mi sie zawiesza. Wyglada to roznie w zaleznosci od gry, ale zawsze dzwiek sie zacina i leci w kolko. W Grid Race Driver zawiesza mi sie czesto podczas ladowania - staje ekran i koniec. Podczas gry w COD 4 zawiesza sie i lataja jakies paski. Nic wtedy nie moge robic, ale zauwazylem ze jak np. wcisne NumLock swiatelko po minucie gasnie. Jak wcisne POWER na klawiaturze po kilku minutach komp. sie wylaczy.

Bylem w serwisie i nikt nie wie o co chodzi. Robilem testy wszystkiego: Video Card Stability Test, MemTest (przy wlaczaniu sie komp.), Orthos.

Mam tez najnowszego BIOSA i najnowsze sterowniki do wszystkiego z oficlanych stron. W system voltages RAM ustawialem na: 1,5V 1,6V 1,7V 1,8V 1,9V 2V. Wrzuce kilka zdjec i podam szczegolowo parametry. Jezeli ktos dojdzie co to jest i uda sie to naprawic to jestem w stanie zaplacic.

Jestem pewien, ze to nie od przegrzewania sie, bo czasem zwiesi sie bardzo szybko, gdzie komp. sie nie zdazy nagrzac nawet. Zmienialem tez napiecie procka i nic nie daje.

Płyta główna:EVGA 790i Ultra SLI

Procesor: Intel Core 2 Duo E8500 3,17 GHZ

Zasilacz: CFT-750-14C

RAM: 2x CM3x2048-1600C7DHX (XMS3-1600 2048MB 7-7-7-20) 1.90V ver3.1

Karta graficzna: GeForce 9800 GX2 1GB

HDD: 2x ST332062 0AS SCSI Disk Device (298 GB) to z everesta, a z tego co pamietam to Segate Baracuda 7200 320gb

Obudowa: Antec Three Hundred (Zasilacz na dole) + 2 wentylatory (tył i góra)

Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie HDD. Czemu widnieje jako SCSI no chyba, że jest to dysk SCSI (w co wątpię). W związku z powyższym proponuję sprawdzić to i sprawdzić docisk radiatora chłodzenia procesora bowiem te kołeczki montażowe przy "sprzyjających okolicznościach" (np ciutke za duży otworek montażowy w płycie głównej) lubią się wypinać/luzować. Proponuję by jakiś spec od pamięci RAM się wypowiedział bo może jest to kwestia dobrania prawidłowych ustawień w biosie.

Edytowane przez Bolek_Lodz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pojecia o co chodi z tym dyskiem SCSI, ale sproboje sie dowiedziec. Docisk chlodzenia procesora jest poprawnie zalozony, bo komp. byl w serwisie gdzie og na nowo skladali od zera, a przed i po sie dzieje to samo. Wiec chyba 2 osoby by tego samego bledu nie zrobily. RAM ustawialem w napieciach na wszystkie mozliwe sposoby (w BIOSIE system voltages - screen)

Jeszcze jakies pomysly?:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz mozliwosc pozyczyc od jakiegos kolegi inna karte graficzna chociaz na jeden dzien to zrob to - wyjmij swoja, wloz pozyczona.

I zobacz czy wtedy tez sie tak bedzie dzialo.

Jesli to sie dzieje tylko przy grach, to ja bym podejrzewal, ze cos wenatrz ukladu graficznego moze byc wlasnie zrypane...

Poza tym, nie napisales od kiedy problerm wystepuje.

Od poczatku posiadania takiego zestawu?

Od modernizacji sprzetu - dodawales jakis nowy element?

Czy procek kiedykolwiek byl / jest podkrecany?

Odpowiedz prosze na powyzsze pytania.

Moze sie tez tak zdarzyc, ze po prostu dana konfiguracja sprzetowa czasem z soba po prostu nie dziala.

Ladnych kilka lat temu znajomi z kola naukowego studentow informatyki (czyli raczej eksperci ;) ) musieli wymieniac jakis podzespol - juz nie pamietam czy karte graficzna, czy muzyczna, po sprzet po prostu sie gryzl.

Mimo, ze kazdy element z osobna w innych konfiguracjach dzialal.

Edytowane przez Phuma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje tak:

- skan dysków programem HD Tune

- system czysty od syfu, wirusów itd?

- jakieś dodatkowe urządzenia masz? na USB itd.?

Jeśli to nie problem softu, temperatury, napięć to wtedy trzeba zacząć droge eliminacji części która może powodować problemy. Może to być konflikt na drodze mobo<>pamięć ram lub mobo<>karta graficzna. Proponuje zdobyć inne części na podmiane zaczynając od ramu, następnie karte graficzną. Jeśli to dalej nie to...pozostaje zabawa w biosie lub uszkodzone jest coś innego. uczulam na bad sectory na dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio podobny kłopot miałem u rodzinki i dopiero po ręcznym ustawieniu pamięci zaczynając od napięcia po przez timinigi i częstotliwości wszytko działa jak należy wcześniej w grach też zwieszało się podczas użytkowania z neta itp. było ok. Po więcej informacji zapraszam na pw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, sorry, ze tak wyszlo, ale nei mialem mozliwosci odpisac. Wy mi tu pomagacie, a ja nawet sie nie odezwalem.

Sprawa wyglada tak, ze problem wystepuje od poczatku, nic nie podkrecalem, ale zacyznam nabierac podejrzen, ze to grafa sie przegrzewa, mam zdjecie jak mi zwiesil podczas gry w COD 5.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Obraz zczernial i oczywiscie zwiecha. Moze teraz jakis pomysl?

w razie co moje gg: 4763154 (niewidoczny)

Edytowane przez silVet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pozycze, bo ja mam w swoim kompie teraz DDR3 i 790i a w nowych bede mial DDR2 i plyte obslugujaca tylko DDR2 :)

ALe odpukac to tak sie zastanawiam. Na poczatku ciagle mi sie call of duty 5 wieszal. Teraz otworzylem boczna klape, gralem ze 3h, oczywiscie nie na raz, ale po godzince i ani razu sie nie zawiesil. Moze poprostu za goraca jest jak jest boczna scianka zalozona?...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pozycze, bo ja mam w swoim kompie teraz DDR3 i 790i a w nowych bede mial DDR2 i plyte obslugujaca tylko DDR2 icon_smile3.gif

'

Aa w ten sposób :wink:

A jaki masz przewiew w obudowie? Wszystko sie kisi czy obieg powietrza jest zachowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przynajmniej wiesz że to nie problem temperatury. No coś tu się gryzie ze sobą. Być może te ramy mimo wszystko nie chcą działać jak trzeba. Nie miałbyś załatwić innych DDR3? Konkretniej mobo nie chce z nimi ,,zagadać,, Ale z innymi już może, dlatego tu bym radził podmienić ten podzespół.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No fakt może być kiepsko, pewnie z mobo obsługującą DDR3 wśród znajomych też ciężko będzie bo można by ramy na innej mobo sprawdzić. A jakbyś do serwisu poprostu zaniósł kompa z powodu braku możliwości dalszych działań? No bo jak nie masz innych części na podmianę żeby zlokalizować źródło konfliktu sprzętowego to niech w serwisie to zrobią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z serwisem tez jest problem, bo bylem juz w 2. I oba powiedzialy, ze wszystko jest ok. Jutro przejde sie do serwisu i poprostu poprosze zeby mi pozyczyli za oplata jakis zasilacz 600W+ to sobie sprawdze, czy to czasem zasilacz nie jest walniety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z serwisem tez jest problem, bo bylem juz w 2. I oba powiedzialy, ze wszystko jest ok. Jutro przejde sie do serwisu i poprostu poprosze zeby mi pozyczyli za oplata jakis zasilacz 600W+ to sobie sprawdze, czy to czasem zasilacz nie jest walniety.

Bo to najprawdopodobniej zasiłka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi