Skocz do zawartości
KOLA.K

Dobór Bloków Na Nb,sb I Mosfety W Msi P35neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Przy okazji tematu, żeby nie zaśmiecać forum nowym wątkiem... Czy mostki południowe w dzisiejszych płytach mocno się grzeją, czy może są tylko ciepłe? Ja przesiadłem się ze starego kompa, gdzie mostek południowy był zimny (prawie 9-letni komputer) na kompa, który na płycie ma tylko jeden mostek i stąd takie pytanie. Jestem po prostu ciekaw, jak to dziś wygląda:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mostki południowe w dzisiejszych płytach mocno się grzeją, czy może są tylko ciepłe?

Chipsety nvidii grzeja sie jak diabli... Zreszta dla czego padaly Strikery ? bo 3 kg miedzi na nich z heatpipe nie wystarczalo :)

Niestety o mostek trzeba tez zadbac zeby plyta nie wyzionela ducha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i klops , okazało się , że bloczki Swiftech MCW30 nie pasują na moją płytę ,rozstaw otworów jest mniejszy niż minimalny rozstaw w tym bloku , chętnie 2 szt. odsprzedam kontak na PW.

A za miast nich planuje kupić coś takiego KLIK co o tym sądzicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast kombinować, czy dany blok może być, czy też nie weź po prostu suwmiarkę i zmierz, jaki masz rozstaw otworów:) Następnie poszukaj bloku, który spełnia te wymagania ale najlepiej, żeby miał minimalny zapas (w górę lub w dół) to unikniesz takiej sytuacji, jaką teraz masz:)

A co do bloku MNP to sam taki mam. Jeszcze nie podłączony, bo czekam na resztę części do LC ale po rozebraniu go wygląda na prawdę dobrze:) Zapinka może się nie podobać ale ją można zawsze samemu wykonać i w zasadzie możesz sobie zrobić z takim rozstawem, jaki potrzebujesz:) Zagadaj do Kyńka, załatwi Ci taniej ten blok:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast kombinować, czy dany blok może być, czy też nie weź po prostu suwmiarkę i zmierz, jaki masz rozstaw otworów:) Następnie poszukaj bloku, który spełnia te wymagania ale najlepiej, żeby miał minimalny zapas (w górę lub w dół) to unikniesz takiej sytuacji, jaką teraz masz:)

A co do bloku MNP to sam taki mam. Jeszcze nie podłączony, bo czekam na resztę części do LC ale po rozebraniu go wygląda na prawdę dobrze:) Zapinka może się nie podobać ale ją można zawsze samemu wykonać i w zasadzie możesz sobie zrobić z takim rozstawem, jaki potrzebujesz:) Zagadaj do Kyńka, załatwi Ci taniej ten blok:)

Teraz właśnie zmierzyłem i ten blok będzie pasował , a co do bloków MCW-30 to sprzedam je w dobrej cenie zainteresowanych proszę o wiadomość na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisze dokładnie jaki rozstaw jutro bo teraz nie pamiętam(chyba NB 48mm, SB 44mm) ,komp w domu rozłożony i pisać mogę tylko z pracy.

Zwróć uwagę również na wysokość bloku. Dotyczy właściwie tylko tego bloczku przy karcie graficznej (south bridge). Może może się zdarzyć, (mnie się akurat tak zdarzyło - bo w życiu szczęście mieć trzeba :damage_wall: ) że bloczek będzie o 1-2mm za wysoki, co może skutkować nie pełnym obsadzeniem slotów bądź tym, że karta nie będzie w pełni siedzieć w slocie. Tak prawdopodobnie spalił grafikę sam Kyniek, bo bloczek jaki zastosował, a był to ..........Innovatek , był zbyt wysoki i karta graficzna nie siedziała w slocie PCI-E tak jak powinna i upaliło mu slot PCI-E oraz nową grafę.

Bloczki Kyńka na NB/SB są IMHO dobre, ale wysokie (śruby + zapinka).

Zwróć uwagę na zapomniane bloczki Misia15go - mają tylko 10-10,5mm wysokości razem ze śrubami, a rozstaw wynosi .... zaraz zmierzymy....od 44mm do 56mm.

Natomiast w kwestii miedzianych radiatorów na mosfety to IMHO lepiej zastosować tam radiatory aluminiowe, za to większe - chyba że tym miedzianym zafundujesz w miarę przyzwoity nawiew. W dużym skrócie i po to, że by nie rozpoczynać wojny między miedzią i alu napiszę tylko, że aluminium lepiej oddaje ciepło do otoczenia przy małym nawiewie.

Edytowane przez BraWura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomierzyłem i rozstaw wynosi odpowiednio NB 49mm i SB 45mm , co do wysokości bloczku to nie powinno być problemu ponieważ SB jest troszeczkę niżej od slotu karty ale oczywiście wszystko zdarzyć się może :damage_wall: .

Natomiast jeśli chodzi o radiatory na mosfety to chyba rzeczywiście zastosuje aluminiowe tylko większe , możecie coś zaproponować.

BraWura możesz podać link do tych bloczków Misia15-go bo nie mogę znaleźć.

Edytowane przez KOLA.K

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloczki Misia15go były kiedyś w RealityNet http://watercooling.com.pl/index.php?p17,cube-nb

ale widzę, że to jakaś nowa rev. bo topy mają inne. Cen jakoś też nie widać :unsure:

Ja mam coś takiego, jak poniżej:

http://www.mod-planet.com/bloczki-misia15go-by-exeq,878.html

tylko nie niklowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bloczki Misia15go były kiedyś w RealityNet http://watercooling.com.pl/index.php?p17,cube-nb

ale widzę, że to jakaś nowa rev. bo topy mają inne. Cen jakoś też nie widać :unsure:

poniewaz Realitynet juz nie zajmuje sie sprzedawaniem, a tylko produkcja, tutaj spis sklepow gdzie mozna kupic nasze produkty, w tym bloki serii Cube

http://watercooling.com.pl/index.php?d=informacje&id=2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj

http://www.watercool.de/online-shop/

maja cos takiego

HEATKILLER® MB-SET MSI-1

gotowy zestaw mofy i oba mostki

z jezykiem naszych sasiadow ciezko kuleje wiec nie jestem w stanie powiedziec jak wyglada sprawa z dostepnoscia

ale w ofercie niby maja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli potrzebujesz na siłę blok na mosfety, to mogę Ci coś dobrać. Mam obecnie w domu bloki dedykowane różnym płytom głównym. Wybrałem sobie coś pasującego, to i do MSI może coś podejdzie.

Sprawa już nieaktualna z tym MSI bo właśnie pod wpływem problemów z doborem bloczków do niej zmieniłem płytę na DFI LanParty DK P45-T2RS PLUS i to ją będę w całości wodował firma EK ma wszystkie bloczki potrzebne do niej tylko się okazało , że moje złączki FESER-a nie pasują bo są ciut za duże(nie mieszczą się jedna obok drugiej) , może podpowiecie jakieś ładne złączki 10/13 proste i kątowe 45 stopni , które by pasowały do tych bloczków KLIK , KLIK , KLIK

I jeszcze jedno pytanie, może głupie nie bijcie , na mosfety zastosować pastę termo-przewodzącą czy może lepiej coś takiego KLIK .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi