StonEE Opublikowano 3 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2008 Hej, Kupuje wiekszy dysk do laptopa. Niestety musze to zrobic bardzo szybko - mam na to az jeden dzien. Mam wlasciwie 2 pytania. Glowne - Czy jak kupie dysk SATA II to bedzie on bezproblemowo dzialal w laptopie z kontrolerem SATA I ???? i dodatkowe - Czy dyski o predkosci obrotowej talerzy - 7200 grzeja sie duuzo bardziej od 5400? bede naprawde wdzieczny za szybka odpowiedz pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burns Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 odp.1.ruszy bez problemu-jest kompatybilność wsteczna! odp.2.nie poparzysz się;) może z 2-3 stopnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StonEE Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2008 swietnie,, :) w takim razie warto kupic dysk 7200RPM :),, ze bedzie bral ciut wiecej pradu mi nie przeszkadza, ze bedzie odrobine glosniejszy rowniez, tak samo jesli bedzie troche cieplejszy,, ale mam nadzieje wydajnosc wzrosnie :) nie wiem tylko czy kupic Samsunga, czy np WD Black Edition.... Seagate nie chce - nacialem sie juz raz na gwarancje - ktora jest tylko na papierze, a w praktyce oni i tak swoje powiedza, i wiecej nie kupie.. :( pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kinslayer Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 Ja kupilem seagate, modelu nie pamietam, wersja 320 Gb 7200 rpm, to jest ta sama wersja co pare posotow wyzej w tematie o wynikach HD tach w lapkach, ktora to ma bardzodobry odczyt. Jedyna wada dysku to jego chrobotanie, laptop jest cichy a dzwieki z dysku mnie dobijaja czasem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendelmax Opublikowano 5 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2008 (edytowane) Samsung 201JJ w porównaniu z seagate 7200.2 jest po prostu rewelacyjny. Na tym samym kompie o 20MB/s większy transfer średni i o 10MB/s wyższe burst rate. Zresztą, proszę, porównanie 3 dysków z mojego kompa (seagate miało opcję włączenia i wyłączenia bufora windowsowego), w tym oryginalnego fujitsu 5600 rpm: Jak dla mnie wyniki mówią same za siebie. Dodam, że sytuacja taka jaką opisujesz- komp z kontrolerem SATA 1.5, zarówno samsung jak i seagate SATA 3, przy czym seagate na zworce ograniczającej, a samsung wsadzony po prostu w slot bez dotykania czegokolwiek. Różnica względem oryginału kładzie na kolana, system startuje mi teraz w 65 sekund a zamyka się w 10. Edytowane 5 Listopada 2008 przez mendelmax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makaron Opublikowano 6 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2008 Ja tam bym w samsunga sie nie ladowal - chodza plotki ze te nowa seria HDD jest duzo sparwniejsza od poprzedniej ale niestety tego nie testowalem i nie widzialem za duzo testow "niezaleznych"..... Jak niechcesz WD lub Seagate bierz Toshibe. Toshiba ma wg mnie najlepsze HDD do notebookow. Dlaczego? Dlatego ze ma przodujaca technologie w segmencie dyskow 2.5'' i mniejszych ( np 1.8'') - chodzi o miniaturyzacje technologii i zachowanie bezpieczenstwa danych - tym smamym nie spisuje WD & Seagate na straty - sa to takze swietne dyski (poprostu widze tylko niekiedy w laptopach). Ja stawiam na funkcionalnosc nie na marke a juz napewno daruj sobie Hitachi - od ok 2002-4 roku kiedy to Hitachi stracilo dofinansowanie od IBM/NASA w ramach jakiegos tam projektu bardzo czesto wymieniam te dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...