rolotomazzi Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Zakupiłem te MOBO, GA-MA790X-DS4 wszystko O.k tylko ten chipset NB grzeje się niemiłosiernie.Czujnik nie pokazuje temperatury NB,ale z 85 stopni to jest na bank.Ma ktoś rade co by zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 (edytowane) Ja to bym go schłodził, ale tobie mogę poradzić żebyś nic nie ruszał. Dopóki chodzi stabilnie to nic nie ruszaj!! Edytowane 4 Listopada 2008 przez pci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 Czemu ma nie ruszać? Czym niższa temp. tym wyższa żywotność płyty. No i w przypadku OC nawet wypadało by zmienić. Po prostu zmień tego pierdka na np. Thermalright HR-05 -sprawdź kompatybilność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Kolega nic nie wspomniał o o/c, a żywotność tej mobo to i tak na tyle długo że nie trzeba wymieniać. Poza tym jak masz "85*" i nie wiesz co z tym zrobić, to lepiej nic nie ruszać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sopel Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Wiadomo co zrobić.Schłodzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt215 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zakupiłem te MOBO, GA-MA790X-DS4 wszystko O.k tylko ten chipset NB grzeje się niemiłosiernie.Czujnik nie pokazuje temperatury NB,ale z 85 stopni to jest na bank.Ma ktoś rade co by zrobić. mam ta sama plyte powiem tak pod radiatorem prawie nie ma pasty czy tam kleju ja lekka go ruszylem i sie odkleil trzymal sie na kolkach wymien paste jak dalej bedzie wysoka temperaturka zaloz wentylator u mnie o niebo lepiej :) [na sekcje zasilania tez zalozylem radiatorki tez sie grzala nie od parady drozsza wersja plyty ma chlodzenie mosfetow i chipsetu :P] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 26 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2008 Dla ciebie wiadomo co z tym zrobić, dla mnie też, ale kolega zapytał : "Ma ktoś rade co by zrobić. " Więc niech lepiej nie rusza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIRU$ Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 U mnie było to samo na 2 mobo GB, przesmarowałem od nowa chipset było lepiej. Ale i tak temp na nim są high, ale w dobrze wentylowanej budzie plus OC chodzą obie pod dłuższego czasu i zero problemów. p.s. Czujnik gb zawyża pomiary Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolotomazzi Opublikowano 27 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2008 U mnie było to samo na 2 mobo GB, przesmarowałem od nowa chipset było lepiej. Ale i tak temp na nim są high, ale w dobrze wentylowanej budzie plus OC chodzą obie pod dłuższego czasu i zero problemów. p.s. Czujnik gb zawyża pomiary Przesmarowałem chipset pastą Artic Silver5 i założyłem wiatrak 40mm,zawsze coś da.Teraz pomyśle o lekkim OC. 6000+ Windsor 89w Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamper1 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 Witam Nie zakładam nowego tematu bo problem dotyczy tej samej płyty: Mam kartę 9800gt gigabyte i everest jak i inne programy pokazują że mam pci-e 2.0 8x..... a nie 16X jak wejdę do biosu i wcisnę Ctrl i F1 mam konfigurację pci-e dam na auto i włącze kompa i program pokazuje 16X czyli ok ale jak wyłącze i włącze ponownie dalej jest 8x o co biega w tym? niezależnie jak ustawie wraca do 8x za każdym razem.... Proszę o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2009 (edytowane) Może włożyłeś kartę do slotu Slave i płyta głupieje... Zresztą co za różnica, czy 8x czy 16x, jeśli to 2.0. Świat się nie zawali. Edytowane 4 Stycznia 2009 przez luk1999 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamper1 Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 na 8x mam 10000ptk 3dmark06 a na 16x 11900 więc warto żeby było 16x, a raczej powinno! karta siedzi w niebieskim slocie czyli dobrze.... ma ktoś jakiś pomysł na to? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 5 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2009 Może bios nie trzyma ustawień. Spróbuj wgrać najnowszy, lub zresetuj ustawienia i wtedy sprawdź czy będzie x16 czy x8. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamper1 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 Bios trzyma ustawienia, wgrany najnowszy, starsze też wgrywane..... To jest bardzo dziwna sprawa bo jak włączę kompa normalnie to mam w tedy 8X ale jak włączę i wejdę do biosu (nic nie ruszając) i dam Esc to komp pokazuje 16X. Czyli wniosek jest taki że muszę odwiedzać za każdym razem bios żeby było ok> W sklepie gościu mi powiedział że płyta jest energooszczędna i sama sobie steruje ustawieniami pci-e... eh ci specjaliści.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sil3nt215 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2009 mam ta sama plyte bios F5 ustawienia pcie nie ruszane everest zawsze pokazuje mi x16 z innymi wersjami biosu mialem duzy problem sproboj tego jesli jeszcze go nie masz wyszedl niedawno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamper1 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Wersję biosu mam F5, kurcze ja nie mogę raz pokazuje 16 raz 8, a w serwisie mi nie chcą płyty przyjąć. Może przyczyna leży w mojej karcie muzycznej? mam asusa dx na pci-e 1x i wpięta jest teraz do czarnego slotu... Podpinałem też do różowego pci ale w tym wypadku zawsze karta graficzna chodzi na 8x... brak słów./ miałem niedawno asusa a8r32 deluxe na poczciwym sockecie 939 i nie było problemów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamper1 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jeszcze zauważyłem że everest pokazuje różnie Pci-e 2.0 a czasem 1.0 Karta ma 2 tryby 2D i 3D i powinna w 2D pokazywać 450mhz na gpu a pokazuje jak chce w zależności od pory dnia:) czyli czasem jest 700mhz czy ktoś ma też takie coś w swoim 9800gt? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2009 A moze to everest wariuje?? W CPU-z i gpu-z chyba mozna te parametry sprawdzic wiec polecam ściagnąc te programy i sprawdzic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamper1 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 niestety też występuje zgodność na innych programach:( wgrałem wczoraj najnowszy bios f6a i nic nie pomogło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 9 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2009 A może to grafa wariuje ?? sprawdź ja na innym kompie, albo skołuj inną grafę na pci-e i sprawdź czy pyta z nią działa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yamper1 Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Sprawdziłem na starej karcie 6200 i dalej świruje:( a kary nie mam możliwości sprawdzić na innym kompie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pci Opublikowano 11 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2009 Więc mobo na gwarę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiquandao Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2011 Może to wina EPU. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...