Jarq Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Co jest bardziej wiarygodne? Czy czujnik pod socketem, czy dioda termiczna w procu ? :?: :idea: Mam A7V8X i różnica między temp. podawanymi przez te termometry wynosi 18 C na korzyść diody termicznej w procu ~28C 8) . Tylko nie piszcie że ta MOBO tak ma bo z tego co wiem to żadna płyta nie pokazuje dokładnej temperatury :twisted: Aha, radiator na procu (CP5-JIDB7-OL) jest letni. Pytam dlatego że jeśli zechce go kręcić i będę sugerował się złym termometrem to się rozpuści :evil: , wiecie o co chodzi?:) Temperaturki mierzone takim softem: asus probe, aida32, sandra, speedfan itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 ofkoz, ze dioda ejst dokladniejsza, tyle, ze zazwyczaj dioda pokazuje wyzsza, niz czujnik :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarq Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 no tak, teoretycznie się zgadza :lol: ale CPU Diode (vide AIDA32) to bankowo dioda termiczna w procu, no nie??!?! pozatym np. asus probe na cpu ma tyle co cpu diode w aida, speedfan, ma to co w diodzie i drugie plus 18C :(, itp. itd. bios = asus probe, czyli to co aida32 z cpu diode, wiec co jest grane ? 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziober Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Temperatura odczytywana z diody termicznej procesora jest wiarygodna, ponieważ czujka na mobo nie odczytuje temp. rdzenia, lecz jego bezpośredniego otoczenia. Poza tym temp. z diody można porównywac, bo nie musisz sie przejmować tym, ze jakies mobo ma zwalony, albo nieskalibrowany termistor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekki Opublikowano 11 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2003 wg mnie jest odwrotnie aida pokazuje "cpu diode" a to ma byc wlasnie czujnik na mobo (ogladal ktos ta diode bo ja tak i to w kilku plytach a7v8x) jest ponizej proca jakies 2-3 mm prawie tyle co ma podstawka i dlatego temp. jest zanizana po nie styka proca a wlasnie "procesor" pokazuje wlasciwa temp. sandra pokazuje temp proca z tego miejsca gdzie aida32 pokazuje "procesor" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...