Skocz do zawartości
h4x

> Problem Z Wyborem Monitora 24'' Lub 26'' Do 1600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak,jak w temacie potrzebuje 24'' lub 26'' monitora z wyzsza matryca niz TN lub TFT (najlepiej S-IPS.. )

Najlepiej jakby byl to LG,poniewaz slyszalem o nim same superlatywy,ma tez duzy plus,a mianowicie gwarancja na martwy pixel.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez h4x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie jakiś TV 32'' LCD Full Hd będziesz miał 2 w 1 bo w cenie do 1600 zł nie dostaniesz nic dobrego na S-IPS PVA - najtańsze chyba są HP'ki w cenie ok 2 tyś a tak to kosztują ok 3 - 4 tyś. Polecam Ci monitor Samsunga T240 HD posiadam wersję beż HD (tuner TV) i jest świetny.

Edytowane przez Lokmenik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup sobie jakiś TV 32'' LCD Full Hd będziesz miał 2 w 1 bo w cenie do 1600 zł nie dostaniesz nic dobrego na S-IPS PVA - najtańsze chyba są HP'ki w cenie ok 2 tyś a tak to kosztują ok 3 - 4 tyś. Polecam Ci monitor Samsunga T240 HD posiadam wersję beż HD (tuner TV) i jest świetny.

A jaki proponujecie TV 32 LCD (do 2000)??? Użytkowanie jak wszędzie. Gry, filmy, najzwyklejsza praca biurowa.

Wdzięczny będę za konkrety.

Pozdrawiam.

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj tu:

Samsung 32A656 http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=381520

Samsung 32A551 http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=373020

Te idealnie współpracują z PC.

W między czasi znalazłem właśnie te posty. Dzięki za zainteresowanie! Teraz szukam jeszcze odpowiedniego kabelka (linka) oraz potwierdzonych recenzji odnośnie ustawienia PC-ta do TV.

I jeszcze jedno: czy mój komp. z takimi podzespołami pociągnie tego giganta?

Intel Core2 CPU 6300 @ 1.86 GHz / 3,5GB RAM / NVIDIA GeForce 7600GT / Win XP ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 2d pociągnie bez problemu... problemem jest tylko rozdzielczość natywna telewizora.. jzeli jest to full HD masz 1920x1200 na 7600GT sobie w nic kompletnie NIC nie pograsz... w hd ready i owszem nawet piknie tylko ze hd ready przy 32 calach sie nie nadaje do pracy i na pulpit bo masz rozdziałkę 1366x768 przy blisko metrowej przekątnej ekranu czyli ikony masz wielkosci ludzkiego nosa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 2d pociągnie bez problemu... problemem jest tylko rozdzielczość natywna telewizora.. jzeli jest to full HD masz 1920x1200 na 7600GT sobie w nic kompletnie NIC nie pograsz... w hd ready i owszem nawet piknie tylko ze hd ready przy 32 calach sie nie nadaje do pracy i na pulpit bo masz rozdziałkę 1366x768 przy blisko metrowej przekątnej ekranu czyli ikony masz wielkosci ludzkiego nosa ;)

Jaką w takim razie kupić kartę (GeForce), aby dzialala w natywnej pod Full HD? Myślę o wydatku do 500zl. Dam radę kupić coś w tej cenie? Jaka jest najlepsza propozycja w tym przedziale cenowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj Radka 4850. I nie zwazaj na Gfy które w tym przedziale cenowy sa gorsze.

Czy pod płytę główną Gygabyte będzie hulał? Mam nadzieje, że innych podzespołów nie będę musiał dokupować?

Do Radeona 4850 starczy Chieftec GPS-450.

Mam w tej chwili zasilacz: Extreme Power 430W - taki nie wystarczy?

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To CoolerMaster, powinien wystarczyć [w sensie napięć, nie mocy - 430W też się nada.].

Ciesze się niezmiernie :) Ok, to teraz oprócz zbliżającego się zakupu Samsunga LE32A656, muszę jeszcze kupić odpowiedni kabel łączący z kompem. Pod tego Radka (4850) jaki będzie odpowiedni? Czy te wejścia są standardowe, tzn. pod GFy i Radki pasują bez różnicy?

Aha, mam płytę Gygabyte, te Radki są kompatybilne z tym sprzętem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tam kto? ;)

polecę Ci monitor który używam ... niestety podrożał ale warto

http://www.znak.pl/index.php?cid=209&s...rid=l24HPLP2465

Mimo wszystko zostaje jednak przy wyborze Samsunga LE32A656 - cudeńko :)

A powyższe moje zapytania, znajdzie się spec? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na pcbeka koleś do tego samsunga brał kabel hdmi ... z opisu wynika, że spokojnie działa

ale w 19x12 do tego monitora bierzesz tylko 4850 :rolleyes:

Rozumiem, że mój GeForce 7600GT jednak nie pociągnie tego Samsunga? Polecasz Radka 4850? Wydatek cholera :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zależy co zamierzasz robić ale to rozdzielczość 19x12

Ta rozdziałka daje rozumiem najfajnieszy efekt (bez dużyn ikin itd). Daje możliwość pracy na kompie jak na monitorze i dlatego właśnie muszę kupić tego sprzęciora :) Nie pokoi mnie jednak, że muszę zmieniać podzespoły, co łączy się oczywiście z kosztami. Mówię tutaj właśnie o Radku. Utwierdzam się tylko, że rzeczywiście trzeba zmieniać grafe ??? (mam GF 7600GT).

A do czego będę wykorzystywał tego Samsunga?

W zasadzie do tego co wszyscy, tzn:

1. gry (Pro Evolution Soccer 6 lub 2009, Battlefield 2)

2. filmy (bez telewizji)

3. typowa praca biurowa

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta rozdziałka daje rozumiem najfajnieszy efekt (bez dużyn ikin itd). Daje możliwość pracy na kompie jak na monitorze i dlatego właśnie muszę kupić tego sprzęciora :) Nie pokoi mnie jednak, że muszę zmieniać podzespoły, co łączy się oczywiście z kosztami. Mówię tutaj właśnie o Radku. Utwierdzam się tylko, że rzeczywiście trzeba zmieniać grafe ??? (mam GF 7600GT).

A do czego będę wykorzystywał tego Samsunga?

W zasadzie do tego co wszyscy, tzn:

1. gry (Pro Evolution Soccer 6 lub 2009, Battlefield 2)

2. filmy (bez telewizji)

3. typowa praca biurowa

Przy tej rozdzielczości, Twoja obecna karta może sobie nie poradzić w natywnej. Zawsze możesz grać na mniejszej rozdzielczości ze skalowaniem ( zależy czy obraz po przeskalowaniu będzie Ci odpowiadał, ale w grach wygląda to nie najgorzej ) lub 1:1, z czarnymi paskami.

Do reszty, grafa jest obojętna, byle obsługiwała 1920x1200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W między czasi znalazłem właśnie te posty. Dzięki za zainteresowanie! Teraz szukam jeszcze odpowiedniego kabelka (linka) oraz potwierdzonych recenzji odnośnie ustawienia PC-ta do TV.

I jeszcze jedno: czy mój komp. z takimi podzespołami pociągnie tego giganta?

Intel Core2 CPU 6300 @ 1.86 GHz / 3,5GB RAM / NVIDIA GeForce 7600GT / Win XP ????

Fajnie ktos ma w domu i siedzi 1 metr od tv 32 cale...LOOOOL

Mam 32 cale w domu tv samsunga takze, nieraz podlaczam kompa (d-sub) i odpalam jakas gierke...ale siedze 2m od niego (2,5 jak sie opre:P) nie wyobrazam sobie trzymania takiego kolosa na biurku...z tego co wiem nawet sa wzory (2,5*przekatna?) na odleglosc oczu od monitora...

Taki tv na biurku to imho poracha...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tej rozdzielczości, Twoja obecna karta może sobie nie poradzić w natywnej. Zawsze możesz grać na mniejszej rozdzielczości ze skalowaniem ( zależy czy obraz po przeskalowaniu będzie Ci odpowiadał, ale w grach wygląda to nie najgorzej ) lub 1:1, z czarnymi paskami.

Do reszty, grafa jest obojętna, byle obsługiwała 1920x1200.

Obsługuje też nie co większe rozdziałki. Tylko teraz jak sprawdzić, czy karta obsługuje-radzi sobie w natywnej, podczas odpalenia gry. Masz jakiś pomysł? Reszta pomysłów na gre mnie nie interesuje, nie po to chcę kupić to cacko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obsługuje też nie co większe rozdziałki. Tylko teraz jak sprawdzić, czy karta obsługuje-radzi sobie w natywnej, podczas odpalenia gry. Masz jakiś pomysł? Reszta pomysłów na gre mnie nie interesuje, nie po to chcę kupić to cacko ;)

Nie wiem jaki masz monitor ( może nie doczytałem ), ale ja tak robiłem na Eizo. Odznaczałem we właściwościach monitora "odznacz tryby których nie obsługuje monitor" i dawałem rozdzielczość 1920x1200. W taki sposób grałem w HL2 na Eizo w 1920x1200 ( oczywiście w dalszym ciągu widzisz tylko tyle ile masz natywną w monitorze, ale grafa daje 1920x1200 ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaki masz monitor ( może nie doczytałem ), ale ja tak robiłem na Eizo. Odznaczałem we właściwościach monitora "odznacz tryby których nie obsługuje monitor" i dawałem rozdzielczość 1920x1200. W taki sposób grałem w HL2 na Eizo w 1920x1200 ( oczywiście w dalszym ciągu widzisz tylko tyle ile masz natywną w monitorze, ale grafa daje 1920x1200 ).

Cacka na którym chcę grać w tej rozdzałce jeszcze nie mam ale mówie o TV LCD 32" Samsung LE32A656. Ten sprzęcik wymaga zapewne odpowiedniej grafy a ja chcę się dowiedzieć, czy moja (GF 7600GT) pociągnie wyzwanie...

o grach w natywnej rozdzielczości dla monitora to nawet nie licz przy 7600GT - wszystko co wyciśniesz to 1440 x 900 chyba że lubisz slide show - skalowanie w telewizorach za dobre nie jest

Kurcze, właśnie skalowania chcę uniknąć. A mogę wiedzieć czym podpierasz swoją wypowiedź? I jaką kartę proponujesz? Radek 4850 będzie ok?

Edytowane przez ucho82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cacka na którym chcę grać w tej rozdzałce jeszcze nie mam ale mówie o TV LCD 32" Samsung LE32A656. Ten sprzęcik wymaga zapewne odpowiedniej grafy a ja chcę się dowiedzieć, czy moja (GF 7600GT) pociągnie wyzwanie...

Kurcze, właśnie skalowania chcę uniknąć. A mogę wiedzieć czym podpierasz swoją wypowiedź? I jaką kartę proponujesz? Radek 4850 będzie ok?

Hmm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie, już wiem że mogę przeznaczyć na zakup nowej karty do 800zł (może być kapkę więcej) Polecacie coś jeszcze oprócz tego Radeona 4850? Mam w tej chwili płytę główną Gigabyte 965P-S3 PCI-E i nie chę jej zmieniać dla innej karty ;) Wystarczy mi już ten dodatkowy wydatek pod TV i jego rozdziałkę 1920x1080.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi