Smartek Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 No i znowu mam problem z udźwiękowieniem smilies/wink.gif... Sprawa jest bardzo dziwna, więc opiszę najprościej jak potrafię, nic nie komplikując: Sprzęt: 1. Laptop HP Pavilion dv6540ew, 2. Oryginalny Windows Vista (+ wszystkie update'y, więc SP1 pewnie też sobie dociągnął sam), 3. Zewnętrzna karta dźwiękową na USB (Creative X-Fi Surround 5.1 łączona z hubem USB, który rzecz jasna idzie do lapka...) + najnowsze sterowniki, Problem: 1. Oglądając XviDy w obojętnie jakim playerze obraz czasem zwalnia (nie jest to klatkowanie, tylko jakby "sprzętowy" bullet-time smilies/wink.gif ) i ginie dźwięk. Trwa to od 3 do czasem nawet około 8-10 sekund. Nie wiem w jakim przypadku występuje i dlaczego, ponieważ czasem nie zdarzy się wcale, a czasem co kilka minut... 2. Występuje po analogu (głośniki 5.1) i po połączeniu cyfrowym (SPDIF; słuchawki). 3. "Dopalacze" X-Fi nie mają znaczenia, ponieważ problem występuje przy włączonych jak i wyłączonych "efektach" karty. 4. Zdarza się (ale znacznie rzadziej), że dźwięk przerwie na kilka sekund podczas odtwarzania jakiegoś utworu w AIMP2. Dodam, że to na pewno nie jest wina kodeków (ani obrazu, ani wideo), ponieważ próbowałem z trzema różnymi. Musi być coś z kartą, sterownikami albo Vistą. Proszę o pomysły... Mam już dosyć Creative'a, miałem duuużo problemów z Audigy 2 NX, którą w efekcie sprzedałem i zamieniłem na tą obecnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansu (-+)'' Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Po pierwsze spróbuj podłączyć kartę bezpośrednio do kompa. Huby USB, które nie są wyposażone w swoje zasilanie, nie są dość dobre. Gniazdo USB zasila urządzenia prądem o niskim natężeniu, więc wszelkie urządzenia podłączone przez przedłużacze, huby mogą nie działać poprawnie. Dobrze, że o tym napisałeś. Spróbuj jak mówię i zdaj relację ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 Ta karta tak ma ;) tysiące wk*rwi*nych userów niektórym nowe drivery 1.01.0071 pomogły niektórym nie a innym po prostu działa co nie zmienia faktu, że przestrzegam przed tą kartą jak tylko się da i polecam do lapków Xonara U1 co prawda wygląda jak solniczka lub ufo ale działa a zanim ten sprzęt będzie działać to może trochę potrwać założę się coś innego wywołuje problem z kartą ale te barany w driver teamie creative nie potrafią znaleźć problemu albo powtórzyć go na ich sprzęcie lub im tego sprzętu do testów brakuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smartek Opublikowano 2 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2008 A jak z tą kartą Asusa, dźwiękiem 5.1 i wyjściem SPDIF? Potrzebuję tych dwóch rzeczy. Poziom mojego w^#&^! na firmę Creative sięga zenitu i chyba w końcu złożę specjalnie Media Centera z jakąś dźwiękówką Asusa na PCI. A, dodam, że na materiałach HD problem nie występuje?! Może dlatego, że dźwięk nie leci w MP3? Zawsze jest AC3 albo DTS... I dobrze, bo bym szału dostał jakby mi podczas projekcji obraz i dźwięk ciął... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Art385 Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 nie wiem jak jest z tym U1 nie testowany osobiście przeze mnie ale wiem, że działa. Jak będziesz składał sobie Media Center to omijaj płyty z mostkiem nvidii bo masz taką samą szanse, że będziesz psioczył na asusa jak na kreta bo chip tłumaczący z PCI->PCI-E gryzie się z mobasami na nforcie tak jak X-fi i może działać lub nie działać :) miała się łatka na biosa do mobasów pojawić ale narazie nic nie słychać choć może już coś wyszło bo zbyt dokładnie nie śledzę a dopóki nie wyjdzie nowy STX to stajnia asusa mnie nie interesuje prędzej Auzentech'a a narazie mam o dziwo w 100% działające X-fi pod Vistą 32bit i nawet z x64 z 4gb ram O_O tak wiem to tylko szczęście lol a tak ta karta Kreta jest bardzo fajna ale jak zwykle coś zepsuli. Spróbuj może jeszcze przetestować na beta wersji service packa 2 do Visty może zadziała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 - zwiększyć latencję - sprawdzić, czy taktowanie jest na 24/44 (16/44) - zmienić taktowanie portu USB na 1000Hz - spróbować z innymi sterownikami miałem to samo, tzn. u mnie przy ustawieniu 24/96 i najmniejszej latencji miałem czasem trzaski, ale to na XP. Na Viście mam lepsze sterowniki i problem nie występuje, aczkolwiek na defaulcie nie śmigało przy takim niskim opóźnieniu. Do tego trzeba mocniejszego sprzętu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smartek Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Ok, czy mógłbym prosić (poza "innymi sterownikami") o dokładniejsze instrukcje? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...