Skocz do zawartości
qwerk

msi KT3V i Fuzzy Logic 4

Rekomendowane odpowiedzi

mam 1700xp+ (podejrzewam ze 0,18m) niepodkrecanego

:?: w FL4 pokazuje mi ze mam chipset KT400 a temp procka wynosi 52 stopnie C. a nap. 1.52V. i mam pytanie ile moge go podkrecić? i do czego jest auto o/c w FL4? mam pamieci 256 (333Mhz) no name. Please help :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w FL4 pokazuje mi ze mam chipset KT400 a temp procka wynosi 52 stopnie C. a nap. 1.52V. i mam pytanie ile moge go podkrecić? i do czego jest auto o/c w FL4? mam pamieci 256 (333Mhz) no name. Please help :lol:

U mnie też pokazuje, że to KT400 :)

Sądząc po temperaturze to albo rzeczywiście masz 0,18 albo... załóż porządnie radiator ;)

FL4 na "auto" sam może spróbować optymalnie ustawić FSB (napieć chyba nie rusza). Generalnie nie polecam. Wywala się przy dużo słabszych wartościach niż ustawiłem ręcznie przez BIOS.

Poza tym w BIOSie masz możliwość zmiany mnożnika!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MASZ RACJE FL4 NADAJE SIE DO ...Y

TYLKO ŻE JA NIEWIEM CZY MAM 0.18 CZY 0.13 NIEZNAM SIE NA TYLE BY ZAJRZEC DO NIEGO (NIECHCE CZEGOS ZWALIC BO KOMP MI CHULA :lol: ) ALE OD OK TYGODNIA CZYTAM TO FORUM I NABIERA MNIE OCHOTA ZEBY DELIKATNIE :twisted: GO PODKRECIĆ. TYM BARDZIEJ ZE MOZNA TO ZROBIC KLIKAJAC A NIE SRUBOKRETEM :D :D

PROBLEM JEST TAKI NIE KUMAM ZBYTNIO BIOSU I NIEWIEM GDZIE TO MOGE ZROBIC TJ. USTAWIC TE MNOZNIKI I W OGOLE ZEBY WSZYSTKO CHULAŁO OK. WIECIE GDZIE MOZNA ZNALEZC KONKRETNE INFO NA TEN TEMAT? BO TUTAJ TROCHE NIE KUMAM WASZEGO JEZYKA :?

POTRZEBUJE TROSZKE PROSTSZEGO :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, pomyślmy, ja tesh mam tę płytę (dokładniej to mam KT3 Ultra 2 ale to to samo ;] ). Wytlumacze łopatologicznie, włączasz bios, wchodzisz w opcje na samej górze po prawej stronie, zmieniasz sobie mnożnik na 12.5/13, to jest najprostszy sposób. Mozna tez zmieniajac w tym samym menu, zmieniac magistrale, ale tu duzo zalezy od posiadanych pamieci. A sądząc po Twoim napięciu proca to masz chyba 0,13 mikrona, ale nie jestm pewien. Ja dzisiaj przekręciłem mojego 0,13 mikrona T-breda 1700XP+ na 2600XP+ i po tym temp, nie mam wyższej niż 46 stopni ;] A normalnie tak jak teraz słuchając winampa, mając odpalonego total commandera i pare stronek mam 31-34 stopnie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gosc ze sklepu powiedział mi że sprzedają wyłącznie 0.13 od jakiegoś czasu, także myśle że to 0.13. Ale nie zajrze do niego żeby wiedziec która seria, bo na tym sie nieznam i trza miec jeszcze paste i ... wole nieruszać, jak sie nieznam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj zaczne krecić według tego co jest w FAQ, tylko mi powiedzcie czy musze robic jakies kopie BIOSu czy czegos jeszcze innego????

Nie, nic z tych rzeczy. :) A na przyszłość zaglądaj do manuala płyty, to sam byś znalazł, gdzie się zmienia ustawienia CPU.

Frequency/Voltage Control:

CPU FSB Clock -- magistrala

CPU Ratio -- mnożnik

CPU Vcore -- napięcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JUZ TAK MNIE NAUCZYLI - NIEGRZEB W BIOSIE JAK SIE NIEZNASZ. ALE WIELKIE DZIEKI ZA POMOC.

A ILE MOGE USTAWIC MAX. NA TAKIM SPRZECIE

AMD1700(0.13); MSI KT3V; 256DDR(333)(BODAJZE WILCA CZY JAKIES TAKIEJ FIRMY)

CZY MOGE DAC MNOŻNIK NA 12.5 I FSB NA 166? A MOŻE WIECEJ?

PS. CHŁODZENIE MAM STANDARDOWE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatek ustaw 166 i sprawdz czy wszystko dziala, najlepiej testuj stabilnsc programem prime95,

puzniej zwiekszaj mnoznik co 0,5,

jezeli to 0,13/1,5V to powinien chodzic na takich ustawieniach jak podales, wyzej nie obejdzie sie bez podwyzszenia napiecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkreciłem go dzisiaj 1700 na athlona 2500+. Zrobiłem to jak w FAQ nakazano mnożnik na min. czyli u mnie na 6, potem FSB na 166 i chodzi, potem na 176 chodzi, na 186 już nie, wiec w dół o 5 czyli na 181 i luzik. Potem mnożnik na 11 i mam AMD 2500+. Jak wziałem na 13 już niewstał pomogły dopiero 3 restarty. temperatura 49-52 stop.

Wszystko to bez zmiany napiecia nadal mam 1.520v

1. Czy warto jeszcze go krecić?

2. Czy lepiej mieć 11x181, czy powiedzmy wyzszy mnoznik (u mnie w biosie max. jest 15) a zmniejszyć FSB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podkreciłem go dzisiaj 1700 na athlona 2500+. Zrobiłem to jak w FAQ nakazano mnożnik na min. czyli u mnie na 6, potem FSB na 166 i chodzi, potem na 176 chodzi, na 186 już nie, wiec w dół o 5 czyli na 181 i luzik. Potem mnożnik na 11 i mam AMD 2500+. Jak wziałem na 13 już niewstał pomogły dopiero 3 restarty. temperatura 49-52 stop.

2. Czy lepiej mieć 11x181, czy powiedzmy wyzszy mnoznik (u mnie w biosie max. jest 15) a zmniejszyć FSB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wziałem na 13 już niewstał pomogły dopiero 3 restarty.

a 12 dawales? u mnie bez zmiany napiecia chodzi max 12x180 synchro z ramem

twoj wybor, ale juz sie troche grzeje, nie sadzisz? :P

max w biosie ustawisz 12,5/13, przy wyzszym sie zdziwisz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie troche sie grzeje :(

12 nie dawałem i juz wiem ze niedam wiecej niz 13 :)

Co oznacza "synchro z ramem" ?

Czy Fsb moze byc na 181 czy to musi byc jakis inny dzielnik?no właśnie troche sie grzeje :(

12 nie dawałem i juz wiem ze niedam wiecej niz 13 :)

Co oznacza "synchro z ramem" ?

Czy Fsb moze byc na 181 czy to musi byc jakis inny dzielnik?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

synchro z ramem oznacza, ze czestotliwosc fsb jest taka sama jak czestotliwosc pracy pamieci (wtedy jest najwydajniej)

jesli w biosie masz timing pamieci ustawiony na auto to wtedy wlasnie pamiec pracuje synchronicznie (oprocz auto moesz jeszcze ustawic 266 i 333 o ile pamietam)

ustawic fsb na 181 mozesz spokojnie ale ja wlasnie dlatego ze procek sie grzal zostawilem na 12,5 x 166

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...