silVet Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Witam. Od samego poczatku mam problem z tym, ze podczas grania komputer mi sie zawiesza. Wyglada to roznie w zaleznosci od gry, ale zawsze dzwiek sie zacina i leci w kolko. W Grid Race Driver zawiesza mi sie czesto podczas ladowania - staje ekran i koniec. Podczas gry w COD 4 zawiesza sie i lataja jakies paski. Nic wtedy nie moge robic, ale zauwazylem ze jak np. wcisne NumLock swiatelko po minucie gasnie. Jak wcisne POWER na klawiaturze po kilku minutach komp. sie wylaczy. Bylem w serwisie i nikt nie wie o co chodzi. Robilem testy wszystkiego: Video Card Stability Test, MemTest (przy wlaczaniu sie komp.), Orthos. Mam tez najnowszego BIOSA i najnowsze sterowniki do wszystkiego z oficlanych stron. W system voltages RAM ustawialem na: 1,5V 1,6V 1,7V 1,8V 1,9V 2V. Wrzuce kilka zdjec i podam szczegolowo parametry. Jezeli ktos dojdzie co to jest i uda sie to naprawic to jestem w stanie zaplacic. Jestem pewien, ze to nie od przegrzewania sie, bo czasem zwiesi sie bardzo szybko, gdzie komp. sie nie zdazy nagrzac nawet. Zmienialem tez napiecie procka i nic nie daje. Płyta główna:EVGA 790i Ultra SLI Procesor: Intel Core 2 Duo E8500 3,17 GHZ Zasilacz: CFT-750-14C RAM: 2x CM3x2048-1600C7DHX (XMS3-1600 2048MB 7-7-7-20) 1.90V ver3.1 Karta graficzna: GeForce 9800 GX2 1GB HDD: 2x ST332062 0AS SCSI Disk Device (298 GB) to z everesta, a z tego co pamietam to Segate Baracuda 7200 320gb Obudowa: Antec Three Hundred (Zasilacz na dole) + 2 wentylatory (tył i góra) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 (edytowane) Zastanawia mnie HDD. Czemu widnieje jako SCSI no chyba, że jest to dysk SCSI (w co wątpię). W związku z powyższym proponuję sprawdzić to i sprawdzić docisk radiatora chłodzenia procesora bowiem te kołeczki montażowe przy "sprzyjających okolicznościach" (np ciutke za duży otworek montażowy w płycie głównej) lubią się wypinać/luzować. Proponuję by jakiś spec od pamięci RAM się wypowiedział bo może jest to kwestia dobrania prawidłowych ustawień w biosie. Edytowane 1 Listopada 2008 przez Bolek_Lodz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Nie mam pojecia o co chodi z tym dyskiem SCSI, ale sproboje sie dowiedziec. Docisk chlodzenia procesora jest poprawnie zalozony, bo komp. byl w serwisie gdzie og na nowo skladali od zera, a przed i po sie dzieje to samo. Wiec chyba 2 osoby by tego samego bledu nie zrobily. RAM ustawialem w napieciach na wszystkie mozliwe sposoby (w BIOSIE system voltages - screen) Jeszcze jakies pomysly?:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolek_Lodz Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Przy pamięciach to jest troszkę więcej zabawy ale w tym temacie to ja jestem lajkonik ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 1 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2008 Podobny problem występował u kolegi. Po długich bojach zrobiłem to, co powinienem zrobić na początku - zaktualizowałem bios. Mam nadzieję, że problem został rozwiązany. Spróbuj iść tym tropem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 BIOS jest najnowszy i wszystkie sterowniki tez sa najnowsze, a to sie dzieje od samego poczatku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 BIOS jest najnowszy i wszystkie sterowniki tez sa najnowsze, a to sie dzieje od samego poczatku zwarzajac na fakt ze ustawiales ramy na 1.5v to jestem w stanie watpic czy aby napewno masz najnowszy bios, lepiej to sprawdz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 jestem w 100% pewien ze mam najnowszy BIOS i ramy moge ustawiac caly czas na 1,5V Moze ktos ma jeszcze pomysl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Nominalne napięcie DDR3 to przecież ok. 1.5V... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vasyndrom Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Nominalne napięcie DDR3 to przecież ok. 1.5V... o zesz faktycznie nie doczytalem specyfikacji sprzetu kolegi myslac o ddr2 T_T moj blad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phuma Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) Jesli masz mozliwosc pozyczyc od jakiegos kolegi inna karte graficzna chociaz na jeden dzien to zrob to - wyjmij swoja, wloz pozyczona. I zobacz czy wtedy tez sie tak bedzie dzialo. Jesli to sie dzieje tylko przy grach, to ja bym podejrzewal, ze cos wenatrz ukladu graficznego moze byc wlasnie zrypane... Poza tym, nie napisales od kiedy problerm wystepuje. Od poczatku posiadania takiego zestawu? Od modernizacji sprzetu - dodawales jakis nowy element? Czy procek kiedykolwiek byl / jest podkrecany? Odpowiedz prosze na powyzsze pytania. Moze sie tez tak zdarzyc, ze po prostu dana konfiguracja sprzetowa czasem z soba po prostu nie dziala. Ladnych kilka lat temu znajomi z kola naukowego studentow informatyki (czyli raczej eksperci ;) ) musieli wymieniac jakis podzespol - juz nie pamietam czy karte graficzna, czy muzyczna, po sprzet po prostu sie gryzl. Mimo, ze kazdy element z osobna w innych konfiguracjach dzialal. Edytowane 4 Listopada 2008 przez Phuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Ja proponuje tak: - skan dysków programem HD Tune - system czysty od syfu, wirusów itd? - jakieś dodatkowe urządzenia masz? na USB itd.? Jeśli to nie problem softu, temperatury, napięć to wtedy trzeba zacząć droge eliminacji części która może powodować problemy. Może to być konflikt na drodze mobo<>pamięć ram lub mobo<>karta graficzna. Proponuje zdobyć inne części na podmiane zaczynając od ramu, następnie karte graficzną. Jeśli to dalej nie to...pozostaje zabawa w biosie lub uszkodzone jest coś innego. uczulam na bad sectory na dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mwok Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Ostatnio podobny kłopot miałem u rodzinki i dopiero po ręcznym ustawieniu pamięci zaczynając od napięcia po przez timinigi i częstotliwości wszytko działa jak należy wcześniej w grach też zwieszało się podczas użytkowania z neta itp. było ok. Po więcej informacji zapraszam na pw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 (edytowane) Kurcze, sorry, ze tak wyszlo, ale nei mialem mozliwosci odpisac. Wy mi tu pomagacie, a ja nawet sie nie odezwalem. Sprawa wyglada tak, ze problem wystepuje od poczatku, nic nie podkrecalem, ale zacyznam nabierac podejrzen, ze to grafa sie przegrzewa, mam zdjecie jak mi zwiesil podczas gry w COD 5. Obraz zczernial i oczywiscie zwiecha. Moze teraz jakis pomysl? w razie co moje gg: 4763154 (niewidoczny) Edytowane 10 Listopada 2008 przez silVet Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2008 A nie miałbyś jakiejś innej grafy na podmianę? Żeby zobaczyć czy problem tez występuje. Droga eliminacji poszczególnych podzespołów będzie dobrym wyjściem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Niedlugo (3-5 dni) kupuje nowego kompa, bedzie tam radeon 4850 lub GF 9600 takze sproboje podmienic. Ramy tez moglbym podmienic tylko czy do 790i ultra SLI moga byc DDR2? bo teraz mam DDR3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 790i posiada tylko pamięci DDR3 więc jakby co to pożyczysz swoje do tej płyty i sprawdzisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Nie pozycze, bo ja mam w swoim kompie teraz DDR3 i 790i a w nowych bede mial DDR2 i plyte obslugujaca tylko DDR2 :) ALe odpukac to tak sie zastanawiam. Na poczatku ciagle mi sie call of duty 5 wieszal. Teraz otworzylem boczna klape, gralem ze 3h, oczywiscie nie na raz, ale po godzince i ani razu sie nie zawiesil. Moze poprostu za goraca jest jak jest boczna scianka zalozona?... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Nie pozycze, bo ja mam w swoim kompie teraz DDR3 i 790i a w nowych bede mial DDR2 i plyte obslugujaca tylko DDR2 icon_smile3.gif' Aa w ten sposób :wink: A jaki masz przewiew w obudowie? Wszystko sie kisi czy obieg powietrza jest zachowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 u gory masz zdjecie: na dole zasilacz, na tylnej sciance i gornej jest po jednym wentylatorze, nei wiem czy one wciagaja czy wyciagaja powietrze;d zobacz po łopatkach ja sie nei znam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 Hmm patrząc na wentyle to obieg powietrza były dobry. Dziwne z tą ścianką. Potestuj jeszcze i zobacz czy nie był to zbieg okoliczności. Jeśli to coś dało faktycznie to trzeba będzie się zastanowić nad temperaturami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2008 mam 90% pewnosci, bo wczesniej call of duty 5 wieszalo mi sie po max 15min, teraz moge spokojnie grac godzinke + i nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 A zamknij bude i pograj troche. Zobaczysz czy znowu coś się będzie działo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 12 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2008 proste i logiczne :P racja... dzis malo czasu ale jak sie uda zobacze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 zdjalem bude - nic nie daje, zainstalowalem evga precision, ustawilem wiatraki na 100% na grafie i temp. nie przekracza 60 stopni, a mimo to sie zawiesza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 (edytowane) Przynajmniej wiesz że to nie problem temperatury. No coś tu się gryzie ze sobą. Być może te ramy mimo wszystko nie chcą działać jak trzeba. Nie miałbyś załatwić innych DDR3? Konkretniej mobo nie chce z nimi ,,zagadać,, Ale z innymi już może, dlatego tu bym radził podmienić ten podzespół. Edytowane 3 Grudnia 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 sam wiesz jak jest z DDR3, to chyba melodia przyszlosci, w Pile nawet w serwisach tego nie maja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 No fakt może być kiepsko, pewnie z mobo obsługującą DDR3 wśród znajomych też ciężko będzie bo można by ramy na innej mobo sprawdzić. A jakbyś do serwisu poprostu zaniósł kompa z powodu braku możliwości dalszych działań? No bo jak nie masz innych części na podmianę żeby zlokalizować źródło konfliktu sprzętowego to niech w serwisie to zrobią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silVet Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 Z serwisem tez jest problem, bo bylem juz w 2. I oba powiedzialy, ze wszystko jest ok. Jutro przejde sie do serwisu i poprostu poprosze zeby mi pozyczyli za oplata jakis zasilacz 600W+ to sobie sprawdze, czy to czasem zasilacz nie jest walniety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2008 Z serwisem tez jest problem, bo bylem juz w 2. I oba powiedzialy, ze wszystko jest ok. Jutro przejde sie do serwisu i poprostu poprosze zeby mi pozyczyli za oplata jakis zasilacz 600W+ to sobie sprawdze, czy to czasem zasilacz nie jest walniety.Bo to najprawdopodobniej zasiłka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...